• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: hernajs. mondrian je muj oblibenec. asi si udelam obraz :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Na tohle bych se vydržel koukat dlouho:
    Paint. A Short Lego Film
    https://www.youtube.com/watch?v=hxy1fkrXmCI
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    KAERO: Tohle řešení je ideální pro výuku a pro děti. Aplikace je na serveru, její správa a aktualizace je na jednom místě, na klientské PC nemusíš nic instalovat (když budeš ládovat programy do robota přes wifi), vystačíš si jen s prohlížečem, který je všude. Děti si mohou programovat i z domova, aniž by museli na domácí PC cokoliv instalovat, je jedno jaký OS nebo prohlížeč použijí. V učebně je jedno, k jakému PC si sednou, aplikace mají na serveru. A pro autonomní provoz není třeba nákladný HW, když server může běžet na malině.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    KAERO: Jde stáhnout standalone server, myslím, že tam měli image pro raspbery pi, takže třeba školy či kroužky si provozují na své LAN svůj vlastní openroberta server. Určitě mají i možnost jak to rozběhnout na linuxu, takže by sis vystačil i s jedním izolovaným PC. Ostatně podobně funguje i scratch nebo i podobný snap, kdy je to javascriptová aplikace, která běží na serveru, ale když si ji stáhneš, můžeš si to otevřít z disku i bez sítě. Ta openroberta je složitější, protože musí řešit překlad z grafiky do jiného jazyka a komunikaci s dalším HW. Takže určitě to jde provozovat i na lokálu bez sítě, jen to bude trochu složitější :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ROUMEN: chapu to dobre ze bez internetu openroberta nejede? presneji vyvijet program jde jen po internetu?
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    THOMASMORTA: Kromě toho, že ty aplikace máš uložený na serveru, tak jdou pochopitelně i exportovat na disk a pak z něj zase importovat.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    THOMASMORTA: není to složitý a je to bez rizika a vratný. jen si vyrobíš bootovací SD kartu a tu vrazíš do robota, když chceš původní lego, tak kartu vyndáš. Do PC jen nainstaluješ malý komunikační prográmek. Všechno ostatní děláš v prohlížeči. Po registraci si tam ukládáš své aplikace a jejich různé verze, včetně konfigurací snímačů pro konkrétní aplikaci.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    THOMASMORTA: image té SD karty mají ke stažení openroberta na svém serveru, je to trochu modifikovaný lejos, asi jen upravené menu, detaily jsem nezkoumal, protože to fungovalo napoprvé. stahneš soubor, nahraješ na kartu jako bootovací, dáš do ev3 a resetuješ, FW se nepřepisuje, z SD to nabootuje. Když SD vyndáš, nabootuje původní FW z vnitřní paměti EW3.
    Do EV3 vlastní program dostaneš buď přes USB kabelem z PC nebo přes wifi dongle ze sítě. Seznam kompatibilních wifi donglů mají zase na síti, to je záležitost lejos.
    Protože aplikace je webová, tak když máš podle návodu na openroberta nakonfigurovanou wifi na EV3, tak nepotřebuješ na PC nic jiného, jen si EV3 zaregistruješ podle návodu. Ze serveru kde vyvíjíš aplikaci jde rovnou do EV3 po síti. Když chceš použít kabel, potřebuješ prográmek na PC pro komuikaci s EV3, ten si stahneš z obenroberta, mají verzi pro různé win, pro linux i pro macOS. Ten se stará o komunikaci té webové aplikace s EV3. V rozhraní webové aplikace si pak jen připojíš svouEV3, buď přes wifi po zadání hesla nebo kabelem a zadáš k, který ti vygeneruje ten komunikační USB prográmek pro připojenou EV3. Je to jednoduché, po prvotním nastavení to už zvládnou používat i malé děti. Já preferuji USB kabel, připadá mi to spolehlivější a nezanáší to zbytečně prostor elektrosmogem.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    CHILDINTIME: jo, to vím, spíš mi šlo o to, jestli musím nějak složitě něco zprovozňovat, když chci použít tu open-robertu.
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    THOMASMORTA: zprovozneni ev3dev ne ev3 je fakt jednoduchy - jen se da image na kartu a spustu ev3, ono to z toho nabootuje. Pro pouzivani originalni SW staci nastertovat bez ty ev3dev karty.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ROUMEN: A k tomu, aby fungovala, tak prostě vložíš do USB EV3DEV image?

    Co se týče PiStorms vs BrickPi 3 - víš, jaký je mezi nimi konkrétně rozdíl? Na PiStorms se mi líbí, že dostaneš rovnou šasi a displej, ale zase BrickPi má i konektor na Grove Pi senzory, takže máš rovnou další elektronickou stavebnici k dispozici.
    Někdy bych to rád porovnal, ale zase se mi nechce utrácet peníze za oboje... Ale jestli si pořídíš PiStorms, tak bychom se někdy v budoucnu mohli domluvit, že si pořídím BrickPi 3 a porovnáme to.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    THOMASMORTA: Zkušeností moc nemám. Jen jsem pomáhal kamarádovi hledat řešení pro jeho děti a s bývalým spolužákem jsem měl možnost ověřit si některé možnosti na NXT a EV3 na kroužku který vede.
    Pro sebe a případně děti v budoucnu uvidím jestli začnu s EV3 nebo pistorms. Protože poslední dobou dělám dost v pythonu, tak osobně dávám přednost ev3dev. Ale pro ty děti se v praxi ukázalo jako nejlepší řešení zatím ta openroberta. Je to intuitivní a funguje úplně stejně v linuxu i ve windows přes webové rozhraní a na tom kroyžku to mělo úspěch, protože je to pro ty děti pochopitelnější. Sám jsem si v tom vyzkoušel jednoduchou aplikaci pro ovládání robota a v porovnání s tím lego SW je to podle mne lepší. Ty bloky odpovídají struktuře ku v jiných jazycích, můžeš si napsat vlastní funkce, předávat parametry, strukturovat kód, ... Má to i možnost vidět vygenerovaný kód v javě pro ev3 a v C pro NXT.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ROUMEN: Teď jsem v práci, ale rozhodně by mě zajímaly zkušenosti a možnosti s LEGO robotikou pod linuxem...
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    THOMASMORTA: Díky za informaci, ale openroberta je díky zaměření jen na robotiku oproštěná od grafického balastu scratche, takže to nerozptyluje a mám ověřeno, že v linuxu nemá problém s ev3 ani NXT. Nedávno dokonce začali podporovat češtinu :-)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ROUMEN: Problém se Scratchem pod linuxem je Flash, na kterým je založený. Ale Scratch chce ke třetímu výročí vydat třetí verzi, která by snad konečně měla být přepsaná v HTML5 a tedy jet i pod linuxem.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    THOMASMORTA: Jo, se SW pro linux na programování EV3 to není úplně jednoduché, ale situace se lepší.
    BrickPi a Pistorms jsou skvělé alternativy a uvažoval jsem o nich (jedné z nich, nevím proč, více se mi líbí Pistorms).
    Ale pro EV3 je díky SD kartě snadné použít LeJOS a komu nevyhovuje java, je tu ještě skvělý EV3DEV s kromě mnou preferovaného pythonu si můžeš vybrat javascript, C, C++, GO a s nějakou alternativou i ruby a perl.
    Pomáhal jsem hledat grafickou alternativu programování EV3 pro děti. Rozšíření pro EV3 má celkem známý Scratch, ale tam byly nějaké komplikace s driverem pro linux, možná se to zlepšilo, ale linux podporuje podobný a méně infantilní (čistě na robotiku zaměřený) projekt OpenRoberta (https://lab.open-roberta.org//#). V linuxu bez problémů a pro NXT funguje s originálním lego FW (pro EV3 si nyní můžeš vybrat mezi lejos nebo ev3dev verzí). A docela se rozjeli, začínali jen s verzí pro EV3 a přidávají další HV, který lze graficky programovat.
    Ten blokový styl programování je podle mne mnohem lepší než originální SW od lega, takže asi není žádná škoda, že nemají linuxovou verzi :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: jo, ma to unikatni funkce. ale ty vyuzije zase jen cast lidi. a pokud uz vetsina ma sbrick nebo buwizz a ovladaji aspon svetylka z power functions, tak uz zbyde jen malo lidi, co to koupi kvuli reproduktoru.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: Ještě reakce na tu přesycenost trhu - no, on byl asi trošku problém v tom, že to prezentovali jako ovladač Power Functions, když jedoznačná přednost je, že to umí ovládat světla od BrickStuffu a navíc k tomu vyrobili vlastní malý a o něco větší reproduktor. Oboje je podle mě dost unikátní funkce, kterou zatím nikdo takhle kompaktně nenabízí - a to, že k tomu můžeš ovládat ještě klasické motory je už bonus.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: Tak to jsem rád:-)

    KAERO: Ještě iOS a Android. jako sehnat nějaký program pro lego, který běží pod linuxem není vůbec jednoduché - už rok takhle nadávám na vzdělávací hračky. Mám pocit, že SBrick je jediná, která má oficiální podporu linuxi od výrobce - dokonce ani oficiální EV3, která sama jede na linuxu nemá od LEGA software, kterým bys ji mohl programovat z linuxového desktopu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: hm, vypada to moooc dobre. a ani to neni moc drahe (porovnani sbrick). akorat mam pocit ze trh je trochu presyceny? to uz je minimalne treti chytra lego kostka.

    a chapu dobre ze ten program na podrobne nastavovani je jen pro windows a osx? tak to bych musel riskovat ze to pojede z virtualboxu. hmmmm, to je blbe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam