• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    LOMILOMI: o sóje nevim,nevim,v jakym prostředí se pěstuje,ale ten palmák obecně svojí produkcí likviduje velmi vzácnej biotop+k tomu historky,že majitelé plantáží platěj za zabitý orangutany (buď odvalíš mrtvolu nebo video/fotky ze zabíjení...)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    LOMILOMI: jo, to pouziva manzel na treky. Ja mam radsi mydla gelova.

    Praveze to vyjde podstatne levneji nez hotove praci prostredky, nevim tedy kolik stoji konvencni, porovnavam s bio/eko prostredky (biotop, ecover). Nedokazu takhle rict presne o kolik, ale je to myslim vyrazne - velka kostka mydla vyjde na cca 7EUR, par lzicek sody ani nevim; na 3 litry prostredku spotrebujes cca 120g mydla, ktera ma tusim 500g, takze takze kolem 2eur na litr. S tim ze na jednu pracku davam 60ml prostredku (vic ne, je to zbytecne a mohlo by to zanest pracku; z toho duvodu je taky dulezite dat do avivazniho supliku trochu octa, staci tak 10ml - i to prospiva pradlu, sundava to z vlaken vodni kamen). Do umichaneho hotoveho prostredku par kapek esenci - zkousela jsem ruzne, ale nejlip se fakt osvedcila ta levandule (klidne Lavandin super, na vuni pradla to vyjde uplne stejne a je levnejsi nez lavande vraie).
    Dulezita vec - ozkouseno - s timhle prostredkem prat na minimalne 40stupnu - jinak opet hrozi zaneseni pracky. Tj delicat na 30 apod s tim holt neperu.
    A druha dulezita vec kt jsem uz zminila - hlavne musi to mydlo byt bez glycerinu.
    Pro pripadne presne pomery mydla sody vody bych se musela kouknout do zaznamu, ty jsou ted po stehovani nekde v krabici, nebo se zeptat manzela, ktery se pripravy prostredku dlouhodobe ujal, takze uz si to asi pamatuje z hlavy a oproti navodum na netu uz vychytal postup pri kterym se v prostredku tvori co nejmin srazenin :)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    TICHTICZKA22:
    NIKKITA: No, v certifikovaný přírodní kosmetice bych se toho nebála, pokud je tam uvedeno, že je to z ekologického zemědělství, tak by to mělo být ok.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    Tak ono když se to vezme z tohohle hlediska, tak prej že v olivovnících zase může bejt DDT z půdy, takže olivy vlastně můžou bejt toxický, a potažmo i ten olej... Vypadá to, že nejzdravější by bylo buď emigrovat na Mars, nebo se přinejmenší vůbec ničim nemejt ani nemazat! :) mam dojem, že si člověk asi fakt nevybere.
    TABBY
    TABBY --- ---
    LOMILOMI: Tak ody na soju taky prave nenajdes - GMO, fytoestrogeny. A co se palmoveho oleje tyka, obsahuje velke mnozstvi nasycenych mastnych kyselin, takze ke konzumaci moc vhodny neni. A co to vypalovani destneho pralesa na Sumatre kvuli plantazim, to je velky pruser; vedle zvirat, ktera to stalo zivot, zamoril kour velkou cast Malajsie na nekolik tydnu (zakaz vychazeni aj.).
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    LOMILOMI: cim vic o tom ctu tim se mi to zda divnejsi : proc najednou mega krizacke tazeni proti palmovemu oleji? Ctu, ze treba pestovani soji s sebou nese masivni odlesnovani-horsi dopad nez pestovani palmoveho oleje. Proc se ale mluvi jen o palmovem oleji? Jsou slyset take odborne nazory, ze zdravi neskodi.
    Pise o tom vsude, firmy ted zacaly lepit etikety "bez palmoveho oleje". Je to podezrely - jedna se o protekcionalismus?
    Palmovy olej je vyrabeny v rozvojovych zemich - v indonesii a v africe- mistnimi vyrobci. Ze by chytrolini ze zapadu chteli prebrat cast trhu? Timhle zpusobem bychom za to navic platili my. Moc chytre.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    WITCHIE: na telo pouzivam Mydlo z Alepu, vrele doporucuju
    Jak presne pouzivas to mydlo? Prijde te to draho? A funguje to?
    TICHTICZKA22
    TICHTICZKA22 --- ---
    psala jsem do Nobilis a a odepsali mi, že p. olej je v přípravcích - Regenerační obličejový olej Carotino, mýdlo Amorek a Tělové a masážní oleje při striích... Tak to jen tak na upřesnění co se týče Nobilis Tilia...
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ad) Weleda a mydla - co se mydel v pevnem stavu tyka, pouzivam na pradlo pravé savon de marseille (nastrouham + tepla voda + soda), tj. z olivoveho oleje (delaji se i z palmoveho ale tem se vyhybam; plus tem co v nich je glycerin ale to uz je specifikum prani - kvuli zanaseni pracky). Pokud bych chtela pevne mydlo i na myti, pouzivala bych ho tez.
    TICHTICZKA22
    TICHTICZKA22 --- ---
    WITCHIE: to není, to neříkám
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TICHTICZKA22: tak Yves ROcher neni zadna velka priroda pokud vim

    TICHTICZKA22: dik
    TICHTICZKA22
    TICHTICZKA22 --- ---
    NIKKITA: hele je to skoro všude.. já teď koukala na svoje oblíbené výrobky, na které jsem se bála podívat... věřila jsem.. a je to tam... dokonce je to Nobilis Tilia.. pak Yves Rocher... Mně to přijde dost smutný, jelikož to trochu popírá vůbec to, proč si to na sebe patláme... Zdraví, souznění s přírodou... Je to divnej paradox..
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    TICHTICZKA22: Ty jo, ale opravdu ve spoustě přírodní kosmetiky ten palmovej olej je... i taková Weleda ho používá na tuhý mejdla... to je fakt děs.
    TICHTICZKA22
    TICHTICZKA22 --- ---
    WITCHIE: vlevo je ten seznam, nezmenšovala jsem to, aby to šlo ještě dobře přečíst

    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TICHTICZKA22: nahod pls
    TICHTICZKA22
    TICHTICZKA22 --- ---
    tak vždyť právě západní firmy na tom vydělávají... Díky palmovému oleji jsou masově odlesňovány a devastovány pralesy hlavně v Indonésii a na Sumatře. Orangutani, sloni, tygři a spousta dalších jsou ubíjeni k smrti za to, že prostě žijí na tom kousku své země.. Třeba populace orangutana sumaterského jde neuvěřitelně rychle dolů... právě kvůli palmovému oleji. Je to jen otázka poměrně krátkého času... kdy vyhyne... a celkově orangutan jako druh.... Tygr jako druh to samé.. Pouštěla jsem si spoustu videí a člověku se až tají dech hrůzou a bezmocí... Další velký hřích lidstva.. :-(
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    TAMARIX: Taky jsem ale slysela, ze tyhle pomluvy jsou nepravdive a ze jde o lobby zapadnich firem, ktere na palmovem oleji nic nevydelavaji, protoze nekontroluji jeho vyrobu v Africe a v Asii...
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LOMILOMI: Obecně není moc košer, viz např. tady http://www.ireceptar.cz/zdravi/nekolik-duvodu-proc-nepouzivat-palmovy-olej/ . Hlavně proto, že jsou kvůli němu ničený pralesy a to je fakt humáč. Nicméně pokud je to v bio kvalitě, tak by to mělo být košer. Ale samozřejmě je lepší používat jiný oleje - olivový, mandlový, slunečnicový apod., už proot, že se to sem netahá z kdo ví jaké dálky.
    TICHTICZKA22
    TICHTICZKA22 --- ---
    LOMILOMI: je to nacpaný do strašně moc výrobků, já mám takovej leták - jestli to tak můžu nazvat a tam je vypsaných 30 názvů pro palmový olej, kdyby byl zájem tak to můžu nahodit
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    TICHTICZKA22: vcera jsem zjistila, ze ho davaji do kojeneckych mlik. I do tech BIO. Urcite tedy i do bio kosmetiky. Hledejte ve slozeni "rostlinny olej/tuk", nebo E104 :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam