Je mi jasné, že už dávno jsme na šikmé ploše a cesta vede jedním směrem, ale nepovažuju to za důvod pro mydlení té plochy, aby to líp klouzalo.
Svobody se nedávají, svobody se berou. Už delší dobu se kus po kuse omezuje internet a soukromí. Ale to nepovažuju za důvod, proč se vzdávat soukromí předem, dokud to není nutné.
Pokud si (skoro) všichni řeknou, že časem o soukromí stejně nadobro přijdem, tak proč se ho nevzdat rovnou a úplně, tak samozřejmě v zápěti se omezí i zákonem, protože "stejně už to tak skoro všichni mají, jsou na to připravení a smíření, tak to nařídíme a přidáme ješte kousek".
Pokud si většina bude snažit hájit tolik soukromí, kolik je možné tak dlouho, jak to jen půjde, tak každé další omezování bude narážet na spoustu problémů, potáhne se a další krůček bude muset čekat mnohem déle.
A každá dekáda dobrá.
----
IPV6 se začalo zavádět už v minulém miléniu a jeho propagátoři trvrdili jak snadno nahradí stávající stav a že co nejdřív odstřihnout IPV4, ať musí přejít i zpátečníci. Dodnes je tu IPV4 s náma a běžně se používá. Pro někoho je to špatně, pro někoho dobře, ale takový je stav.
----
Po sametové revoluci jsme měli nejlepší zbraňový zákon v Evropě a nejnižší kriminalitu se zbraněmi.
EU se snaží odzbrojit zákona dbalé občany (takže zbraně budou mít jen zločinci), ale i když už nám vnutilo řadu nesystematických omezení, tak pořád ještě ten náš zákon je v Evropě nejlepší a slušní občané se smí bránit.
To taky není jen tak samo, a už vůbec ne proto, že bychom si řekli, že EU časem protlačí co si zamane,tak se vzdejme hned a bez boje. Právě naopak, že to tu není ještě tak špatné jako jinde je výsledek neustálé snahy LEXu a řady dobrovolníků bránit to, co považujeme za dobré. (Taky se k nim počítám, taky jsem kvůli tomu i mluvil v Parlamentu a pořád LEX podporuju.)
----
Takže tvůj pocit, že nenarazíš na blbce, když všechny omezíš čím dřív, tím líp, já rozhodně nesdílím. Ani co do provedení, ani co do závěrů k čemu to povede.