vcera jsem se vydala vyzkouset vsechny dopravni prostredky. Nasla jsem dum Le Corbusiera,
http://www.corbusierhaus-berlin.de/ ktery lezi na opacnem konci mesta. takze vybavena mapou centra jsem se vydala na okraj mesta, coz se na konec ukazalo jako osudove :-) dojela jsem k olympijskemu stadionu, prohledla si barak, i vnitrek. a pak sbahn se vypadal zpet. v berline maji myslim docela dobrou sit nadzemky a podzemky. na to jak v berline jsou fakt velke vzdalenosti a nic moc se neda zvladat pesky, tak nadzemka celkem v pohode a rychle zajistuje prepravu. ma i prijemne male intervaly. vsude jsou digitalni cedule o casech, kdy jde dalsi vlak. i u prestupu je videt, kdy jede dalsi vlak na prestupni lince, takze clovek vi jestli ma bezet nebo ne :-) prestupni nadrazi jsou nektery velky s obri halami, skoro jako hlavak, a nekdy je to jenom splet miniaturnich podchodu, ze kterych jsem mela az klaustrofobni pocity. coz je vubec zvlastnost misti podzemky, ze narozdil od prazskeho metra ten prostor tuneli je asi o polovinu mensi. takze trochu ztisnene pocity.
na kazde stanici je mapa, tak jsem k jedne sla, abych nasla cestu, zrovna tam stal i houmlesak a v odrazejicim se skle si upravoval vlasy. kdyz si me konecne vsimnul, ze brejlim za jeho hlavou, dostal zachvat smichu, ze jako on si upravuje vlasy takze se me zeptal kam potrebuju a radil mi dobre, ze mam jet cislem tim a tim a pak prestoupit na podzemku U2, a ze jestli znam kapelu U2 a zase zachvat smichu :-) no docela sranda a fajnovej typek :-))
nicmene, kdyz jsem se vracela, takze jako si obhlednu neco v centru a to byla zasadni chyba, protoze jsem konecne narazila na turisty. coz bylo peklo, ufff. vylezla jsem z podzemky na Potsdamerplatz. vsude funglnove budovy, mrakodrapy, obri ulice, japonci a fotakama. takze bezim rychle smerem k Gropius haus, co jsem chtela videt, hned za tim byl pamatnik berlinske zdi a turisticky exponovane misto byvaleho check-pointu. no proste hruza, jsem teda dost omylem probehla tyhle super-turisticky mista a uz jsem chtela byt zase zpatky v friedrichshainu.posledni buduvu jsem vyfotila a pak zjistila, ze film jsem spatne zandala do fotaku, takze od vcerejska vse, co jsem fotila nemam na filmu. vcetne vsechn squattu atd... :-((
takze totalne nasrana jedu nekam smerem domu a pak jsem se teda samozrejme ztratila. uz byla venku tma, jela jsem tramvaji opacnym smerem, nez jsem mela, na kazde zastavce jsem brejlila do te silene zmeti podzemkovyhc, nadzemkovych a tramvajovych linek, hledala konecne stanice, abych urcila smer, kterym mam jet. ruzne prestupovala a vrchol byl, ze jsem mela sraz s Dinou na krizovatce dvou ulic, ktere uz na me mape centra uz nebyly. takze jsem trochu zoufala uz psala smsku, ze proste ty ulice neexistujou, az nakonec jsem dojela na jednu zastavku, podle popiske v sms dosla na vytouzene misto a dala si v bistru falafel a kakako :-) s pocitem, ze do centra uz teda nepojedu.
jinak dobrej poznatek, na kazde stanici s-bahn maji vzdy po dvojicich kosu, jeden na obyc odpad a druhy na papir. za to kose na ulicich ve friedrichshainu a prenzlauer berg jsou nonstop preplnene, tak ze vylozene vytejkaj a odpad lezi vsude okolo. docela nechutny a nechapu proc. fakt to je skoro az poznavaci znak techto ulic.