• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Nebo když někdo řekne "ti ještě kólnu (od slova call) - to bych se ho nejradši zeptal, co mi s kolnou míní udělat, jestli jako uklidit nebo tak něco...
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    MASOUN: Omyl, tohle používá každej kravaťák - potřebuje znít jako velkej odborník a toho se přece nejlíp docílí přehršlí cizích výrazů - aneb proč by mi něco sdělil, když to se mnou může vykomunikovat, proč by nařídil poradu, když to může bejt meeting a proč by se výrobky inzerovaly, když se můžou anoncovat... atd. atd., to by bylo nadlouho.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Dneska jsem v metru viděla plakáty: "Vyzrajte na bolesti zad a na skvělou kondici!" Taky vám to připadá, jako by slibovali konec bolestí zad a nádavkem konec dobré kondice?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MASOUN: To není tak úplně pravda. Tenhle druh slov je specialita vedení mezinárodních společností (patrně snaha lidí ukázat, kterak umí skvěle anglicky). Naprosto nejhorší situace je však v médiích. Novináři jsou na tom ještě dobře, ale pár jednání v mediálních a PR agenturách mě přesvědčilo, že odtamtud pramení zlo.
    MASOUN
    MASOUN --- ---
    ZIDANE: a kdo to používá nejčastěji? politici... živná půda frází a blbostí ;)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    JOSEF_K: Ano, to jsou takoví ti, co s člověkem potřebují něco "vykomunikovat"...za podobná slova bych střílel.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JAGA: Neboj, PR je obor, z kterého už čeština zmizela takřka definitivně. Zvykneš si rychle.

Outsourcing
    http://slovnik.seznam.cz/?q=outsourcing&lang=en_cz
    :)
    Česky se to dá říct různými způsoby, ale je celkem pravděpodobné, že lidé z PR ti nebudou rozumět.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Tak jsem si prohlédla různé perličky od začátku téhle diskuse a je to ohromně zábavné a rozjařující - nicméně se cítím rozjařena tak trochu hystericky. Ty hrůzy. Zrovna jsem nastoupila jako editorka do PR agentury a OKAMŽITĚ jsem narazila na to, že nevím, co je to autsórsování (outsourcing). Český výraz prý neexistuje. Nějaké návrhy?
    R_G
    R_G --- ---
    WOAM: To je ono. Diky za upresneni :)
    WOAM
    WOAM --- ---
    R_G: Že by to bylo tím, že v budoucím čase u sloves se v češtině s jiným i/í/y/ý v koncovce prostě nesetkáš?
    HELA
    HELA --- ---
    ASHRAK: díky, vyfiltrovala jsem si to a našla jsem přímo příspěvek od tebe, kde ten Mělník je:)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    ASHRAK: navíc se tam už koncovka -e tuším řešila
    HELA
    HELA --- ---
    nevíte prosím někdo, jestli se píše "v Mělníku" nebo "v Mělníce?" nebo jsou správně obě možnosti? (google mi vyhodil názvy různých tamějších institucí jako soud, okresní úřad atd. s oběma tvary)
    a jestli je "Armagedon" správně česky se dvěma d, nebo s jedním?
    hledala jsem, ale nenašla... díky moc:)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    ouwej....
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: :)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: koho? ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    ASHRAK: Ještě jsem nedostal e-mail od prodávajícího na Aukru, který by obsahoval pod 10 hrubek :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam