Ten vynucený IP check je strašný svinstvo! Zvlášť pro nás, co se skoro pořád logujeme z mobilu, z práce za proxynou a nebo přes divné providery, jako je O2 (tedy dělá to při připojení přes mobil, což není vždy "z mobilu"). V těchto situacích se nedá nijak efektivně poskytovatel přimět, aby se choval slušně a IP věčně neprohazoval. A vodsíráme to za něj.
Velice mi vadí, že si to nemůžu na vlastní zodpovědnost natrvalo vypnout v nastavení, a místo toho to musím zaškrtávat při každém mizerném přihlášení. Na mobilu s malým displejem je to opravdu velký teror. Buď na to zapomenu (většinou) a pak musím podstoupit celé minuty, kdy ten krám natahuje všechno znova a pomalu, nebo se musím joystickem strefovat na ten krutě malý checkbox, kterej si mobil z nějakého důvodu nechce zapamatovat.
Vím, že nekontrolování IP je poměrně velké bezpečnostní riziko, kdy se nedá moc bránit krádeži sešny, ale stejně to všichni, co jinou možnost nemáme, nakonec vypínáme. Jen nás to navíc nesmyslně prudí. A za celou dobu, co jsem tu, tj. 8 let, nebyl se mnou ani jeden bezpečnostní incident, tedy ani jeden, který by byl vyvolaný vypnutou kontrolou IP.
Velmi se přimlouvám za přehodnocení tohoto opatření, protože má jediný smysl, a to, že ti, kteří by nemuseli, to možná měli zbytečně potlačeno, což se teď jednorázově změnilo, a žádný další benefit to nepřináší. Jak jsem řekl, ti, kteří nemohou jinak, to stejně vypnou, jen je to pokaždé nasere a zdrží.
Podle mého názoru by žádný systém neměl zbytečně přenášet svojí práci a diskomfort na uživatele, ale měl by se jim přizpůsobit. Ne za cenu neúměrného snížení bezpečnosti, ale to tady nenastává, stejně jako jakýkoliv pozitivní přínos.
A pokud chceš, Nyxi, návrh jiného řešení, tady je:
Vypusť z marketingové masáže, která nás má navnadit na prémiovou verzi, úlitby bezpečnosti a povol všem HTTPS připojení. Filosofie, založená na tom, že si někdo koupí prémiovku, protože mu přestanou krást sešny a kurvit účet zlý hoši, selhává. Takto normální BFU nikdy neuvažuje. A ti, kteří ano, si tu prémiovku stejně zaplatí pro jiné věci. Neboli přejdi na filosofii "když si připlatíte, dostanete toto navíc", a ne "když nezaplatíte, tohle vám vezmem". Pozitivní motivace prostě.