• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KAERO: Ja jsem se na to zbezne dival, ale zda se mi, ze to nepodporuje ty technic huby. Ono jedna vec je protokol, druha je podpora tech jednotlivych periferii.

    Ale co jsem si s tim vcera hral, tak jsem vypozoroval ze ty "discarded" prikazy dostavam pote, co "preskoci" ten citac pozice. To dava smysl, reknu mu ze chci na pozici 70, ale motor si mysli ze je na (treba) 200 ale na 70 se neotoci, protoze nemuze pres mechanicky doraz toho rizeni, takze to vzda.
    Takze ted jen proc preskakuje ten citac...
    KAERO
    KAERO --- ---
    JANFROG: :) zkusenost nemam, ale mozna by pomohlo podivat se jak to dela ta knihovna pro boost, kdyz ten komunkacni protokol je stejny?
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    Zdar, LEGO mi jelo od 3 do 16 let hodně. Teď po pár letech bych chtěl zkusit vlastní tvořivost. Něco jsem už pročetl, ale stále si nejsem jist, jaké díly koupit. Chci postavit černou labradorku (psa) tak, aby se dala keyframama animovat, čili klouby, víceméně Technics věci.

    Poradíte prosím, kde začít?
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KAERO: ok, tak doufam, ze "technic hub" to take kvalifikuje jako on-topic :-)
    ALL: Je tu nekdo kdo si s tim hral programove? Mam dva problemy, hlavne tedy se rizednim (L Motor).
    1) Obcas uplne preskoci ten citac pozice, treba se pohybuji -70 (levy plny rejd) +80 (pravy plny rejd) a najednou
    jdou ze senzoru cisla kolem 300, coz me (resp. ten program) naprosto zblbne.
    2) Cas od casu se nejake prikazy proste neprovedou, dostanu "discarded" v "port output command feedback" zprave.
    Nejak nechapu, jak mam zjistit, ktery prikaz neprobehl, prikazy nemaji zadna sekvencni cisla a ten feedback takze zadny neobsahuje. Ten protokol spec neco rika o stavovych automatech a ze si ho mam udrzovat atd. To jsem cetl, ale moudrej z toho (zatim) nejsem. Chape to nekdo?

    Ta offic lego aplikace s tim problem nema, nebo to nejak chyte kompenzuje, nevim (zatim neumim odposlechnout to BLE komunikaci mezi telefonem a hubem a nemam napsany dissector for wireshark)

    "kosticka", pro jistotu :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    JANFROG: vubec ne, dokud sem tam padne mindstorms, boost, kosticka, je to naprosto ontopic
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    EMMET: Presunem se do posty, to je tady asi OT...
    ANGELFREE
    ANGELFREE --- ---
    Ideas řada je obecně poměrně levná, lego asi nechce vyplácet na procentech tolik :D
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Nečekaně levné - jdu do toho, i když nevím, jestli hned po vydání.
    EMMET
    EMMET --- ---
    JANFROG: Učení robotiky pro děti mám jako vedlejšák - takže teď mám jednu hodinu na základní škole v Dolních Břežanech a s kolegou učíme kroužek na Gymnáziu ve Slaném.

    A s čím vším děláš? Kdyby Tě to zajímalo víc, tak mám pár nápadů rozšíření LEGO Mindsotrms, ale chybí čas a i znalosti na vytvoření ovladačů přímo pro jejich programovací prostředí.
    NOIK
    NOIK --- ---
    micro:bit vypadá zajímavě, dobrej tip na dárek pro syna:)


    ..jinak podařilo se nám zmotorizovat toto [ NOIK @ Lego - stavebnice pro vsechny generace ] více méně až na pár detailů to vypadá stejně, akorát jsem opravdu nepřišel na to, jak udělat, aby při jízdě skákaly válce v motoru, na převod tam nikde není místo ..ale zase nám na druhou stranu auto vepředu a vzadu svítí

    ..včera jsme rozložili po třech letech Claase a budeme stavět tohle https://www.youtube.com/watch?v=pM7ESX39Jig tak tam zkusíme narvat ty motorky taky aby to jezdilo a zatáčelo na dálkový ..ještě vyřešit vracení kol na střed, ten systém s tou gumičkou je úplně debilní, nezatáčí to pořádně, ani se to kolikrát na střed nevrátí, na youtube je řada dalších variant, tak uvidíme co tam půjde
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    mimochodem, jsou krouzky po skolach

    Bricks 4 Kidz - Czech Republic
    https://www.bricks4kidz.cz/
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    EMMET: No...ja ziju ve Skotsku. V Praze se stavim na jare, zacatkem dubna. Jestli to vyjde, tak bych se sesel a muzem zkusit, jak daleko se dostaneme.
    Celkem by me to zajimalo, ja jsem softwarar (vm, prekladace, a tak) takze tahle "robotika" je pro me dost nova. Nejak se ozvu koncem brezna, jestli to nejak vyjde.

    BTW: control+ jsem zapůjčil jednomu studentovi - ucis nekde? Kde, mohu-li vedet?
    EMMET
    EMMET --- ---
    JANFROG: Jestli se pohybuješ v Praze, můžeme se někdy sejít - control+ jsem zapůjčil jednomu studentovi, ale mám boost a ten malý dvouportový Powered UP! hub co je v batmobilu na dálkové ovládání. Micro:bitů mám několik, tak mohu zapůjčit

    BBC micro:bit je výuková deska s microcontrollerem a hromadou levých senzorů vyvinutá primárně pro účely britského školství, ale brzy rozšířená i jinde, protože je to zajímavý kompromis mezi Raspberry a Arduinem:
    BBC micro:bit - mikropočítač pro výuku programování - HW Kitchen
    https://www.hwkitchen.cz/bbc-microbit-mikropocitac-pro-vyuku-programovani/



    KAERO: Tak po nějakém hledání jsem se dostal k oficiálnímu popisu, který tvrdí, že je to BLE 4.1 - nicméně micro:bit je open hardware a už jsem narazil na upozornění, že některé čínské klony nemají dobře řešené bluetooth...
    https://tech.microbit.org/hardware/#bluetooth-wireless-communication
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    EMMET: Nevim, co je micro:bit, ale ten bricknil ktery jsem upravil (a ktery by zaslouzil vetsi refaktoring, nicmene krok po kroku, navic nejsem pythonista) umi komunikovat vicemene se vsim co pouzivat "LEGO Wireless Protocol" https://lego.github.io/lego-ble-wireless-protocol-docs/index.html, BOOST ho pouziva imho take.

    Jako muzeme to zkusit, jestli mas HW, ja mam jen (jeden) technic hub.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: control+ a boost vyzaduji Bluetooth low power technology (Bluetooth 4.1 or higher). Nasel jsem ze microbit ma bluetooth low energy, ale nenasel jsem verzi.
    EMMET
    EMMET --- ---
    JANFROG: Dokázalo by se to domluvit s Bluetooth, které používá micro:bit? Protože pak by to otevíralo zajímavé možnosti robotice postavené na Powered Up/Boost systému.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB:
    GitHub - janvrany/bricknil: Control LEGO Bluetooth Sensors and Motors with Python
    https://github.com/janvrany/bricknil
    GitHub - janvrany/controlminus: A simple linux application to explore possibilities of LEGO's new Powered Up system
    https://github.com/janvrany/controlminus
    ONDRASEEEK
    ONDRASEEEK --- ---
    a kdyby nekdo resil, tak jsem nasel na netu navod jak zlepsit tlumeni u 42056 - pridany dva dlasi tlumice do predni napravy. Vysledek je super, auto se krasne vrati do horni polohy, neni to vubec narocne...

    ONDRASEEEK
    ONDRASEEEK --- ---
    Trvalo mi to sice asi 2 toky, ale mam hotovo... restaurovani 8448 je komplet...

    KAERO
    KAERO --- ---
    ANGELFREE: stresovani dospeli? no to vysvetluje proc jsem z legem zase zacal pote co se jsem se stal dvojnasobnym otcem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam