QUORRA: Já například zjistila, že mi vadí přehnaná péče a patlání a odpatlávání se za den několikrát vším možným. Od té doby, co jsem péči minimalizovala jen na pár úkonů, přestala jsem mít flekatý obličej a obličej mám jak prdelku (až na pár hormonálních výkyvů samozřejmě). Pleť si oplachuju buď jen vodou, nebo jsem si udělala výluh z ovsa, který skladuju v ledničce a používám místo pleťové vody, která mě většinou lepí nebo obsahuje alkohol. Dělá zázraky (třeba drahá kosmetika Avéne je na něm založená, avena - oves, kdežto pytlíček ovsa stojí pár korun). Ráno si opláchnu obličej, nastříkám růžovou vodu a napatlám se Coldcreamem od Weledy, kterej je ideální do zimního počasí (včerejší výstup na Sněžku mi to jen potvrdil, nemám takřka žádné následky :)). Na mejkap do školy kašlu, navíc jak se mi spravila pleť, už ho skoro nepotřebuju (až na kruhy pod očima), maluju se jen když někam vyrážím (minerální mejkap od alverde). Řasenku používám v týdnu prodlužující hnědou od alverde (jako jediná se rozmazává takřka minimálně, ale záleží na počasí), jinak na rty jen balzámy (hurraw nebo teď nově Everon od weledy, boží, krásně voní). Večer si oči odličuju bavlněným (!) tamponkem s trochou vlažné či teplé vody a madlového oleje (a už se mi nedělají v koutcích očí červené pupínky). Obličej smyju teplou vodou a mořskou houbou, případně tou vodou z ovsa na tamponku. A toť vše.
Taky jsem teď poměrně dlouho hledala, ale tohle je tak banální, až je to geniální. Výrazně mi pomohlo připustit si, že čistá a zdravá pleť nerovná se odmaštěná, a že mastnou pleť budu mít leda z přehnané péče a že je to jen reklamní nesmysl. Používám jen přírodní věci a konečně je to vidět, ačkoliv jsem měla zpočátku pochybnosti, ale pleť si zvykla a teď mi to vrací i s úroky. Jediná nepřírodní věc, kterou používám, je řasenka od Dermacolu, kterou si načešu řasy, když jdu někam na nějakou párty, přeci jen líp maluje a drží, než ta alverdí. Jen teď přemýšlím, za co na jaro a léto vyměním ten zimní Coldcream, do tepla by byl dost hutný. Jinak teď na horách si ho kluci pořád půjčovali s tím, že jim strašně hezky voní a připomíná jim nějakou vůni z dětství :)