• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CAJACajin hrbitovni pokojicek

rozbalit záhlaví
    JIMMI15
    JIMMI15 --- ---
    KERBOT: tohle jsi mi tlacil na premiere gomory, co? :)
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    uz jen jeden citat k tematu a prenecham to Caje

"V roce 1961 mu zemřel dědeček. V našem podnebí mrtvola savce nebo ptáka přitahuje nejprve některé mouchy (Musca, Curtonevra); jakmile se začne rozkládat, přijdou na řadu další druhy, zejména Calliphora a Lucilia. Bakterie v kombinaci s trávicími šťávami vylučovanými larvami mrtvolu více či méně zkapalňují a připravují v ní terén pro máselné a amonné kvašení. Po třech měsících mouchy své dílo dokončují a uvolní místo četě brouků druhu Dermestes a motýlů Anglossa pingualis, kteří se živí hlavně tuky. Fermentující proteinové látky jsou vstřebávány larvami Piophila petasionis a brouky druhu Corynetes. Rozložená a ještě částečně vlhká mrtvola se poté stává útočištěm roztočů, kteří z ní vysají zbývající hnis a krev. A i po vysoušení a mumifikaci slouží za kořist: larvám členovců Attagenus a Antbrenus a housenkám Anglossa cuperalis a Tineola bisellelia. Právě ony cyklus uzavírají.
    Bruno si občas vybavoval pronikavě černou dědečkovu rakev se stříbrným křížem. Byla to uklidňující a dokonce šťastná vzpomínka; v tak krásné rakvi muselo být dědečkovi dobře. Později se dozvěděl o existenci roztočů a všech těch larev, jejichž jména připomínají italské filmové hvězdičky. Přesto pro něj i dnes zůstávala vzpomínka ba dědečkovu rakev šťastná."
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    TWORBO: jeste aby ne, svedomi je umele implementovana civilizacni choroba ;-) ..to jeste nevis, ze budes v pristim zivote ryba!
    prirozena vs nasilna smrt, to uz je dalsi otazka.. :) u prirozeny smrti neexistuje faktor zla, jen smutku a biologickych procesu. daleko vic chapu zvedavost Cajy, nez nekoho, kdo by narukoval, jen aby si neco vyzkousel/dokazal a potom mel celej zivot trauma. smrt je oproti vrazednymu zivotu velmi mirumilovna.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    KERBOT: hele vono to neni tak hrozny. to mas spis fobii....;)
    ja jako vegetarian a stoupenec nenasili pozabijel vlastnima rukama a nozem pres tunu ryb. a spim klidne....
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    CAJA: nemyslim to nijak zle, idealy mam taky, jen proste vypoustim dost veci, co nejdou zmenit, na ukor veci, ktere zmenit jdou. rozhodne jsem zvedavej na tvuj report a az budes kricet ze spani, tak nerikej, ze jsem te nevaroval ;)
    CAJA
    CAJA --- ---
    KERBOT: hezky receno :))
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    aby se uz konecne vyjadril presne, tak jsem naprosto smiren s tim, ze vsechno jde do hajzlu a je mi to jedno, protoze verim, ze vsechno ma jit do hajzlu - je to prirozeny vyvoj
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    CAJA: hustota:)
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    CAJA: jako soucast zivota smrt samozrejme beru ale nijak ji nevenuju pozornost, nema pro me moc velky vyznam, protoze pro me jako ateistu smrti nic nezacina. to smireni, ktere popisujes, se da stejne dobre brat tak, ze se smirim s pocitem, ze se se smrti nelze smirit. ale to uz se dostavame k diskuzi o nabozenstvi a to bych nerad
    snizit efektivitu a pohodu ziti to muze jen lidem, kteri se smrti boji, s tim problem nemam, zivot beru jako o dost horsi bubak nez smrt
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    JIMMI15: nejaky zkusenosti uz jsem nabral a budu rad, kdyz jich bude co nejmene - chci sbirat spis zkusenosti ze sveta zivych, dokud je cas...:) ty pokusy o smireni se se smrti chapu, ale jinak si myslim, ze smireni se se smrti je realne nemozne, proto pokrytecke a stava bezvyznamnou iluzi, ale ja jsem ateista. co se tyce rozsireni umeleckeho vnimani tam, kde se stira esteticka hranice mezi krasou a osklivosti a existuje uz jenom fyzicka pravda, tak to nicmene beru jako potencialne uzitecnou umeleckou zkusenost, nerad bych k tou ale pristupovat jen s motivaci zvedavosti
    CAJA
    CAJA --- ---
    KERBOT: ja si myslim, ze se smrti se da smirit. v tom se mylis. uz jenom proto, jak se ke smrti pristupuje/pristupovalo drive, jinde atd. to jenom nase evropska novodoba spolecnost vytesnila smrt na okraj mesta, jako takove tajemstvi a tabu. hrbitov a smrt by mela byt prirozena soucast zivota. protoze ona taky je. a ne ze ne .)

kdyz se smiris se smrti, tak se ti mozna bude i lepe zit. a vyuzijes svuj zivot efektivneji. ikdyz zase jestlize clovek nevi co se svym zivotem, tak je to pak asi stejne jedno mno :)
    JIMMI15
    JIMMI15 --- ---
    KERBOT: tak zase by ti to umoznilo poznat smrt trosku jinak nez jenom jak ji znas z filmu/knizek/vypraveni, ja tomu docela rozumim. je dobre se se smrti smirit -- cim driv, tim to je jednodussi. a tohle je urcite cesta, jak toho dosahnout.
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    co se tyce zvyknuti si na mrtva tela, tak radeji pockam na valku a na pribuzny. nedokazu docenit pozitivni vyznam takto negativnich zkusenosti at uz filozoficky oduvodnenych ci jen ze zvedavosti a dokazani si, zda se smrti dokazu podivat do tvare. navic se mi nelibi, jak mrtve telo modra, nafukuje plyny, tuhne a zapacha. ale mozna jsem jenom srab a skeptik, jelikoz si myslim, ze na smrt si clovek pres vsechny zkusenosti nikdy nezvykne, dokud si ji sam nevyzkousi. jeste jednu cynickou - filozoficky vztah ke smrti chapu trochu jinak nez praci s rychle kazicim se masem ;)
    CAJA
    CAJA --- ---
    a s tou obrizkou sorry, jestli jsem vas nejak znechutila. prislo mi to zajimave nejak..

aspon muzete s bizarni historkou machrovat v hospode u 5. piva:))
    CAJA
    CAJA --- ---
    rikam predstava je lakava. ale fotit mrtveho cloveka bych asi nikdy neudelala.
    a uz vubec bych to nedavala na net. to jako fakt by bylo dost mimo..
    MANNY
    MANNY --- ---
    KERBOT: nepředbíhej :)
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    CAJA: s tema fotkama to byl samozrejme vtip. doufam, ze to fotit nebudes ciste z ucty k mrtvemu i pozustalym!
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    JAMINA: jsem se v těch stranách nějak zamotala, evidentně je nejlepší nestranný přístup;))
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    CAJA: mně to příjde celé zajímavé, až na to focení...
    Na jednu stranu píšeš, že tím chceš pomáhat těm mrtvým ulehnout důstojně do hrobu. Na stranu je chceš fotit a dávat to na net. Není to pak zas ochuzení o tu důstojnost?
    Jako na 1 stranu mi to příjde umělecky zajímavé, na stranu druhou se mi tam pere přístup k zachování důstojnosti... Tím tě od toho nechci odrazovat, jen mě to zaujalo.)
    JIMMI15
    JIMMI15 --- ---
    CAJA: fashionable! hezka.
    CAJA: teda to jsi ale odvazna. ja mam vicemene podobny postoj jako kerbot... snad s tim rozdilem, ze ani ty fotky by me teda moc nezajimaly. ale hlavne, ze to pro tebe bude v necem prinos. a ad to obrezani posmrtne... to je teda dost podivne, uf.
    CAJA
    CAJA --- ---
    KERBOT: ta obrizka mi prijde taky dost bizar, nechtela bych to delat. zase ale naprosto chapu, ze se to dela. obrizka je v zidovstvi jedna z nejdulezitejsich veci..casto lidi z obce, kteri ani nic moc nedodrzuje, chodi jednou za rok do synagogy, tak ale obrizku svym detem delaji. je to dost silny symbol spojeni s bohem a prislusnosti ke komunite lidi.

a fotky hm. no to samozrejme. vyfotit tvar mrtveho cloveka je dost lakave. ale zatim fotak necham doma. nechci tam hned nabehnout s fotakem v ruce.

a ja si to urcite poetizuju. jsem romantik:-) predpokladam, ze mtrvola muze byt i krasna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam