• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    CROSS
    CROSS --- ---
    ONDRASEEEK: u Dupla samozřejmě hraje bezpečnost hlavní roli, ale jinak je to věkové rozpětí hodně závislé na komplexitě stavby, velikosti dílků nebo i na stabilitě výsledného modelu. Dobře je to vidět právě na Ninjago, které až na asi jeden Junior set začíná někde kolem 7 let — v tom jsou mraky 1x1 dílků, prvky z techniku, poměrně složité kombinace a pod. Plus je tu ten element příběhu: banditi vs policie, to je jasné i dvouletému dítěti, superhrdinové nebo celý narativ Ninjago už vyžaduje nějakou abstrakci.
    ONDRASEEEK
    ONDRASEEEK --- ---
    KAERO: v zasade u tech setu jde tez o velikost dilku a potencialni riziko vdechnuti, proto jsou oddeleny vekem, zvlaste ty duplo a podobne sety...
    KAERO
    KAERO --- ---
    muj syn dostal od babicky prvni lego ve 3 letech ( http://www.lego.com/en-us/juniors/products/juniors-construction-10667 ) a hral si s tim spis vlazne. pak dostal od tety ve 3,5 letech auto creator ( http://www.lego.com/en-us/creator/products/fast-car-31046 ) a to ho uplne chytlo. dokonce pri treti stavbe uz byl schopen stavet sam podle navodu, jen s lehkou korekci od dospelych, akorat samozrejme nema trpelivost projit cely navod.

    tak jsem byl nadsen, a zkusil jsem (ted jsou mu 4) technic, ktery si sam vybral v obchode ( http://shop.lego.com/en-DE/Cherry-Picker-42031 ) a zezacatku ho to nebavilo, ale ted to soustavne predelava a dava kolecka na ruzna mista, prehazuje ozubena, stavi auta co jezdi po "zadnich", po "strope" atd...

    prijde mi ze pokud je ten set jedodussi, tak moc nezalezi jestli je puvodne urceny pro starsi nebo mladsi, spis jestli dite chytne ten dany vytvor (zjednodusene auto versus panenka).
    CROSS
    CROSS --- ---
    THOMASMORTA: I City, i Juniors. (Víc City, protože toho prostě je víc k mání a víc mě to baví.) Juniors mají víc pochybných témat – komiksy Marvelu i DC i Ninjago, což je pro čtyřleté dítě na hraně. Ale on nemusí úplně rozumět příběhu, vytvoří si vlastní. Kromě toho frančízy Batmana, Spidermana, Ninja želvy a pod. jedou ve školce už od dvou–tří let, i když děti to berou spíš jako cool ikonu, co mají spolužáci na tričku (a já taky musím).
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    CROSS: A dáváš mu klasické City nebo začínáte na sadách Juniors? Prý jsou vyvinuté speciálně pro tuhle věkovou kategorii, tak by mě zajímalo, jak je to úspěšné... Byť se přiznám, že nechápu, co dělá ve věkové kategori 4-6 let Batman, podle mě to nemá úplně přístupné příběhy pro tenhle věk.
    CROSS
    CROSS --- ---
    THOMASMORTA: I ten starší (4 a půl) je na to ještě malý a ve většině případů, jak tu někdo psal, chce hlavně tu postavenou věc. Ale občas ho to popadne a tvoří freestyle, i když co to je ví jen on sám. Jednu dobu říkal všemu letadlo. Ale v poslední době si hraje s už postaveným světem po svém, je to na dobré cestě :-]
    ONDRASEEEK
    ONDRASEEEK --- ---
    THOMASMORTA: Ano to ano... je to specialni edice v poctu 20000 ks...
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ONDRASEEEK: Teď jsem koukal na součástky a zjistil jsem, že některé techikové díly byly vyrobeny v tmavě modré speciálně pro tento jediný model!

    CROSS: Trávím tím večery, kdy nemám zrovna nic jiného na práci... Když mám dobrý nápad, tak za večer postavím hrubou konstrukci a druhý den doladím detaily... Ale teď mám zakázáno od ženy rodělávat velké krabice, protože se budeme stěhovat, tak se těším, až se přstěhuji a věnuji jeden víkend jen stavbě podle plánků:-)
    Staví některý ze synů (asi spíš ten starší) také bez plánku?
    CROSS
    CROSS --- ---
    SHMADE: yy, to znám, pamatuju z doby, kdy to tady proběhlo ;-]
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    CROSS: Šest let zpátky jsme dělali závody lodí, tak můžeš inspiraci třeba nalézt tam... :)
    Lego Ship Racing
    https://www.youtube.com/watch?v=CqI-PG6A8KE
    CROSS
    CROSS --- ---
    Musim říct, že ti (Thomasmorta) závidim ten čas, co na to asi máš. ;-] Včera jsem stavěl se synem (4.5r) Ninjago bugynu 70731, resp. já to stavěl, on to tak různě sabotoval a pak jsme společně spravovali různá další vozidla, která rozebral mladší syn (2r), po dlouhé době můj exkurz do Lega.

    Mně se momentálně honí hlavou jiná věc, a sice že bych technicem motorizoval tu loď z City (asi na to nebudu kupovat celej průzkumnickej set (60095), ale tu hasičskou loď 60109, ta je IMHO stejná), protože trup je na to jak dělanej. Nezkoušel jste to někdo? Že bych načerpal inspiraci. Ale hlavní problém je právě čas... vždycky se najde něco důležitějšího ;-] a synové jsou ještě moc malí na to, aby to stavěli se mnou a vydrželi u toho.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    A tady je aktuální stav mé zatím největší stavby - momentálně jsem do toho nasypal 9 různých setů, dohormady okolo 950 kostek:

    thomasmorta | Nexo Knights Monster Hideout ===UNDER CONSTRUCTION=== – rajce.net
    http://thomasmorta.rajce.idnes.cz/Nexo_Knights_Monster_Hideout_UNDER_CONSTRUCTION/
    Inspirace vzešla z letošní sady Lego Creator 31053 Treehouse Adventures, kterou jsem obohatil o základní příšerácké sety a postpně se nabalovaly především polybagy, které měly dodat více kostek na dekoraci...



    No a zbylo mi ještě spoustu pěkných součástek. Uvažuji, že bych do toho přisypal ještě další mixely a možná ještě jednu sadu z Friens a vytvořil tak opravdu velkou lesní stavbu... Ale kdybyste měly nápad, co postavit z této hrmady, tak řekněte (jo a samozřejmě mi také zbylo spousty růžových, žlutých a fialových kostek...).
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    A když už jsem byl v tom focení, tak jsem zdokumentoval dvě další stavby, které zatím nejsou hotové - ale jsou v bodě, kdy už mám hotové hlavní stavby a přemýšlím, co se součástkami, které mi zbyly (a že jich je hodně). Předem se omlouvám za sníženou kvalitu fotek, ale je to prozatimní dokumentace, tak jsem chtěl pořídit alespoň něco, abych nemusel čekat na slunečný den:

    thomasmorta | Nexo Knights R.A.C.S. Mandrill ===UNDER CONSTRUCTION=== – rajce.net
    http://thomasmorta.rajce.idnes.cz/Nexo_Knights_R.A.C.S._Mandrill_UNDER_CONSTRUCTION/
    Tohle je můj první pokus o příspěvěk do tábora rytířů Knightonu. Chtěl jsem postavit osobního mecha, ale z těch základních stavebnic mi z toho pořád vycházelo něco podobné opičákovi (proto se to jmenuje Mandrill, což je druh pralesního paviána).



    A tady je hromada součástek, které mi ještě zbyly a přemýšlím, co s nimi:
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Tak jo, díky zlepšení světelných podmínek tu mám další model ze své dílny - tentokrát původní stavba, i když inspirace přišla z internetu:

    thomasmorta | Nexo Knights Heavy Chaos Catapult (inspired by ConnorsWorld) – rajce.net
    http://thomasmorta.rajce.idnes.cz/Nexo_Knights_Heavy_Chaos_Catapult_inspired_by_ConnorsWorld/

    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Když jsem se pokoušel fotit, bylo hrozně zataženo, teď to vypadá, že by z focení zase mohlo něco být...

    Tady je první menší přírustek - jedná se o moji drobnou modifikaci odkazovaného alternativního modelu původně od BrickBros UK:

    thomasmorta | Nexo Knights Watch Tower (based on idea by BrickBros UK) – rajce.net
    http://thomasmorta.rajce.idnes.cz/Nexo_Knights_Watch_Tower_based_on_idea_by_BrickBros_UK/

    ONDRASEEEK
    ONDRASEEEK --- ---
    Novy prirustek... postavil jsem ho za sobotu... pekny, ale jinak celkem nenarocny staveni...


    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    CROSS: Na kostky.org byl v příslušném klubu hrozný hate na Nexo Knights ze strany klasických modelářů a když se náhodou někdo ozval na obranu, tak ho udupali. Já zatím marně hledám někoho, koho by zajímala právě tato řada - ale už se mi podařilo na internetu objevit pár povedených MOC a nějaké dobré nápady.

    Celkově by mě zajímalo, jestli do tohoto klubu chodí i lidé, kteří staví vlastní modely, případně alternative builds. Dost mě překvapilo, že málokdo z lidí, kteří na internetu uvádějí své modely, dodržují vnitřní standardy firmy LEGO pro pevnost konstrukce.
    CROSS
    CROSS --- ---
    THOMASMORTA: to si ani nemyslím, ale nejhlasitěji se tu o tom zmiňuješ, proto jsem si na tebe vzpomněl.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    CROSS: To jsem vážně tak divný, když se mi líbí Nexo Knights?
    Což mi připomíná, že když zítra neprospím celý den, tak nafotím nějaké nové výtvory:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam