• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CAJACajin hrbitovni pokojicek
    CAJA
    CAJA --- ---
    jeste to teda pres den vyfotim. je fakt, ze ta zluta neni tak jedovata, zkresleno tou tmou.
    ale jinak pruhy fakt muzu :)
    KFF
    KFF --- ---
    CAJA: Zejmena na te utulne posledni fotce to vypada moc fajn:)
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    CAJA: Ty jo, tohle je fakt pěkný! Už vím, koho si pozvu na brigádu, až budeme potřebovat vymalovat.... :))
    CAJA
    CAJA --- ---
    jeste jedna bez nabytku, kde je videt cela malba

CAJA
    CAJA --- ---
    jo a kdyztak tady vice fotek http://cajacaja.rajce.idnes.cz/byt-malovani/#album
    jeste zitra doplnim
    CAJA
    CAJA --- ---
    takze ted z jineho soudku.

vikendove , od patku do pondelni noci ( pred hodinou jsme zkoncily) malovani zdi v obyvaku me mati. zadani, rostliny, secesni byt, ikea styl.
    a vysledek, posudte. ( nam se to hrooozne libi :)), jeste to zitra nafotim za svetla)

autorky caja a id jamina

pred

v prubehu

a po

a utulno :)
    ABBE
    ABBE --- ---
    CAJA: No právě nemám... ani jedno, ale to druhý podstatně méně. Proto jsem tě hned na začátku neprokouk.
    CAJA
    CAJA --- ---
    ABBE: koukam mas zmakly nejen typografii, ale i zensky, wow :))
    ABBE
    ABBE --- ---
    P. S. Lacinou provokaci? Tak až se přestanu smát této (snad typicky ženské?) formulaci, tak zase někdy napíšu.
    ABBE
    ABBE --- ---
    CAJA: Když už jsme tedy u té pomoci... Kdybys někdy chtěla pomoci s typografickou úpravou, tak se ozvi dřív, než to budeš mít hotový ;-) A kdybys sháněla font tak taky, i když to spíš tady: [ FONTY shanim font XXXX . nema nekdo ? ]
    CAJA
    CAJA --- ---
    ABBE: no vidis, konecne poradne slovo ! :) mohli jsme si usetrit par prispevku. tva rada o zmene fontu mi pomuze daleko vice :)

abych to nejak ukoncila, myslim, ze ses zbytecne chytil na moji lacinou provokaci. nikdy nerikam nejaky svuj postoj finalne a definitivne, spise naopak. zasaditost mi je dost cizi.

a verim tomu, ze prijde cas, kdy se do typografii pustim a budu kralovat na veky ! :))
    ABBE
    ABBE --- ---
    CAJA: Tvojí práci, odhodlání i situaci samozřejmě nechávám nedotčené a nenapadlo by mě je nějak zpochybňovat nebo zlehčovat. Koneckonců o nich vím pramálo. Nicméně snad ani nejde o nedostatky ve vlastnostech. Prostě mi šlo o to, čímž jsem taky začal, že věty o nezábavnosti typografie a hledání fontů v daném kontextu vyzněly poněkud definitivně a finálně, prostě jako tvůj postoj. No a v tomhle, nikdo se na mě nezlobte, nelze věci brát moc vážně...
    ALe ve výsledku je to samozřejmě všechno na tobě. Dá se s tím uhrát plichta ve smyslu, že typografii můžeš potlačovat (tzn. opravdu se jen naučit základní pravidla a vytvořit se sortiment jistých fontů, takže výsledek bude sice suchý ale relativně kvalitní) a stavět svoje věci (pořád tak nějak předpokládám knihy) na jiných elementech. No a nebo se do ní můžeš kdykoliv pustit a kralovat :) Nicméně bych začal tím, že MS Trebuchet a podobné systémové bezpatky nahradíš Helveticou. Rozdíl bude vidět a určitě potěší i tvoje srdce.
    CAJA
    CAJA --- ---
    ABBE: beres to moc vazne :) neprijde mi, ze bych shazovala svoji praci, jenom proste nekdy nemam takovou silu na tu dychtivost. mam svych jinych starosti dost, cimz se samozrejme neomlouvam, ale je to fakt, ktery me trochu omezuje. a myslim dychtivost mam, jenom ji nedavam tolik najevo. dukazem je vsechna ta prace, kterou jsem za posledni pulrok ze sebe vymamila, a to ze jsem se rozhodla vubec na skolu jit, v situaci, kdy to pro me je tezke jak psychycky ( kvuly detem, ktere tim trochu zanedbavam, coz me straslive hloda svedomi) tak finacne, protoze nemam cas na praci.

a myslim, ze si me trochu spatne pochopil v jedne veci. naprosto se nicim neomlouvam. jenom jsem poukazala na par sve nedostatecne vlastnosti.
    ABBE
    ABBE --- ---
    To já bych tě zase nerad podceňoval. Vím, jak to je, však na tom nejsem o nic líp, lze-li to tak říct (?). Ale víc než matematice je typografie podobná právě té figuře. Ono zase nemá moc smysl zaměřovat se na jeden, či dva předměty. Učí se jich tolik, aby člověk hledal souvislosti.
    Jinak bič, motivace, atd. - to souhlas. Známe :). Ale pořád si myslím, že by měla existovat taková ta zdravá dychtivost dovědět se o všech těch krásných věcech...
    No a typografie mi prostě pro knížku přijde jako jeden z nejnutnějších základů. Zrovna tak se mi prostě nelíbí, když někdo dělá... Ať už cokoliv... Třeba peče bábovku. Upeče šutr a omluví se s tím, že ho baví míchat těsto, ale odvážit kolik čeho tam dát je pro něj pekelná otrava a na pečení se mu taky nechce dohlížet. Je to prostě věc, kterou člověk shazuje svojí práci... Což je samozřejě škoda, když má právě ten potenciál.
    CAJA
    CAJA --- ---
    ABBE: celej vikend jsem malovala, takze jsem se sem dostala az dneska.
    a ja s tebou souhlasim kubo tak jako castecne :)
    co pises o typografii, tak jo. ja to prece vubec nezlehcuju, naopak taky si myslim, ze to je krasna vec. ale ja s ni vylozene bojuju. jsem jako slepec, nevidim ve fontech vubec nic, zatim..a sama se to nenaucim, kdyz si prohlizim fonty, nic ve me nezacvaka. Potrebuju, aby mi to nekdo osvetlil. To je proste holy fakt. a taky me prilis nepodcenuj, ja ikdyz to tak nevypada, tak se snazim. ikdyz sem napisu, ze jsem lina a tak vubec, tak to prece nevylucu to, ze se s tim snazim neco udelat. vlastne se s tou skolou dost prekonavam :) ale pochop, ze me veci trvaji dlouho. nemuzu zvladat vsechny predmety na skole hned. ja jsem se zamerila hlavne na klauzuru a figuru. na typografii doufam se dostane brzo.
    typografie je tak trochu jako matematika. ma to svuj rad a cit. ale kdyz ti to vysvetli nekdo jiny, tak se ti to pochopi mnohem lepe, nez kdyby si to clovek louskal sam z ucebnice.
    a nazor na umeleckou skolu. nevim, jak to posoudit. nemam zas takove zkusenosti. samozrejme, ze by se clovek mel naucit, ale zase na druhou stranu, od toho je to skola s pedagogama, ktery ti v tom pomahaji. je myslim zcela prirozene, kdyz ti neco nejde, tak te to ani moc nebavi. a proto je tam dobry pedagog, ktery ti pomuze tuhle barieru prekonat, a to motivaci, podporou a radama. a to beru jako, ze me neco nauci. a pomuze mi to na ceste se neco naucit :)
    dost dulezity fakt imho.
    a ja osobne jsem sobecky na skolu sla proto, aby me neco naucili a tim padem jsem byla schopna se neco naucit. nebudu si hrat na hrdinu, kdyz jim nejsem. jsem neakcni clovek, a abych neco udelala, potrebuju nad sebou bic a autoritu, ke ktere bych vzhlizela, neco co me bude ponoukat a tlacit dal. sama neudelam nic. muzez si o me myslet, ze to je teda hrozne atd. ale zase lepsi nez si lhat. lepsi o sve omezenost vedet, ale neco s tim delat. pracuju na tom, a pevne verim, ze ta skola mi v tom pomuze. mam v sobe nejaky svuj potencional, bavi me tvorit, a chci to ze sebe dostat, sama vsak nevim poradne jak na to, a potrebuju pevnou ruku ucitele :)
    ABBE
    ABBE --- ---
    CAJA: Uznávám, že chyba je na všech frontách, ale: typografie je jen z jedné části řemeslo (tudíž něco, co se dá naučit). Daleko významnější složkou je cit a, popravdě a vlemi upřímně řečeno, láska. Prostě by v ní člověk měl najít zalíbení, měl by hledat ty fonty a nejen to. Cit pro typografii lze získat už jen tím, že si najdeš fonty a opravdu si je prohlížíš. Je to skoro jako studovat východní filozofie: trpělivost, pokora a ta láska. To vše plodí jakousi moudrost, kterou už stačí jen podepřít nějakými typografickými pravidly, ale ta není problém vyčíst.
    No a co se knih týče: základem jsou samozřejmě ona pravidla. Ale následována by měla být citem pro výběr abecedy, pro konkrétní způsob užití a tak dále. Samozřejmostí je jistá soudnost a zkušenost.
    Máme se tedy všichni moc, co učit, ale jedno je hlavní: na vysokou uměleckou by člověk neměl jít proto, aby ho tam něco naučili, ale aby se tam něco naučil (je v tom propastný rozdíl).
    CAJA
    CAJA --- ---
    ABBE: legraci si nedelam..a castecne souhlasim s tebou, ze u knihy je to blbe neumet typografii.
    zase na druhou stranu me osobne to vazne nebavi, a ve skole nebylo zatim cloveka, ucitele, ktery by me k tomu motivoval, a dokazal neco naucit. (figura me taky nebavila, dokud me Boris nenadchnul ) takze mi muzez rict, ze co si to dovoluju jako student vysoke skoly umelecke, ale ja sla na tu skolu prave proto, abych se to naucila ne ? ak.malirka co nas mela na graficky design mi jedinkrat nebyla schopna rict, co mam na plakatu spatne a jak to zmenit. vzdy jen podotkla, jeste to nejak zmente..
    a chlapik , co ucil pismo, tak to asi vis sam nejlip do anicky, jake to bylo.

typografii se clovek nenauci sam..
    a priznavam se, ze me opravdu nebavi hledat fonty, kdyz tomu ani za mak nerozumim, ztracim se v tom, a zabiju spousta casu a energire, s vysledkem, ktery je stejne na houby.
    ABBE
    ABBE --- ---
    CAJA: Podívej, Cajo... Ty si děláš tak trochu legraci, viď? Jak může něco takového říct člověk, který studuje knížní tvorbu? Podívej, chápu to od sekretářky, která si myslí, že když má Corel na písíčku, tak může dělat letáky, ale od člověka studujícího vysokou uměleckou školu, nota bene zrovna knihu? Rád bych tady připomněl, že odvěké poslání knihy je obsahovat text...
    CAJA
    CAJA --- ---
    JIMMI15: to je prave ta moje lenost a neduslednost. nebavi me hledat fonty, tak tam vrazim prvni, ktery mi prijde pod ruku..vim, ze to je dost nezodpovedne :( ale proste se k tomu nejak nedokazu donutit :)
    typografie me strasne nebavi..
    JIMMI15
    JIMMI15 --- ---
    CAJA: hmm, me treba na obou tech vecech ale vubec nestimje ten pocitacovy default font, to je snad skoro nejaky trebuchet, ne? ten to hodne taha dolu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam