• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    doporucili byste nejaky slovnik ceskych kolokaci a slovnik idiomu? existuje neco v el. podobe?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    ASHRAK: už to mají opravený
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    THOMASMORTA: překlep to být může, ale to samozřejmě neomlouvá... v text budiž, občas se dá přimhouřit oko, ale palcovej titulek...

"je to o" je kalk z angličtiny - "it's about". česky je lepší "jde o to", "jedná se o to" apod.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ASHRAK: Tohle může být i překlep - nevíš, jestli je to i v tištěné podobě?

Jinak, abych nebyl off-topic (nebo spíše mimo mísu, abych zbytěčně nezaváděl anglické termíny): Nevíš, jak vznikla formulace "je to o tom, že..." a jaká je vlastně původní česká syntax? Jsem už bohužel natolik ovlivněný jejím zazníváním z médií, že sice mě to často tahá za uši, ale už mi není úplně jasné, jak by formulace měla znít.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    DEBBIE: asi je to zaběhnutější a možná to zní i líp - mluvčí dává najevo svoji znalost o skloňování zicích jmen
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    DEBBIE: ale je to správně, některý jména se dají skloňovat (a dále derivovat) dvojím způsobem - s pův. koncovkou i bez (http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=kosmas&Hledej=Hledej zde viz i teorii)
    JARANERO
    JARANERO --- ---
    Mala oprava. Nikoliv ceska realita. Slava dotyka se hvezd az nad Bruselem. Nase realita, evropska. Nebo Evropska?:)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    JARANERO: neříkal jsem, že Železný je vtipný. říkal jsem, že TO je vtipné
    JARANERO
    JARANERO --- ---
    vtipne? Zelezneho smysl pro humor bych tedy mit nechtela:) k pousmani by to bylo, jednalo li by se o fikci. Tohle je realita. Mala, ceska, ale nase.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    JARANERO: víme o tom, vtipné =)
    JARANERO
    JARANERO --- ---
    Robert Břešťan: Železný Vladimír, jazykovědec český - Komentáře (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/komentare/portal/_zprava/582566
    MALKE
    MALKE --- ---
    GROBENIUS: Ono hyperkorektní "dvěmi" se taky šíří od doby, co byl premiérem ten pán s plácačkou, co si půjčoval od hodných strýčků - a jak pěkně se to ujalo. Halt jak máš talent, tak se neubráníš.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    CATT: Snad kdyby si gramotnější část veřejnosti pamatovala, že jako jeden z prvních začal tenhle patvar používat Klaus, tak by si dávala větší pozor na to, co vypustí u úst. :-)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    CATT: nepochybně je to hlavně o tom
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    CATT: téměř.... musí to být rychle a musí to dávat hlavu a patu, pak se to doplňuje a opravuje...
    CATT
    CATT --- ---
    MUFLONEK: chtěla jsi napsat, že u psaní na internet záleží hlavně na rychlosti, sestro?
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    MALKE: Musím s Tebou souhlasit... psát na internet je opravdu o rychlosti... sama jsem několikrát vyplodila pořádné gramatické paskvily:O(

Článek dopíšeš uložíš do systému a řveš na editora, že ho tam už má a jdeš psát další... chyby řešíš až pak... a protože do systému nemůžete dva souběžně, tak čekaš až z něj editor vypadne... korektor čte články až když jsou vypublikovány.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    Slamečka se tak vyjádřil na tiskové konferenci, na niž uváděl hlavní priority svého úřadu během svého letního působení.

krása krás tady :)

GEGI
    GEGI --- ---
    ASHRAK: děkuji :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam