• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    ASJA
    ASJA --- ---
    "k tyhle cirkvy se hlasim" ..:)
    MEESHA
    MEESHA --- ---
    /zkopirovano z netu

Jednu z možností výzkumu přináší teorii mluvních aktů, zformulovaná ve 40.-50. letech J. A. Austinem (3). Austin chápe řeč jako řadu konkrétních promluv - mluvních aktů (speech acts). Když člověk komunikuje s druhým člověkem, vytváří totální mluvní akt, který lze analyzovat z hlediska:
    - obsahu sdělení,
    - působení na příjemce.

J. A. Austin dospěl ke třem typům řečových aktů:

- lokuční mluvní akt,
    - ilokuční mluvní akt,
    - perlokuční mluvní akt.

Lokuční akt je reprezentován běžnou oznamovací větou.
    Ilokuční i perlokuční akty představují mluvní výkon, jehož cílem je zapůsobit na druhého člověka, ovlivnit jeho chování.
    Austin uvádí příklad. "zabil jsem ji" a "Přemluvil mne, abych ji zabil". První výrok je prosté konstatování. V druhém případě jde o ilokuční akt, o vyvolání jistého tlaku, jehož smyslem je ovlivnění názoru příjemce.

Mezi ilokučním a perlokučním aktem je rovněž jistý rozdíl. Ilokuční akt má blíže konvenci, perlokuční akt nikoliv. Ilokuční akt je podmíněn kulturními situačně podmíněnými fakty, perlokuce vzniká i z náhlých popudů aktéra.
    Ilokuční a perlokuční akty obsahují výpovědi o vztahu. Sdělují, jaký vztah mezi sebou komunikující partneři mají.

----
    Ja to beru tak, ze ilokuce je zamer, perlokuce ucinek, ale asi to prilis zjednodusuju.
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Kdyby vam to nevadilo psat sem, rad bych se o tom taky neco dozvedel...
    KONRAD
    KONRAD --- ---
    A spěcháš na to moc? Za chvíli jdu od netu a musím ještě udělat pár věcí... Kdyžtak piš do pošty...
    ANIT
    ANIT --- ---
    jednoduse prosim, fakt tomu nerozumim..dekuju, ze s tim das praci, nikdo mi to neni schopnej vysvetlit
    KONRAD
    KONRAD --- ---
    Ech... Chceš to jednoduše nebo složitě?
    ANIT
    ANIT --- ---
    super, mohl bys mi poradit, jak mam pochopit perlokucni a ilokucni jevy v jazyce? studuju zurnalistiku a tohle tam ted bereme..
    nevim, jestli s tim nemam otravovat do posty,ale treba nekdo taky potrebuje poradit
    KONRAD
    KONRAD --- ---
    Já.
    ANIT
    ANIT --- ---
    je tady nekdo, kdo studuje bohemistiku?
    MODREJ
    MODREJ --- ---
    ASJA: jo, malickostma (=picovinkama) to vsechno zacina :-)
    ASJA
    ASJA --- ---
    haha :))) ten byl dobrej :)))
    KONRAD
    KONRAD --- ---
    Být tak jednou takový! :))
    ASJA
    ASJA --- ---
    :))) a jsou stastni :)
    KONRAD
    KONRAD --- ---
    Ti neřeší žádné problémy...
    ASJA
    ASJA --- ---
    vase problemy bych chtela mit :)))
    to lidi kteri pisou "ozvy se mi" nebo "zvu na oslavu mich narozenin" ci dokonce "co delas o vykendu", ti tyhle picovinky neresi :)))
    KONRAD
    KONRAD --- ---
    Spojovník má totiž jinou funkci než pomlčka, a proto se graficky odlišuje...
    MEESHA
    MEESHA --- ---
    Octopuss> Sam jsi ... a nelogicky :))
    LUCISZ
    LUCISZ --- ---
    sme se to na gymplu dokonce učili :)
    profesor byl mimo jiné editor a typograf...
    LUCISZ
    LUCISZ --- ---
    formalita
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    MODREJ: '-' '–' '—' zajímavý, ale není to trochu zbytečnost?
    MODREJ
    MODREJ --- ---
    ano... staci si nalistovat nejaky typograficky pravidla a dozvis se celou pravdu o rozdelovniku (-) a pomlcce (–)... jinak ty spravny – dlouhy – pomlcky udelas nejen ve wordu a oo, ale v kazdy aplikaci... staci si pamatovat Alt+0150... a pak jeste existuje delsi pomlcka, ktera se pouziva hlavne v anglictine — Alt+0151
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    Nedávno jsem se dozvěděl, že když ve větě použijete pomlčky - jakoby místo čárek -, musí ty pomlčky být jakési delší, což podle mě umí jen automat ve Wordu a OpOff. Víte o tom něco?
    ASJA
    ASJA --- ---
    :))) roztomile :)
    MODREJ
    MODREJ --- ---
    tak tohle me dneska vylozene rozesmalo :-))))

Chtel bych se zeptat ohledne Ainstaina nebo jak se to pise.
    ASJA
    ASJA --- ---
    treba dotycny mel na mysli TY ZENY ktere pracuji v knihovne a MELY by tam mit ty casaky..:))))
    ach jo...
    LUCISZ
    LUCISZ --- ---
    "ptala si se v knihovně? tam bych si myslel, že minimálně ty časopisy by mít měly..."

...taktéž z jednoho zdejšího klubu (navic o češtině...) :))
    ASJA
    ASJA --- ---
    muff: v tom klubu odkud to mam je techto a podobnych prispevku od jisteho id daleko vic, zacinam mit podezreni, ze to mysli jakoze image, protoze tohle proste neni normalni :))
    MUFF
    MUFF --- ---
    krasnej ulovek, jen co je pravda ;))))
    ASJA
    ASJA --- ---
    jisty clovek v jistem klubu:
    "tohle jsou jatka vasy duse odprostete se od toho!!!!deprese jsou mynulosti je us jen krasny podzim co MUSI BYT aby byla zima a pak JAro ******** vychutnavejte si tu pohodu!!!!!"
    "to je totalni uskoprsost ty ani neces aby ta depka zmyzela to je smutny:-))))))tak s tim neco delej!!!!!!treba se votevri stanek na caj a parky a davej bezdakum zadarmo!!! to bych udelala ja!! zlepsi ti to aspon ten vyblytej deprimujici pocit"

myslite ze to ten clovek dela schvalne?:)))
    ASJA
    ASJA --- ---
    modrej: ten banner vyzniva tak, ze ti v ty pojistovne za a) daji tipy na zivotni pojistky anebo za b) nabidnou typy zivotnich pojistek nebo ceho...Takze gramaticka spravnost zalezi na tom "co chtel basnik temito slovy rici".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam