• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TORInyx :: pripominky uzivatelu
    NYX
    NYX --- ---
    B3DA: Hmmmm...mozna mas pravdu kdyz to ted zkousim. Kdyz vylezu z te textarey pryc a vratim se pres shift+tab zpet, ma kurzor na puvodnim miste...tak to by melo fungovat i tlacitkem snad. To jsem nejak necekal :)
    B3DA
    B3DA --- ---
    rich text editory totiz obvykle nepouzivaji input/textarea, ale contentEditable div
    to neznamena ze to v textarea resit nejde, zejo
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NYX:
    wysiwyg to nějak umí ne? dokonce si označím kus textu a pak kliknu na funkci a ona umí pracovat s výběrem. Co kdyby to "tlačítko" prostě okamžitě vložilo znak "<" tam kde je FOCUS?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    B3DA:
    a ted to vezmeme pres pravdepodobnost...

- je pravdepodobnejsi ze bude mit NYXi bezny user problem napsat znak "*" ci "_" nebo spise znak "<", ktery na ceske klavesnici neni? Takze vlastne krom zapamatovani znaku je jeste nutnost se ho naucit. A nemyslíim si ze pro BFU to je jen o tom "jednou mi to rekni a navzdy si to zapamatuji".
    - dalsi otazkou je jak casto chces psat ITALIC / BOLD vs STRIKETHROUGH.
    - a co treba vyuzitelnost nauvceneho v dalsim uzivani. Bavime se o BFU, takze jiste neprojde myslenka ze HTML se mu bude hodit.

Takto jsem uvazoval ja... pokud to nedava smysl, tak OK...
    NYX
    NYX --- ---
    DARKSUN: Tlacitko pod by slo, ale kdyz na nej kliknes, prijde ta textarea o focus, takze nebude jasne, kam by se ten tag mel vlozit...a vzdy by ho to nabizelo vlozit uplne na konec textu.
    B3DA
    B3DA --- ---
    KOC256: ten rozdil mezi psanim html tagu a md je jen v tom _kterou_ klavesu se musis naucit pouzivat. v zasade se jedna o totez - chci neco pouzivat? musim se naucit jak. jestli v procesu prijdu na fakt, ze mi to za tu namahu nestoji, je jiny pribeh.

samozrejme kazdy ma svuj oblibeny zpusob psani toho ci onoho, ale to neznamena ze prosty preklad html tagu je nejake vymysleni kola. pravdepodobne existuje dost lidi vyuzivajici wa/discord/... kteri ani netusi ze v nich lze takhle formatovat text (pokud to dovedu do absurdna jako ty s ostrou zavorkou, jsite bude nemalo uzivatelu kteri nemaji tuseni kde sakra na cesky klavesnici najdou tildu aby mohli napsat strikethrough text. nebo treba hvezdicku bez numblocku apod)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    B3DA:
    myšleno takto:
    - uživatel (BFU): "neumím si zapamatovat, že pro kurzivu musím psát <i>...</i>"
    - systém: "dobře, začnu ti napovídat při napsání <... co můžeš použít"
    - uživatel (BFU): "ale já neumím napsat <"
    - systém: "tak to se MUSÍŠ naučit."

Moje verze:
    - uživatel (BFU): "neumím si zapamatovat, že pro kurzivu musím psát <i>...</i>"
    - systém: "dobře, implementuji to co zřejmě bude fungovat v 90% ostatních IM a sociálních aplikacích a je možnost, že to už znáš a dokonce to jde pohodlně napsat na klávesnici. Tedy _TEXT_ pro kurzívu a *TEXT* pro bold."
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NYX:
    markdown se pouziva i obecne ne?
    Ale pokud je to to gro problemu, tak se hluboce omllouvam... ...i kdyz podstata je porad stejna. Nevymyslejme kolo prosim.
    B3DA
    B3DA --- ---
    KOC256: ja nerozporuju ze markdown je pouzitelnejsi nez html tagy, naopak.
    ale vubec nerozumim tomuhle sdeleni: `prostě není cíl všem říkat že se musí něco naučit.` .. wtf
    NYX
    NYX --- ---
    KOC256: Tady pises markdown - [KOC256 @ nyx :: pripominky uzivatelu]

A zaroven tam das jako ukazku neco, co markdown neni :) Tak jen rikam, ze by bylo dobre tyhle dve veci nemichat dohromady.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    BTW: nebojuji za sebe. Jak jsem již psal já se jako samouk naučil všechno psát přes ALTGR před 25 lety.

<>{}[]÷×$#&|\
    ,.bnfgúůxcvwq
    KOC256
    KOC256 --- ---
    B3DA:
    Bavíme se o tom, že v komunikátorech je již ustálený formát. Viz KOC256. Tedy proč pořád přemýšlíme jak to udělat jinak?
    B3DA
    B3DA --- ---
    KOC256: jaky kolo? bavime se o pouzivani klavesnice?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    B3DA:
    Ale je rozdíl se učit něco co využiji nebo už využívám jinde. A nebo vynalézat kolo.

Je ta message fakt tak složitá?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NYX:
    já psal o standardních zvyklostech z běžných IM.

WhatsApp, Skype, Messenger, Viber
    WhatsApp Help Center - How to format your messages
    https://faq.whatsapp.com/general/chats/how-to-format-your-messages/?lang=en
    https://support.skype.com/en/faq/fa34696/how-do-i-format-text-in-skype-instant-messages
    How to Format Text in Messenger: Bold, Italics, and More
    https://www.makeuseof.com/format-text-facebook-messenger/
    https://developers.viber.com/docs/tools/text-formatting/

Proč vymýšlet kolo. Proč do toho tahat nějakou programátořinu? Udělejme to PROSÍM tak jak to dělá "celý svět".
    B3DA
    B3DA --- ---
    KOC256: kdyz chci neco pouzivat, musim se to naucit
    je to takhle jednoduchy :)
    NYX
    NYX --- ---
    KOC256: V markdownu je _foo_ i *foo* oboje kurziva btw.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PES:
    ono existuje více než jeden druh klávesnice.

PS: já default používám CZ klávesnici a to ALTGR používám od čtrnácti let (od svého prvního PC), ale prostě není cíl všem říkat že se musí něco naučit. ale ideálně jim dát něco co je tak nějak standard...

Standard beru něco co je v běžných IM viz moje předešlá reakce...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    QWWERTY:
    já pokud vím jsem pořád psal o tom že _TEXT_, *TEXT* je to gro co je potřeba
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KOC256: a myslis, ze tvuj navrh markdownu by nevyvolal podobny dotazy na hranaty zavorky pri psani odkazu? :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam