• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINASeverní město - život na severu Prahy
    KACIR
    KACIR --- ---
    J_A_N: Já vás asi kousnu, Rokosku máme na dosah a začali jsme uvažovat o zahrádce.... grrr ;-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    J_A_N: jasan... dobře!
    J_A_N
    J_A_N --- ---
    HANELA: dik zes na me myslela a upozornila me :-)

On libenskej ostrov je velkej. Nekde se planuji sportoviste, jinde bydleni... Konkretne tam, kde jsou ty zahradky, ma jednou byt podle noveho uzemniho planu park.
    http://wgp.urm.cz/kup/

Ale to nikdo nevi, jestli to bude za rok nebo za 30 let, nebo jestli se ten uzemni plan nezmeni. Podobne to je ve vsech zahradkarskych koloniich v tzv. sirsim centru. Kdyz prijde seriozni investor, ktery tam bude chtit delat nejakej byznys, tak mesto asi zahradkaze vystehuje. S tim rizikem do toho jdu. Pokud me tam nechaj 5 let, budu happy. Kdyz ne bude to smula.

Ale to misto za ten risk stoji. Az to budu vypravet vnoucatum, ze jsem mel v Libni zahradku, tak tomu nebudou verit. To je jako kdyz dneska clovek slysi, ze Wall Street se jmenu Wall Street, protoze ta ulice kdysi koncila zdi, kterou tam postavili, aby se dobytek z prilehle farmy netoulal ulicema Manhattanu.
    HANELA
    HANELA --- ---
    J_A_N: včera jsme na Tebe myslela, jestli jsi už zapltil těch 100tisíc. na Liběňáku. protože je zveřejněný zástavbový plán či jak se tomu odborně říká a zrovna o ostrově mluvili, že se tam snad bude stavět. Tak to raději prověř!

LALINA
    LALINA --- ---
    asne...jen teoretizuju...
    J_A_N
    J_A_N --- ---
    Tak to by sis musela koupit svuj pozemek, coz v Praze vyjde na tisic za metr... Nebo zemedelskou pudu nekde venku z mesta, ta je lacina, ale zase aby se tam cloveku chtelo jezdit.
    LALINA
    LALINA --- ---
    já bych rozhodne nesla do nejakýho otroctví a diktátu od nějakejch plešatejch strejců ze svazu, to ne. potřebovala bych místo, kde bych si mohla hospodarit po permakulturnu....
    LALINA
    LALINA --- ---
    RAV: přesně tak, moje kamoska má pořád problemy se sousedama, že nehubí plevel...
    ona ho nehubí, ona ho jí. ale to tem trapákům s chemkama nevysvetlí
    RAV
    RAV --- ---
    J_A_N: to je pochopitelne... narazal som na ev. nutnost pouzit chemiu (obzvlast info pre L.)

J_A_N: vyhoda zaplavoovej zony na ostrove - tam stavat obchodak nesmu
    J_A_N
    J_A_N --- ---
    RAV: Jasne, o to se clovek musi starat. Jinak mi ten svaz da vypoved, a opet si muzu chaticku rozebrat a smontovat v obyvaku. Ale proto do toho jdu, abych se o ni staral :-)
    J_A_N
    J_A_N --- ---
    Spis nez s povodni je riziko s magistratem. Ve vetsine tech kolonii vlastni pozemek mesto Praha, a kdyz nejakyho urednika lobbisti presvedci, ze tam bude lepsi postavit suprmarket s poradnym parkovistem, tak proste daj zahradkarum vypoved, a ja si tu chaticku muzu rozebrat a sestavit treba v obyvaku a rybizy a jablone zasadit do kvetinace za okno. Je trochu bizarni ze si nekteri lidi si presto na tech zahradkach stavi zdeny plne vybaveny domky (samozrejme nacerno) a jeste bizarnejsi je, ze to pak od nich nekdo za pul milionu koupi. Ale 60 litru jsem ochoten risknout.
    RAV
    RAV --- ---
    my sme zahradkku mali... a pozor... mas v takej kolonii povinnost sa o zahradku starat, vratane pouzivania postrekov - aby si susedom nezavlacoval/a choroby a skodcov co oni nechcu...
    J_A_N
    J_A_N --- ---
    LALINA: 100 litru ani nepotrebujes. Kdyz zavolas na svaz a nechas si pridelit nejakou volnou zahradku, tak zaplatis jen najemne (nekolik malo tisic za rok), pripadne nejakej symbolickej vstupni poplatek. Ted pisou ze maji volne zahradky na Rokosce, to mas kousek, ne?

http://www.zahradkari.cz/czs/ur/ur800.htm

Ty prachy puvodnimu najemci se plati pokud na te zahradce treba je nejakej domek. Nebo pokud je to atraktivni lokalita (jako treba Libenak). Konkretne ta zahradka do ktere teda asi nakonec pudu ma jen malou drevenou chaticku (3x3 metry) a chteji za to 60 litru.
    J_A_N
    J_A_N --- ---
    Ze jo! Donedavna me to ani nenapadlo, ale jak jsem se o to zacal zajimat a planovat to, tak taky nechapu jak jsem mohl zit bez zahradky. Libenak vypada dobre, je tam zavedena fungujici komunita, zadny bezdomovci. Maj tam kurty, hospusku, a tak. Stoleta voda to samozrejme cas od casu splachne, ale risknu to. Jak je to hned u reky, tak je tam hodne spodni vody a nemuzi se tolik zalivat :-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    ja nechápu, jak vlastne můžu doted žít bez zahrádky
    LALINA
    LALINA --- ---
    hernajs, si tak říkám, skoda že se mi nekde nepovaluje zbytečnejch 100 litrů... koupila bych zahrádku vedle Jana a byli bysme bychom sousedi:-))
    pěstovala bych tam cukety a jahody...a koření a byliny. a třešen a jablon
    RAV
    RAV --- ---
    LALINA: jo!
    LALINA
    LALINA --- ---
    RAV: jo!! a já bysem te ovívala palmovou větví .-)))))))
    Palmovka je kousek vedle, nemel by to bejt problém .-))
    RAV
    RAV --- ---
    LALINA: ja to chapem...
    ja by som sa tam rad v ramci terapie chodil slnit na travniku na lehatku (pod slnecnikom :) s poharom caipirinhi v ruke...
    LALINA
    LALINA --- ---
    riziko je vždycky..spláchne povoden, ukradnou homlesové, spase srna nebo zajíc... to si bude muset jan nějak pošéfovat :-) já se tam jen budu chodit hrabat v hlíně a hrabat listí..prostě psychoterapie, vis?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam