L4MA: Nemyslím si, že stojej za prd, ale od devadesátých let se výrazně zvýšil počet detailů ve stavebnicích, což s sebou bohužel nese menší zastoupení základních kostek.
Třeba střední Lego Creator je podle mě pořád velmi dobré - naopak jsem dost zklamaný ze stavebnic Lego Classic, které bohužel obsahují především kostky 2x4x1, 2x2x1 atd. a klasické jednořadé jsou málokdy zastoupené v dostatečném počtu:-(
Jinak poslední rok jsem stavěl Lego Technic, Lego Creator, Star Wars Microfighters, jednu Chimu a Nexo Knights. Právě sety jako Chima a Nexo Knights podle mě ukazují, že ty kostky vůbec nejsou jednoúčelové - dají se použít různě, ale musíš to v tom vidět, což se mě bohužel zatím nedaří... Na druhou stranu, už jsem zjistil, že z těch hnědých úhlových spojek z technicku by se skvěle stavěly pokřivené stromy, kdybych k tomu měl nějaké kostky na vršky stromů:-)
Na druhou stranu - ony ty alternativní modely nejsou ani u city nebo jiné klasiky... I když, jaká další klasika ještě zbyla, když jediný aktuální vesmír jsou Star Wars a klasické hrady jsou nahrazeny Nexo Knights.
A z větších setů, kde je víc kostek, se toho dá postavit celkem dost: Třeba právě jeden modelář, který Nexo Knights dost nemá rád, na objednávku vytvořil alternativní model z obléhací věže, který vypadá jako truck:
[MOC] Nexo Knights - Hell Truck - LEGO Action and Adventure Themes - Eurobricks Forums
http://www.eurobricks.com/forum/index.php?showtopic=136791