Já spíš myslela starší věci. Máš pravdu, že přísun nových by nikdo nestíhal, vždyť lidi neučtou ani tu nešťastnou Akademii.
U téhle ankety je problém, že těch titulů by muselo být aspoň deset, aby to mělo nějakou vypovídací hodnotu (zde se mi líbí třeba to, co dělají na Fantasy Planet - jak na konci roku různí lidé vybírají svých TOP 10 za daný rok). Je to hrozně těžké, vybrat jen tři knihy úplně ze všech. Už na tomhle prvním vzorku je vidět, že jsme to každý pojali úplně jinak a je to navzájem nesrovnatelné. Tomáš Němec evidentně vybíral kamarády (nebo zkrátka "ideově spřízněné Čechy"). Já dala důraz na to "osobní" a "subjektivní" - prostě jsou to knihy, které mě vychýlily z dráhy a nasměrovaly jinam (což ale vůbec nic nevypovídá o jejich objektivním významu pro život, vesmír a dějiny literatury :). Nejzodpovědněji to pojal JWP, ten fakt poskytl něco jako "nezbytné minimum každého cyberpunkera". Jeho seznam je univerzální, všeobecně platný - ale právě následkem toho působí hrozně neosobně (nepozná se ani to, že to vybíral někdo z Čech, natožpak že zrovna JWP). Holt se to celé musí brát s rezervou, v téhle formě je to spíš legrace.