• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIONietzsche & Schopenhauer - filosofujeme kladivem !
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    REAP:
    tož nemůžu za tebou do hospody? :]]
    REAP
    REAP --- ---
    No, teď se mi jen vybavuje základní myšlenka, že touha po sebedestrukci představuje onu vůli (k životu), která je věčná, permanentního tvaru....
    K tomuto problému se vyjadřuje, bohžel teď nemám čas, abych to osvětlil, v tuto chvíli bohžel ani znalosti ;-))) (hospoda).
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    Já jsem to ještě nečetl, ale zajímalo by mě, jestli se tam mr. Schopenhaer něják vyjadřuje k tomu, když člověk je vnitřně tlačen k sebedestrukci, tedy k potlačení vůlek životu (třeba z nešťastné lásky). Je to u něj také znak geniality?
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    četli jste někdo Svět jako vůle a představa?
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    jen pro informaci ... resurrection smazal sve vlastni prispevky a velmi vrele se se mnou rozloucil v poste ... nebojte se napsat sve prispevky, vse peclive zalohuji
    REAP
    REAP --- ---
    WHITESCORPIO: Dám si se Zarathustrou načas..
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    resurrection> ... tve narikani nad vypady o Tobe cosi vypovydaji ... v nejakem krestanskem auditoriu budou jiste k tvym "tezim" shovivavejsi ... sam nemas nazor, pouze vypisujes jista fakta ... zde je spolecensky klub ! ... uroven je nastavena na expert prave proto aby sem nepsali moudra lidi jako ty, ale dochazelo k diskuzi mezi temi co n&s znaji ... zveda se mi zaludek z te onanie co tady predvadis ... tvuj posledni prispevek mluvi za vse ...

zadam vas o minimum osobnich urazek typu nauc se psat apod. ... tenhle balast budu promazavat ... naucte se urazet poeticteji, nejlepe s komentarem co Vam konretne vadi a smz celeho prispevku je vztah k tematu ...
    ACID_01
    ACID_01 --- ---
    Čekám, odpoveď pořád nenecházím. A to že se bojím? To mě jen uvádíš mě do rozpaků.
    ACID_01
    ACID_01 --- ---
    Z poslednich nekolika prispevku mam pocit, ze jsme kazdy cetl jineho autora... i to je hezke zjisteni...

...clovece, mas k Nietzschemu vubec, co rict? Tohle co jsi tady splodil je jak opsany z ucebnice literatury...
    Snad to padne na hlavu tomu, komu to bylo urceno...
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    reap> necasove uvahy si prave davam, z hlediska filologu bezpecne, ovsem extra zazivne cteni to neni ... me antikrist prisel velmi hutny, uprime jsem se jim bavil ... rekl bych velmi ctive sepsana rana kladivem do krestanstvi ... zarathustru nepoberes bez komentovaneho vydani a slusne znalosti bible ... a smz bez schopnosti cist basne, zarathustra je basnik ...
    resurrection>
    Ano ctu Nietzscheho a domnivam se ze ho docela i chapu. A uz z toho duvodu bych si nedovolil neco takhle kategoricky tvrdit.
    ... to, ze ty si nedovolis neco tvrdit je jiste pro vsechny velmi zajimava informace ...
    Kdyz vezmu v potaz to, ze vetsina konkretnich aplikaci u N pochazela ze snahy vymezit se vuci tehdejsi vetsinove filozofii (zejmena krestanske, Kant jako jeji vrchol) a ukazat v podstate jinou cestu (obvykle opacnym pohledem, priklad: slabym se pomaha v Krestanstvi VS kdo je slaby, je predmetem me pomsty a utlacovani u Nietzscheho), tak se mi zda takovahle interpretace skutecne dost kratkozraka. Mnohem zajimavejsi a presaznejsi jsou teze obecne, tedy zavery na ktere N poukazuje...
    pochybuju ze hlavni motiv jeho tvorby tkvi ve vymezeni se mase ... nemiloval snad zarathustra lidi ? ... btw. trochu jine je to schopenhauera ... pokud te uspokojuje cteni tezi, je to tva volba ...
    To jak nahlizet tuto konkretni situaci (i vsechny jine), kterou tady resime, by melo byt predmetem kazdeho jedince, ktery aspiruje na prevzeti plne odpovednosti za sve ciny, svuj zivot atd. Vase kategoricke soudy jsou jen jedny z mnoha moznych. A v tom je ta sila, ta vule chcete-li...
    zde nikdo nekaze slovo bozi ! ... vse je predmetem diskuze ... ty snad nesoudis ? ...
    nympho> ja to tak pochopil ...
    chajim> trochu parafraze ... kdyby nebyli slabi jini, museli bychom byt slabi sami ...
    REAP
    REAP --- ---
    RESURRECTION: Zrovna Antikrist mi od Nietzscheho přijde paradoxne téměř nejslabší - tedy pouze po stránce myšlenek, které mi v tomto díle přijdou minimálně pokrokové (souzeno dle dnešní doby, v které hraje roli filosofie a ceněná nadčasovost), na druhé straně stojí Zarathustra, kterého otevřeně stále "nepobírám", ale Nečasové úvahy či Nietzsche contra Wagner mám rád..
    Ten Schopenhauer mi byl vždy podstatně bližší..
    NYMPHO
    NYMPHO --- ---
    WHITESCORPIO: to byl jen příklad...
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    ad WHITESCORPIO - IMHO slabosi jsou pritezi. Je nutno s nimi jednat tak, jak sami vyzaduji - tedy nekompromisne. Pokud s enekdo ponizuje, nevidi sam sebe jako nekoho, kdo by si zaslouzil uctu. proto si ji nezaslouzi. Jenze svym sebemrskacenstvim nas zdrzuje. Jeho skuhrani obtezuje, jeho slabostvi, neschopnost sebeucty zdrzuje. nase msta je tim ospravedlnena. Clovek, co nema uctu pred sebou, nema uctu pred nikym. Je schopny cehokoliv, ale neni primy. Proto si zasluhuje nasi pomstu. Clovek sebemrskacsky se bude vyzivat v levarnach, zrade a podrazech. rpoto si zasluhuje nasi pomstu. kdyz pajk nekomu neco provede, bude se jeste sebevic mrskat a pokud mu to uverime, udela opet levotu. Zasluhuje proto nasi pomstu. IMHO....-)
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    nympho> ne tak uplne ... pouze pokud se necha vyuzit, zaslouzi pomstu ... nejde tam o to udelat si z nekoho dojnou kravu a lecit si na nem mindraky protoze je slaby ... pomstu chapu jako odplatu, v tomto pripade nepujde o slovickareni ...
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    NYMPHO: Ale imho je důležitý ten aspekt, že dotyčný tě k tomu svým zůsobem nutí svým slabošským chováním (opravdu nutí, jeho jednaní vyžaduje pomstu, tedy to není z tvé strany jen možnost tak konat, i tobě je jeho slabošstvím ublíženo - a toto není model, podle kterého by dnes průměrný člověk přistupoval ke svému okolí)
    NYMPHO
    NYMPHO --- ---
    WHITESCORPIO: přečetla jsem si to dobře. Beru to ve smyslu, že pokud se od tebe nechá někdo využívat budeš ho využívat dál a dál. Nebo mu budeš stále ubližovat.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    mě na tom fascinuje právě ten rozměr, že už tím, že strpíme ublížení sobě, neškodíme jen sami sobě ale činíme tak něco neodpustitelného tomu kdo nám ublížil. Což pak vyžaduje pomstu
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    nympho> nic o chovani jsem v tom nevycetl ... mozna sis to precetla spesne a pochopila to ve smyslu, neboj se a ublizit tomu kdo ublizil tobe ...

resurrection> smysl dava ... chapes a ctes nietzscheho ? ... ponekud zjednodusene, kdo je slaby a necha se ponizovat, nezaslouzi soucit ale opet jen ponizeni ... mimochodem jasny projev vule, soucit jde do ustrani ...

seeker> nebo zdali obet muze zmenit sama sebe v silnejsiho a dale neztrpet bolest ... myslim ze otazek je mozno vyvodit dostatek :)
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    myslim že podle toho, se většina lidí dneska nechová i když vněškově to tak může vypadat. Takhle "sofistikovaně" a přitom radikálně většina lidí nepřemýšlí.
    Otázka spíš je jaký dopad by mělo na psychiku jedince vědomí, že když toto strpí, tak si to navíc onu pomstu za jeho slabošství opravdu vyžádá.
    NYMPHO
    NYMPHO --- ---
    WHITESCORPIO: Většina lidí se podle toho v dnešní době chová, nezdá se ti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam