PROFOR: jak rikam nejsem militantni a bezpecnost pro me neznamena nasadi cryoto vsude kde to jde, to je overkill... ale se zvysujici se user-freindlyness uz je to rozumne nasazovat jakoze transparentne pro lidi... treba Pidgin by primarne mel uz chodi s pluginem OTR a byt nakonfigurovany do modu VYZADUJ CRYPTO, stejne jako nechapu, proc neni uz primo ve firefoxu HTTPS Everywhere ale musim jej BFU doporucovat [vypinatelny default SSL by podle meho nicemu neskodil] atp.
PROFOR: problem je, ze na tom zalezi na urovni ala prism, tedy plosne odposlouvhavani jen proto, ze to jde... je chladna rozvaha nenosit u sebe chytry telefon? neni. ale chladna rozvaha je treba revers engineering a vyzadovat otevrena reseni, aby bylo jasne, kdy jsem zbytecne sledovani...
Jinak rainbow tabulky samo nejsou nic noveho, myslim, ze na to tema bude i nova kniha Coryho Doctorowa... je to pop mezi geeky, ale kdyz sleduju uroven tady, tak je to klicove slovo, ktere by si lide meli najit na nejakem vyhledavaci
Vis co? Vis proc vedu tuhle debatu, ackoliv uz defacto nevyjadruju na nyxu nazory? Jde mi o to, ze ted je svet plny paranoidniho balastu ohledne prism a je ted nejlepsi doba VZDELAVAT Lamy a BFU, potazmo sebe sama.
Pokud budu psat aspon trosku smysluplne, naucim lidi, ktery aplikace maji pouzivat, jaky klicovy slova si vyhledat a tak a to je pro me dulezite. Je to propaganda ve smyslu: VOLE KOMUNIKUJ NA FACEBOOKU PRES OTR PIDGIN NE NADRZO POSTOU. atd. To je cil. Zaroven je cil posunout se, protoze ja jsem ta na urovni... ehm, no proste si o tom ctu a vlasne jsem se diky cryptu naucil zachazet s linuxem a tak... takze jako nekde je ten prvni krok kdy Te to zacne bavit, zacnes se ucit... a nekde se taky zastavis a ches aby ti ostatni dali vic. K obojimu bych jako smeroval sve aktivity ohlende crypta: propaganda propaganda propaganda. naucit lidi, aby nemuseli uplne moc premejslet nad resenim, ale nad dusledky, napriklad. delat veci transparentne atd.
Dneska vecer asi bude k dispozici nejaka ma prednaska z BRMLABU na tema Prakticka cryptografie. Prosukal a prochlastal jsem noc, takze nemam slidy a tak, tak uvidime, jestli to budu vubec linkovat, ale kazdopadne je porad co resit. Napriklad transparentni sifrovani disku je ted tema, co me zajima a snazim se vynmamit nejakej smysluplnej uvod do problematiky z Nyxe... atd.
Nic musim bezet. Pastnu link casem