• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    SKYTHA
    SKYTHA --- ---
    SILENT: guru bude sympatak :D
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: to nastesti ne. jako doktorand mohu mit jen jednoho guru a to toho, ktery mi sestavuje plan, tedy vedouciho. jen v jedineho vedouciho veriti budes... atd. kazdopadne mensi bozstva jako grantove, studijni, ekonomicke, atp. se to obcas snazi uhrat na polyteismus.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: už vím, jazyková poradna
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: tsss
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: ti to prozradim a ty ho pak budes chtit taky, to vis ze jo ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: kdo je tvůj guru?
    SILENT
    SILENT --- ---
    SKYTHA: on mi dneska muj guru sdelil, ze by to jako hyperkorektnost nepovazoval, takze budu muset chte nechte taky zmenit nazor...
    SKYTHA
    SKYTHA --- ---
    SILENT: jojo, chapu, jak si to myslel...asi zalezi na uhlu pohledu... "byl by jste" za hyperkorektni beru 100%...
    SILENT
    SILENT --- ---
    SKYTHA: Ja ot stavim na tom, ze t je tam prirozenejsi a zaroven standard je mnohem castejsi slovo. O standartach se mluvi minimalne, navic v tehle pozici by tam naopak sedelo to "d". Vzhledem k tomu, ze se lidem casto vtlouka, ze je standard, nikoliv standart, prenaseji si to lide i do nesouvisejicich pripadu. Ale je to jiste otazka nazoru. To "byl by jste" bys za hyperkorektnost povazovala?
    SKYTHA
    SKYTHA --- ---
    SILENT: no mne to prave na hyperkorektnost tak jako tak nesedi....je vseobecne znamo, ze existuje standard a standarta...problem tkvi v tom, ze lide poradne neznaji rozdil a obe slova ruzne kombinuji, cimz vznikaji hybridy prave typu standarda apod. Coz pro me hyperkorektnost, tak ja ji vnimam, neni... bezne zamenovani t a d je samozrejme ukazkovym prikladem, ale podle me ne v tomhle pripade...
    SILENT
    SILENT --- ---
    SKYTHA: Hyperkorektnost ovsem vychazi z neznalosti (a z toho, ze vetsina lidi slovniky nepouziva). To t na konci je tam u cestiny prirozene a nejcastejsi omyl spociva v tom, ze se d zameni za t (podle vyslovnosti). Pokud to nekdo dela opacne, je to s velkou pravdepodobnosti proto, ze se snazi neudelat chybu, ale neumi to - zkratka hyperkorektnost. Podobne jako "byl by jste" (vy ste -> jste), atd.
    SKYTHA
    SKYTHA --- ---
    SILENT: imho tu nejde o hyperkorektnost, ale o neznalost jako řemen... a hlavně o neschopnost používat slovníky...:)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: hups :-[
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: pockej, ja si ted budu davat lepsi pozor a urcite te tu pristihnu aspon pri virtualnim placnuti! ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: já jsem nikdy nikoho neplácal... O:-)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: a jo, uz to nechytam. nojo, normalni hyperkorektnost. to mate (vy cestinari ;) za to neustaly placani pravitkem pres prsty. kdyby se to pekne pravidelne zmenilo na spolecny standart(a), bylo by.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    PATEJL_CZ: no právě, ještě jsem to neviděl :)
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    ASHRAK: Řekl bych, že to je poněkud kuriózní chyba. Většinou lidé zaměňují "standart" za standard.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    v prvé řadě mám na mysli "standardu" :-/
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: nelibi se ti to "jeho"?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam