• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    TORInyx :: pripominky uzivatelu
    PES
    PES --- ---
    NYX: non-CZ/EU doména, non-CZ/EU hosting, https připojení jako základ (Onion/TOR jako varianta)...
    ...a "zapomenout" všechna přístupová hesla správce (pro případ "fyzické extrakce" přístupu z majitele/provozovatele).

Je smutné, že v novodobé EUSSR nastupující totalitě je nutné uvažovat s takovýmito výhledy...
    NYX
    NYX --- ---
    PES: Je otazka co vse by se muselo stat aby to bylo dostatecne reseni.
    PES
    PES --- ---
    NYX: v případě zavedení kontrol je to na přestěhování NYXu mimo takto šmírující jurisdikci, no ne? ;-)
    NYX
    NYX --- ---
    Patek je az zitra, ne? :D

Jako o moznost se sem prihlasovat pres nejaky OAuth uvazuji, ale spis kvuli pohodlnosti nez ze bych to chtel provazovat na konkretni lidi a rozhodne mi neprijde byt dobry napad na to navazovat nejakou funkcionalitu pro filtrovani lidi apod.

O tom 18+ priznaku u MojeID je asi dobre vedet pro pripad, ze shit hits the fan, ale nemyslim, ze to je na poradu dne.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    LWEEK: Já si právě jsem jistý, že je to špatná cesta a už několik podobně špatných cest jsem viděl.

Na pozvánku byl NYX už v roce 2002, kdy jsem si o ní říkal identitě, kterou jsem znal z jiného fóra jen jako ID, ikonku a názory, to není žádná novinka.

A na druhou stranu narazíš na spoustu blbců, kteří cpou svou identitu každému horem dolem, které tvůj návrh vůbec neomezí, (tak se bude pod stejnou záminkou omezovat svoboda dál a dál, aniž by se omezovali kokoti - když to prošlo jednou, podruhé to projde snáz. Ono se moc často, když někdo poruší pravidla, tak místo talku na dodržování pravidel zavádějí raději pravidla nová, která omezí spoustu lidí, aniž by řešila původní problém. To je obecné pozorování. I když ty to tak třeba nemyslíš, určitě se najde někdo další, kdo ten další krok zkusí, pokud se nikdo neozve.)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KRAMERIUS: Tak Nyx už teď je jen na pozvánku... není to taky trochu kastování? .-) Svoboda jednoho končí tam kde začíná svoboda druhého. Jinak řečeno, nemyslím si, že rozumná a nediskriminující pravidla jsou špatně. Pravidla jsou všude kolem nás a jen díky nim se tu dá v naší zemi žít celkem pokojně. Všichni tu mimojiné dodržujeme hromadu nepsaných společenských pravidel. Jako třeba "nebuď kokot a nepostuj své nahé fotky do auditek o kočičkách". Vymáhání pravidel přichází (heh) z pravidla v momentě kdy některé z nepsaných pravidel nefungují a začíná to nemalou část společnosti obtěžovat. Můžeme tu filosofovat o tom jestli to je spravedlivé a jak moc. Taky jsem tu už dostal pár banů. Někdy protože jsem se názorově neshodl se správcem auditka, ale i minimálně v jednom případě nevím proč ten ban vůbec přišel. Něco jako ban z čistého nebe. Možná se správce uklikl a chtěl banovat někoho jiného nebo tam byla osobní diskrepance. To je ale úplně fuk. V zásadě na to správci mají právo a mají exekutivní moc. Nicméně pořád je tu jeden velký rozdíl mezi obecně vynuceným pravidlem a komunitním nástrojem. Tzn. kdyby NYX vyžadoval aby všichni uživatelé byli ověření, a tím kdy to dáš k dispozici správcům jako nástroj. Uživatelé vlastně rozhodnou jestli to chtějí nebo nechtějí. Protože pokud by správce uplatňoval moc se kterou většina nesouhlasí, tak půjdou a založí si vlastní auditko. To je princip demokracie. To je dle mého názoru ta správná fungující podoba svobody.

RUTHER: Když undergroundový hudební klub bude vyžadovat při vstupu občanky protože tam měli kontrolu a měli průser s nezletilými, tak už to potom není underground ale úřad? Já ti nevím, ale přijde mi že punk je jinde.

Ale aby to nevyznělo tak že nenaslouchám tomu co píšete. Já vám v podstatě rozumím a sám si nejsem jistý jestli to je správná cesta. A děkuji za tuhle diskusi. Přijde mi to produktivnější než si jen házet v tichosti mínuska.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LWEEK: A nechtěl sis, místo anonymního pokecu v undergroundových diskuzních klubech na netu, zajít na úřad? Tam se můžeš logovat třeba s rodným listem. A ještě tě za to pochválí. Jestli nutně někde potřebuješ exhibovat se svým jménem, tak jdi na lide.cz ... tam je spoustu takových, jako jsi ty.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    KRAMERIUS: se pripominam, ze chci, aby kazdy videl, od koho jsou moje minuska
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Gun owners don't be weird challenge level impossible
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Je mi jasné, že už dávno jsme na šikmé ploše a cesta vede jedním směrem, ale nepovažuju to za důvod pro mydlení té plochy, aby to líp klouzalo.

Svobody se nedávají, svobody se berou. Už delší dobu se kus po kuse omezuje internet a soukromí. Ale to nepovažuju za důvod, proč se vzdávat soukromí předem, dokud to není nutné.

Pokud si (skoro) všichni řeknou, že časem o soukromí stejně nadobro přijdem, tak proč se ho nevzdat rovnou a úplně, tak samozřejmě v zápěti se omezí i zákonem, protože "stejně už to tak skoro všichni mají, jsou na to připravení a smíření, tak to nařídíme a přidáme ješte kousek".

Pokud si většina bude snažit hájit tolik soukromí, kolik je možné tak dlouho, jak to jen půjde, tak každé další omezování bude narážet na spoustu problémů, potáhne se a další krůček bude muset čekat mnohem déle.

A každá dekáda dobrá.

----

IPV6 se začalo zavádět už v minulém miléniu a jeho propagátoři trvrdili jak snadno nahradí stávající stav a že co nejdřív odstřihnout IPV4, ať musí přejít i zpátečníci. Dodnes je tu IPV4 s náma a běžně se používá. Pro někoho je to špatně, pro někoho dobře, ale takový je stav.

----

Po sametové revoluci jsme měli nejlepší zbraňový zákon v Evropě a nejnižší kriminalitu se zbraněmi.

EU se snaží odzbrojit zákona dbalé občany (takže zbraně budou mít jen zločinci), ale i když už nám vnutilo řadu nesystematických omezení, tak pořád ještě ten náš zákon je v Evropě nejlepší a slušní občané se smí bránit.

To taky není jen tak samo, a už vůbec ne proto, že bychom si řekli, že EU časem protlačí co si zamane,tak se vzdejme hned a bez boje. Právě naopak, že to tu není ještě tak špatné jako jinde je výsledek neustálé snahy LEXu a řady dobrovolníků bránit to, co považujeme za dobré. (Taky se k nim počítám, taky jsem kvůli tomu i mluvil v Parlamentu a pořád LEX podporuju.)

----

Takže tvůj pocit, že nenarazíš na blbce, když všechny omezíš čím dřív, tím líp, já rozhodně nesdílím. Ani co do provedení, ani co do závěrů k čemu to povede.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    LWEEK: A byla by v rámci rovnoprávnosti i opačná možnost - že by podmínkou pro vstup bylo, že účet není identifikovaný?
    Když kastování, tak pořádně a poctivě. :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    GILHAD: Původní nahatý nyxačky např :)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    LWEEK: Jinými slovy říkáš, že kvůli tvému pohodlí bych se tam stejně nedostal, i když se mnou problémy nebyly.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    GILHAD: Pokud by podmínkou pro vstup byla identifikace, tak by ty auditka nebyli skrytá ... nebylo by tedy ani třeba rejoinovat. Jen by měli třeba nějaký příznak a po rozkliknutí by tam byl placeholder že pro čtení nebo jen zápis je potřeba mít identifikovaný účet. Ale jo, je možné, že by se to stalo normou ... což nutně neznamená, že to je špatně.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Teda akurát mňa na Nyxe pozná osobne naozaj veľa ľudí, a ďalších veľmi veľa ľudí by mohlo moju identitu relatívne jednoducho zistiť cez spoločných známych, ale aj tak mi to príde ako zbytočná hlúposť.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    LWEEK: Běžně se mi nestává, že by klub, kam léta píšu, najednou zmizel v soukromí (popravdě se mi to snad ještě nestalo vůbec) a nikdo mě tam ani nemohl pozvat.

Ale pokud by tohle bylo prezentováno jako ochrana proti otravným jedincům (jako na okounu proti kakešovi), tak si to asi nastaví spousta klubů a rázem jsem venku, i když tam nikomu nevadím.

A i když je totální anonymita obtíčná, tak to neznamená, že chci nechávat navštívenky úplně všude, protože ode zdi ke zdi.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    LWEEK: je mi to jasné, že nechávam digitálnu stopu, ale nechcem ju nechávat ešte aj na diskuzáku.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    CLAVEN: Nenazval bych to kastováním protože to je dobrovolné rozhodnutí jestli chceš být nebo nebýt ověřená. Je pravda, že pokud by majitel nějakého auditka povolil pouze identifikované účty, tak to už tak trochu zavání ... jenže i teď tu existují soukromé skryté kluby, nebo ne?
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    CLAVEN: Sdílíš je s Českou poštou po dobu identifikace. Česká pošta je autorita (nebo byla), nevím možná už jsou i další autority. Pak samozřejmě zvolené údaje sdílíš s CZ.NIC, což je tuším provozovatel MojeID. Ale můžeš s nimi sdílet kolik chceš. Vlastně nemusíš sdílet nic, ale pak to bude fungovat jen pro nějaké služby. Pokud bys chtěla se ověřit pro Nyx a víš, že nechce po tobě nic, tak můžeš profil nechat prázdný. Pouze ho podepíšeš ověřením na České poště. Popravdě pokud platíš kartou a nepoužíváš speciální kartu s jednorázovými kódy, tak za sebou necháváš prodejcům mnohem významnější stopu. Nulová stopa v digitálním světě je v podstatě nemožná.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Plus teda k tej dobrovoľnosti - nepríde mi užitočné ani žiaduce vytvárať ešte jednu kastu userov.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    QWWERTY: To je pravda, ačkoliv už teď je tuším ze zákona nutné držet logy síťové komunikace pro případ vyšetřování kriminálního činu. Z toho už se dá identifikovat konkrétní uživatel docela dobře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam