• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: JInak, taková trochu zamlčovaná věc je, že micro:bit je mbed, respektive používá mbed procesor a TeaPack říkal, že na stránkách mbedu je spoustu knihoven pro micro:bit, takže pokud oželíš grafické programovací prostředí, tak můžeš jet přímo přes mbed.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Pokud potřebuješ offline verzi, lze zprovoznit přes Visual Studio Code lokální server. A pokud máš problém s Visual Studiem Code, tak vzhledem k tomu, že je open source, tak existuje fork Codium, který z toho odstranil telemetrii, kterou vyžaduje Microsoft - jen budou mít nějaké zpoždění updaty, protože to musí vždy ručně zkompilovat.
    EMMET
    EMMET --- ---
    Co se týče kabeláže: Power fuctions jsou od letoška oficiálně retired a už je seženeš jen na sekundárnímm trhu.
    Nově je systém Powered Up!, který obsahuje víc eletroniky a má proprietární konektor. Má to svá pro i proti. To hlavní proti je v tom, že už prostě nebudou klasické DC motory, vše v sobě už má encodery a podobně. Což je super pro učení stavění programu, ale trochu to obfuskuje tu hardwarovou stránku věci.

    LEGO ty koncovky u Power Functions a staršího 9V systému použivalo hlavně proto, že je nemožné je zapojit špatně.
    Kdybys chtěl rozborku kablíků, tak ji najdeš třeba tady:
    Power Functions motors presentation
    https://www.philohome.com/pf/pf.htm


    KAERO: MakeCode je microsoftí programovací jazyk. Nicméně to celé jede přes webové rozhraní a úplně v klidu to rozeběhneš na linuxu v prohlížeči. Jediné, co je trochu závislé na konkrétní technologii je WebUSB, tedy pohodlné spárování usb portu a přímé stahování z prostředí, ale to by pod Linuxem mělo jít rozchodit na chromiu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: ale koukam microsoft editor, zadny linuxovy program. tak jsem si vzpomnel proc se mi nelibil microbit a stale nelibi.
    (jo, vim, scratch, a k tomu scratch link, ktery zase ale smula, takze nekdo napsal vlastni scratch link, takze bych to v linuxu rozchodil, ale uprimne vsechen software co jsem od microsoftu potkal za poslednich 20 let je odpad a drzim se od toho dal, a mam stastnejsi domaci zivot)
    (jo vim, pres browser to jede vsude, ale doprkynka semtam nam vypadne internet a pak mam detem vysvetlovat ze zrovna dnes nic nebude? ani omylem, zavislost na nekom jinem je peklo)
    EMMET
    EMMET --- ---
    RAINBOF: Chtěli jsme pro středoškoláky, ale dostali jsme kategorii 9 až 16 let:-) Řekl bych, že se umíme přizpůsobit. Teď se snažíme i rozjet dálkovou výuku, ale trošku to vázne na byrokratech - máme vybavení, které můžeme půjčit, ale chybí nám smlouva o zápůjčce, bez které to nemůžeme půjčit *facepalm*
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Sakra jsem tu nechtene rozjel zhavou diskusi :D.
    Hele ja v prvni rade nerikam ze lego je spatny proto ze nemam na to koupit si mindstormsy a krabici power functions. Nechtel bych aby to tak vyznelo fakt. Neni nici problem moje situace.

    Dupondy samy nejsou problem.
    Ale pro 6yo kluka to problem bude protoze nebude vedet jak je zapojit. Kdezto lego konektory https://www.fnac.com/mp20109416/Cable-d-Extension-20-cm-LEGO-Power-Functions/w-4

    Je 5-6 kontaktu ktere se ti vejdou do 2x2 a hezky od toho jdou vest kabely. Ale jestli vsichni pouzivaj dupondy no tak asi zacnu taky a nejak je barevne rozlisim.

    apropos pro jak velky decka mas krouzek ? :D
    EMMET
    EMMET --- ---
    Ha, tak ta sada dupont konektorů se dá sehnat i levněji:
    Dupont konektory 1-8pin s roztečí 2,54mm pro PCB, sada 310ks : H A D E X , spol. s r.o.
    https://hadex.cz/d453-dupont-konektory-1-8pin-s-rozteci-254mm-pro-pcb-sada-310ks/
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO&RAINBOF: Jj, teď můžeš používat python i přímo v MakeCodu. Kdyby to někoho zajímalo, občas o micro:bitu něco napíšu:
    Emmet BrickHacker - Arduino.cz
    https://bastlirna.hwkitchen.cz/author/emmetbrickhacker/
    EMMET
    EMMET --- ---
    RAINBOF: " jsou dlouhe a ja bych rad zachoval cistotu ze konektor je prave jedna kosticka"
    Hele, asi budu potřebovat nějaké obrázky - moc nerozumím tomu, co je jedna kostička konektoru. Každopádně, za cca 200 Kč se dá pořídit docela velká krabička koncovek Dupont, lisovací kleště Ti mohu půjčit a můžeš drátky zakrátit na požadovanou velikost a přidávat podle toho, jak bude potřeba.

    My se děcka na kroužku snažíme učit, že při výrobě robota je dobré počítat i s tím, abys nějak upevnil přebytečnou délku kablíku, takže mi to přijde naopak dobré, nicméně úpravám to nijak nebrání.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: to vypada moc pekne. navic programovani pres bloky i python.
    RAINBOF: lego je na tebe drahe tak to oznacis za "dojeni prachu"? takovy pristup nechapu. proc dojeni?
    EMMET
    EMMET --- ---
    RAINBOF: micro:bit není lego, ale to, co jsem odkazoval je přímo upravené pro vestavění do lega.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    EMMET: musis to videt tak ze ten cas je cast toho hrani si s klukem. Jo 3D tiskarnu jsem postavil.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    EMMET: microbit ale neni lego ne :D
    V kazdem pripade, dupond konektory jak maji v hwkitchen se me moc nelibi protoze jsou dlouhe a ja bych rad zachoval cistotu ze konektor je prave jedna kosticka.
    EMMET
    EMMET --- ---
    RAINBOF: Jasně, pokud můžeš investovat spoustu času místo peněz, dá se toho udělat dost podomácku.
    Každopádně - spojování přes dupont koncovky si myslím, že je ideální, nebude problém napájet takové kablíky na TT motory (ty, které jsi odkazoval) a až se Ti to nebude líbit, můžeš dupont koncovku sundat (pravděpodobně ji tím zničíš, ale who cares) a mít zase kablík, který někam napájíš.

    Máš přístup k 3D tiskárně?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    EMMET: Uplna. Dlouho jsem obdivoval lego ze jeho univerzalnost ale tedka ho dost neuznavam za to ze proste je to zpusob jak z rodicu pres deti dojit prachy.

    motory kdyz jsme u nich jsem koupil tyhle:
    Motor zpřevodovaný 1:48 | elektronické a robotické stavebnice PostavRobota.cz
    https://www.postavrobota.cz/Motor-zprevodovany-1-48-d36.htm
    k tomu normalni napravu. (100 i s napravou)

    A do lega jsem to chytil tak ze jsem k tomu prisrouboval a prilepil dve okna (nevim cenu mel jsem nejakej noname) proti sobe a nahore nalepil kostku 2x6 (14)

    Svetla planuju tak ze vemu adresovatelnou ledku do 1x1 nebo 2x2 podle potreby kteoru zatim nemam. https://www.morelega.cz/index.php?id_product=7166&controller=product&search_query=1x1&results=13
    (3/6czk).

    elektroniku pouzuju tu od octopusu (honza copak mi jednu daroval)
    ROBOT board – octopusLAB.cz
    https://www.octopuslab.cz/vyvojove-desky/robot-board/

    Ale vpodstate az pozdeji, zatim chci aby se szil s tou vazbou baterka-vypinac-motor pak tam pridam kosticku Hmustek (stale pripojitelny na baterii) a pak dalkove ovladani (pouziju jen kablik ke stavajicim lego functions).

    Ted mam pod rukama robo vysavac a o vikendu zkusim navrhnout jeho ztenceni a nasledne do nej nacpu lego desku a bude letajici mesto :) (H mustek + Vymlatim zase jeden ESP8266 kterych mam hodne).

    EMMET
    EMMET --- ---
    RAINBOF: A jak moc velká "socka" jsi? Co micro: bit (cca 500 Kč) + rozšiřující deska wukong (cca 750) + geekserva (cca 140 DC motor, cca 180 serva): https://www.hwkitchen.cz/kompatibilni-s-lego/
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BONGI: hele to neni zadnej uber projekt proste kdyz jsi socka (moje situace) a nemas na mindstorms nebo power functions :D. Je to pro mladyho nemam zadny komunitni cile.


    Resim ale jak udelat konektory. Muj cil je udelat serii krabicek podle potreby podobne jako maji power functions.
    CROSS
    CROSS --- ---
    To by mohli rovnou k příští edici Saturnu V přidat minifiga Wernhera von Brauna.
    KAERO
    KAERO --- ---
    RSZ: lunochod amici moc neznaji. ale sputnik byl (a mozna je?) porad pojem. nejaka pekna koule, oteviratelna, s plaketou ve stylu 50. let, to by se mohlo ujmout. ale stejne mam pocit ze to porad prilis ukazuje na tu americku prohru. voyager. mozna hubble?
    BONGI
    BONGI --- ---
    RAINBOF: Já většinou dělal jen osvětlení, než jsem přišel na to, že je levnější si ho objednat z Číny.
    EMMET
    EMMET --- ---
    RAINBOF: Můžeš to nějak specifikovat? O něco málo se s TeaPackem snažíme, ale vesměs jde o věci, které pasují do lego rozměrů, nebo jsou už přímo v lego-kompatibilním obalu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Udelal jste si nekdo vlastni elektro dilky? Resim z ceho udelat dostupné konektory. (o kompatibilitu s mindstorms se nijak nesnazim moje cile jsou jine)
    RSZ
    RSZ --- ---
    KAERO: hayabusa není tak nepochopitelná, když za cuusoo/lego ideas jsou japonci.
    A teda ariane mi přijde nezajímavá i jako evropanovi, když tu je saturn (a voyager, lunochod, sojuz...).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam