• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLIPSEPřírodní katastrofy - zamětřesení, záplavy, bouře...
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    GHOSTDOG: Sorry, že jsem to tam nenapsal...jsou z Papui, ale je to asi rok 1999 nebo tak nějak... z neděle se moc fotek zatim sehnat nedá.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    ECLIPSE: to se mi nechce zdat ze by ty fotky byly z papuy bo ta je od epicentra dost daleko... na jave ktera je daleko bliz se nic podobnyho nestalo...
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    Aha, tak konkretne toto zemetreseni melo magnitudu 9 (Mw).

    viz: http://earthquake.usgs.gov/recenteqsww/Quakes/usslav.htm
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    DONALD: Dneska prý z Prahy odletělo 30 rusů na dovolenou na Srí Lanku, podle nich to tam nebude tam hrozný a docela se na dovolenou teší. Ne každý se nechal přemluvit na jinou destinaci.
    DONALD
    DONALD --- ---
    ehm... tak nic :)

    "Buqa:meli jsme letet v tu nedeli,ale zrusili to,misto toho nas poslali do dominikanske rep.,ted jsem na letisti v parizi a hledam letadlo!"

    prase se nam ozvalo az ted :))
    DONALD
    DONALD --- ---
    Na Maledivach byl (je? neni?) v te dobe kamos... (no zas tak moc ho neznam, ale parkrat jsme spolu byli parit) s celou rodinou... nikdo o nem zatim nic nevi...
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    Chtěl bych uvést na pravou míru měření síly zemětřesení:

    Síla zemětřesení je určována podle množství energie, která je při něm uvolněna. Nejčastěji používaná stupnice měření síly je Richrerova stupnice (většinou ve sdělovacích prostředcích), stanovující velikost tohoto jevu podle veličiny magnitudo (podle poslední jeho úpravy). Dr. Charles Richter sestavil svou stupnici v roce 1935. Jeho škála (přesněji magnitudo Richterovy stupnice) umožňuje velmi přesnou klasifikaci síly zemětřesení stupni 1 - 8 (to znamená, že hovořit o intenzitě 8,9 na Richterově škále je nesmysl, a to ani o magnitudo Richterovy stupnice). Veličina magnitudo je zjednodušeně definovaná jako logaritmus největšho rozkmitu seismické vlny v mm zaznamenaný na standardním Wood-Andersonovu krátkovlnném seismometru a přepočítaná na vzdálenost 100km od epicentra.

    Aby bylo možno určit sílu i tak silných zemětřesení jaká byla zaznamenána v Rusku či Japonsku, musel být zavedeny nové stupnice a prostředky měření. V roce 1993 byla navržena Standardní evropská stupnice, která měří zemětřesení ve 12 hladinách (tzv. intenzita zemětřesení, oproti magnitudě), z nichž každá posuzuje relativní dopad otřesů na základě tří hledisek:
    1) dopad na člověka
    2) poškození předmětů přírody
    3) poškození budov

    Tato stupnice vychází z tzv. modifikované Mercalliho škály (M-M) o 12 stupních.
    Takže se můžeme tak akorát dohadovat co tou intenzitou novináři mysleli, ale řekl bych že právě stupnici M-M.

    Jinak bych chtěl podotknout, že toto jsou takové přijatelné stupnice pro normálního člověka (a v jiných částech světa se používají různé, např. stupnice Omori pro Japonsko), jinak se používají např. magnitudy podpovrchových mb a povrchových vln Ms. V roce 1977 přišel Hiroo Kanamori s novou stupnicí, tzv. magnitudou seismického momentu - Mw, která jednoduše říká, jaká energie se při zemětřesení uvolnila (a není založena na měření seis. vln seismometry).

    Ukazuje se, že zemětřesení nemohou být větší než asi Mw=9.5 (protože hornina "ustojí" pouze omezené střižné napětí, než dojde k posunu, a délka zlomu, po kterém se bloky pohybují, nemůže být také nekonečná). Největší zaznamenané zemětřesení tak nastalo v roce 1960 v Chile, větší energie se uvolní akorát při impaktu.
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    Deset nejsilnějších zemětřesení:
    1 - Chile, 9,5 stupně (22.5.1960)
    2 - Aljaška, 9,2 stupně (28.3.1964)
    3 - Aljaška, 9,1 stupně (9.3.1957)
    4 - Rusko, 9,0 stupně (4.11.1952)
    5 - Indonésie, 8,9 stupně (26.12.2004)
    6 - Ekvádor, 8,8 stupně (31.1.1906)
    7 - Aljaška, 8,7 stupně (4.2.1964)
    8 - Tibet, 8,6 stupně (15.8.1950)
    9 - Rusko, 8,5 stupně (6.2.1923)
    10 - Indonésie, 8,5 stupně (1.2.1938)
    KOCINDA
    KOCINDA --- ---
    ECLIPSE: Tsunami se blizi rychlosti kolem 700km/h.
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    BRETA
    BRETA --- ---
    No jo,Česká televize....
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    No ja bych jenom tak pro predstavivost pripomenul (obecne se to malo a vi) jak funguje richterova stupnice. Neni totiz linearni, ale logaritmicka a to o zakladu 32. Tedy napr stupen 6 je 32krat silnesi nez stupen 5... takze 8,9 musi bejt neco extrabrtalniho..
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    Kolik říkali v televizi, že se v té oblasti vyskytuje čechů? Kolem 1000?
    MARKETUSHKA
    MARKETUSHKA --- ---
    kolegyně z práce měla na Maledivach sestru s manzelem...chteli si udelat hezke vanoce. dneska vecer se v poradku vratili, ale pry je jen tak nekdo nekam nedostane...
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    750km/h sem nekde slysel
    kamos myho brachy je v thajsku a prej kdyz se to stalo, tak se nikdo nikde neobtezoval dat vedet verejnosti ze se neco blizi.. nastesti byl v klidnejsi casti..
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    Nejvíce to prý odnesla Srí Lanka, ale mluví se tam o tsunami, zajímalo by mě jak to vypadá v Indonésii v oblasti nejblíže epicentra. Nevíte někdo jakou rychlostí se tsunami řítila? Na idnes se zmíňují, že mrtvé hlásí i africké Somálsko...
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    Bratránec byl loni na ostrově Phuket, teď je to tam srovnaný se zemí.

    Informace na Idnes.cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam