• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIONietzsche & Schopenhauer - filosofujeme kladivem !
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    rozhodne bych ten vyrok nespojoval s fasismem ... ostatne vubec Nietzseho jako takoveho, hodne zleho v tom udelala jeho sestra, myslilm ze neni problem se dopatrat pramenu ... samozrejme je v tom vic, spojitost se nabizi s krestanstvim ... altruismus vlastni je jiny nez altruismus krestansky ... nakolik je kdo z nas matka tereza nebo jezis kristus, at kazdy posoudi sam ... pripojuji diky za vyzivne tema k diskuzi !
    ACID_01
    ACID_01 --- ---
    Jednou Nietzsche prohlásil, že altruismus je jen egoismem slabých. Máte pocit, že je to jen fašistický pohled na svět plných "pánu a kmánu", nebo je v tom něco víc?
    WIREBORNE
    WIREBORNE --- ---
    IMZMETECH
    IMZMETECH --- ---
    google vole.
    WIREBORNE
    WIREBORNE --- ---
    Není to někde na webu sepsaný?
    IMZMETECH
    IMZMETECH --- ---
    tam tomu bylo dano filosoficke rozhrani spise argumentem, ze clovek je dominantni druh, tudiz se muze svobodne rozhodovat, co bude travit a co ne, nebo kam bude co vkladat.. .
    kazdopadne slo o nemene humornou zalezitost /kterou "světový vědecký fekalismus" asi pravdepodobne je/ a tezko psat ze ktere teorie vychazel on, jestli vubec z nejake..
    WIREBORNE
    WIREBORNE --- ---
    Myslíš "světový vědecký fekalismus"??
    IMZMETECH
    IMZMETECH --- ---
    myslim, ze i zpusob jeho smrti, alespon naznakem objasnil jeho nazor na chod veci, potazmo zivot, potazmo kontrolu, nadvladu nad necim, tudiz i jeho "viru".

nedavno mi ho jeden kamarad trochu/dost vzdalene pripomel, obhajovanim takzvane teorii "prdele" protoze podle nej, se naprosto vsechno /v nasem svete/ toci kolem tohoto magickeho otvurku.

klub by mel byt.
    WIREBORNE
    WIREBORNE --- ---
    No já nevím. Možná pár tabletek Prozacu by to spravilo. Ale pak by zase toho tolik nenapsal.
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    nympho> ... myslim ze od te doby se prilis nezmnenilo ... mozna by se nezblaznil, mozna by nic nenapsal ... ale stezi by netrpel jak zvire
    NYMPHO
    NYMPHO --- ---
    Kdyby Nietzsche žil v dnešní době.. určitě by nebyl takový...
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    wireborne> lepe pohrda, a nezustal bych jen u soucastnosti ... ale opet nevidim spojitost s nihilismem ... nihilismus je ve sve podstate pasivni nevira, pohrdani je aktivni pocit ... mantis tu zrejme jen ventiloval, co jedna pani povidala ...
    WIREBORNE
    WIREBORNE --- ---
    sory, vlastně jo.

pokoušel jsem se zbytečně o příliš komplikovanou formulaci a vznikl nesrozumitelný blábol.

Zkrátka N nadává na svou současnost a současníky, takž emůže vypadat jako nihilista a někdo by mohl přehlídnout i to že k budoucnosti vzhlíží s nadějí.
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    wireborne> forma kdy pusobi dost opovrzlive vuci soucasnemu stavu ... hraje se tu nejaka nova dadaisticka hra, ktera mi unikla ?
    WIREBORNE
    WIREBORNE --- ---
    Mantise možná zmátla Nietzcheho forma, kdy působí dost opovržlivě vůči současnému stavu. A tím pádem asi přehlídl velmi pokrokový program, který nabízí.
    LUSINKA
    LUSINKA --- ---
    uz jsem si rikala, ze jsem se nekde ztratila, kdyz jsem tu cetla, ze nihilistum se zdaji ostatni podradni...
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    mantis> nietzsche zalozil nihilismus ? ... kazdy at si ho vyklada po svem ? ... myslim, ze jsi prave vyhral soutez o nejdementnejsi prispevek ... samozrejme bude vystaven na nastence se vsemi poctami, ktere mu bezpochyb nalezi !

nympho> nihilismus nema s podradnosti nic spolecneho ... spise jde o absenci vule ... tedy to, cim nietzsche nanejvis pohrdal ... pokud chceme skatulkovat, muzeme ho priradit k volunterismu ...
    NYMPHO
    NYMPHO --- ---
    Beru to tak, že člověk se stane nihilistou, protože ho svět sráží na kolena. Protože přestane věřit ve zlepšení. Protože mu každý tvor kolem něj příjde tak podřadný, že se mu z nich zvedá žaludek. A není tu žádná světlá vyhlídka do budoucnosti. Nevidí nic a nikoho, kdo by naslouchal.. a když už naslouchá, tak nedokáže pochopit slova...
    MANTIS
    MANTIS --- ---
    Proč tedy Nietzche údajně založil nihilismus, teda víru v nic, resp. nevíru?
    Protože věří?
    Ale dost už s tím, každý si ho vykládá trochu po svém...
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    tricet let bylo kratsich nez se puvodne zdalo ... pozn k diskuzi mantis&wireborne ... nietsche samozrejme veril ... at uz to byla myslenka velkeho navratu nebo samotna idea nadcloveka ... pochybuj je dobre prikazani ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam