• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    MODREJ
    MODREJ --- ---
    clovek nepise spisovne automaticky :-) taky obcas vypoustim pismenka... napriklad :-) nejcasteji jsem-sem :-) ale je fakt, ze takovy zverstva, jako pouzivani vyhradne w misto v, nebo f misto v, to bych taky strilel :-)))
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    STANDIMIR: Jak jako umis psat spisovne, ale nechces?? :o) To nechapu :o) Clovek snad pise spisovne automaticky, ne?...maximalne, kdyz si necha vnutit vyrazy typu "jaxem, taxem, projeff, plís, ty wole, gdyz" a pod., tak pise jak tatar :o)
    KFF
    KFF --- ---
    STANDIMIR: Nemělo by tam být náhodou "mně" to trhá uši?;))))
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    MODREJ: Ja taky, je to usus, ale kdyby ti celej zivot rikali DO Vinohrad, taky by ti to neprislo divny :o))

STRANA: Ja proti Moravakuv vubec nic nemam!! Jen ze jsem slysela ty veci jako jdu na bar, jedu na pumpu, bydlim na hotelu, rikat prave je :o) Tot vse :o) Jinak jsem slysela i ze rikali, ze Sparta hraje v Kladne a anijsem se nad tim nepozastavila....nemyslim si, ze NA Kladne je spisovnejsi...vubec, co to je za vyraz "spisovnejsi" :o)))))

STANDIMIR
    STANDIMIR --- ---
    hale stylisti a co řikáte na takový ty sportovní komentáře typu - v 19. minutě kladno vyrovnalo novákem..
    mě to trhá uši, příde mi to jak kdyby do tý brány mrskli nováka a ne puk.. :o)

(jo a můj projeff plís nekomentujte, psát spisovně umim ale nechci:)
    MODREJ
    MODREJ --- ---
    SVETLO: no já možná radši dál budu chodit na Vinohrady, než do Vinohradů ;-)
    STRANA
    STRANA --- ---
    SVETLO: Jsem z toho porad trochu zmateny, protoze i v televizi mi Robert Zaruba rekne: "Dnes hraje Znojmo na Kladne", takze to asi nebude uplne jen moravsky vyraz, dokonce si myslim, ze je to spisovnejsi nez "v Kladne", jen nevim proc....a propos, jsem Moravak a jsem na to hrdy....
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    Nekde se to nepouziva jen v reci, ale bohuzel to napisou i na oficialni papir..:o))

Podotykam, psal to opravdu Moravak...:o)
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    Jasne, pouziva se u ostrovu, tam je to spravne, ale neco preslo i do bezny reci, a to spatne...U ostrovu jedes prece vzdycky NA ten ostrov, nejedes ani K nemu, ani nebudes U nej, ale NA nem...je to ohraniceny....NA Mallorku, NA Kanary, NA Střelák, ale fakt netusim to Slovensko a Ukrajinu...Jo a taky se rika NA Vinohradech, coz je blbost, NA Zizkove....nekdo argumentuje tim, ze je to na kopci - z centra, to mi prijde jako takova berlicka jenom :o)))
    NIXXONVALDEZ
    NIXXONVALDEZ --- ---
    Ja jednou nad v/na premyslel a dosel jsem k zaveru, ze "na" se pouziva u ostrovu (co je ostrov a co neni, zavisi na necem zvlastnim), pak u dvou statu (Slovensko, Ukrajina, nikdo nevi proc), u mistopisnych celku/regionu koncicich na -sko (ovsem pouze na uzemi byv. CSR; napr. Trebicsko, Trencinsko...) a pak ze zvlastniho duvodu na Kladne apod. Pricemz taky nevim proc.
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    STRANA je to spatne, melo by se rikat V Kladne...stejne jako stojim U baru, jedu K pumpe, reknou mi to V restauraci, jdu DO bazenu, vracim se DO hotelu... Nechci nikoho napadat, ale tohle dost casto pouzivaj Moravaci .o))
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    Vzpomněl:-)
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    Vzpoměl jsem si na užitečný odakaz a už to vím:-)
    http://www.pravidla.cz/hledej.php?qr=brand%FDs
    LEGI
    LEGI --- ---
    brandýsan? brandýšští?
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    Takže diskuze na téma "českej jazyk"?
    Tak si přihodím: Jak je to s občanem Brandýsa (brandýsssssský)?
    NAILER
    NAILER --- ---
    zuzu: ale tam jsou vyplozeny uchylarny jen bokem, tady to bude hlavni napln ... jestli se to nechyne, smazu ... :)
    MODREJ
    MODREJ --- ---
    vcera sem cetl v MF Dnes o nejaky herecce, ze dokaze byt i zena-wamp :-) to me hodne pobavilo :-)
    NAILER
    NAILER --- ---
    to je síla....
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Dobehl jsem k mamince a slzami zmacenou tvari, jsem ji objal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam