• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    KAERO: to je trochu o cviku, třeba tan mikrofon jde "zatlačit" do rohu pytlíku a pak to jde poznat docela dobře. A třeba u Harry Potter jsem si to vyložene zkoušel doma, kdy jsem do použitého pytlíku dal "papouška", abych si nacvičil, jak se vyhmátne sova...kde jsem pak zjistil je o dost tlustší :) ​
    Horší je Vidiyo (Bandmates), tam pokud chceš jen minifigy, tak jsou v krabičce a nejde ohmatat nic, takže doufám, že tenhle model nebude následovat i jinde...
    KAERO
    KAERO --- ---
    DURDIN: me ty pytliky prijdou z docela tlusteho plastu, takze jsem nedokazal nahmatat neco jako mikrofon ani omylem.

    jinak praskani pazi a vypadavani rukou je klasika, moje nejstarsi a nejvic ohrane figurky z ~1980 to tak maji vsechny.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Btw. nezdá se vám, že se kvalita u minifigů v posledních letech snížila? Už u několikrát se mi po celkem krátké době stalo, že prasky "ramena", takže "dlaně" figurek začaly vypadávat. Ale možná to je tím, že je nemám na výstavku, ale hrajou si s nimi děti (i když teda 10 let staré pořád drží, maximálně jim oprýskala stará zlatá a stříbrná barva)
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    KAERO: Jako někdo, kdo hledá figy pohmatem můžu říct, že na to jsou více méně dva fígle, první je, kouknout do katalogu a vybrat si, jaký konkrétní předmět je unikátní v daném figu, a pak stačí jen hmatat. Třeba u série 21, když to vezmu zleva (indián) - asi bych šel po té přilbě, i když může být na pohmat podobná s "vlasy" od tanečnice (druhá řada v pravo), tak pak pokud mám dva co jsou nejisté, v konkrétním pytlíku hledám buď štít (indián) nebo mikrofon (zpěvačka). Dost se tam plete torzo, už párkrát jsem si ho spletl s něčím jiným, ale zatřepáním to jde rozlišit:


    Některé serie mají uplně jasné tvary, třeba zde delfín, letadlo, nebo koňské nohy. Pak je tu četnost figurek, celý balík je myslím 50 pytlíků, kde ne všechny jsou zastoupené rovnoměrně.

    Pak existovala metoda č.2, kdy se dalo identifikovat, co je uvnitř podle "kódu" vyraženého na pytlíku, ale to bys nejdřív musel rozbalit všechny, a podle toho určit, co odpovídá jaké figu. A po pravdě, když jsem to kdysi zkoušel, moc mi to nesedělo :)

    Ale tu loonely tunes serii nemám ošahanou, moc se mi nelíbí, jsem zastáncem spíš klasických povolání :)
    TMA
    TMA --- ---
    Já mám rád stavění s omezením... "jen 2x2", "jen tahle krabice", "jen tahle barva, které mám málo." Když jsem zkoušel volné stavění, kde jsem si nedal umělé omezení, tak jsem si připadal najednou bezradný. Nejsou z toho takové krásné MOCy, které vídáme, ale právě tím omezením se dost učím.
    BONGI
    BONGI --- ---
    KAERO: Souhlasím, také proto mám samostatnou ložnici. :) Sice se snažím udělat jakýsi předvýběr do misek od dětské výživy (nahoře na polici), ale nakonec to dopadne stejně tak, že to, co potřebuji tam není. Nebo prostě potřebuji vidět všechno, abych se inspiroval, která součástka by se mohla hodit. Je to podobné, jako když za totáče člověk potřeboval opravit či postavit nějakou věc a bloumal po obchodech, které s tím nesouvisely a hledal, co by se po úpravě dalo třeba použít - typicky prodejny plastových potřeb, potřeby pro domácnost apod. Při volném stavění se prostě u stolu nedá sedět. :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    BONGI: jo podobne mam taky, ale kdyz stavim, tak je potrebuju vsechny pootvirat a rozlozit kolem, takze zaberu celou podlahu.
    BONGI
    BONGI --- ---
    Když tu byl dotaz na skladování lega - já si dělám a kupuji takovéto kontejnery.

    KAERO
    KAERO --- ---
    hm, ja to jednou zkousel pohmatem v obchode a byl jsem z toho jelen :)
    BATY
    BATY --- ---
    KAERO: Prohmatání. Paní u nás to dělá, párkrát jsem koupil celý set figurek takhle a nikdy chyby neudělala...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    EMMET má pravdu,v tom lego muzeu maj 100% úspěšnost
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Obvykle to dělají pohmatem - po těch mnoha sériích mají vypracové metody na to, jak poznat klíčové součástky. Je třeba poznat jen to, čím se liší od ostatních.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: jo to me prekvapilo, chtel jsem z looney tunes kojota, a jeden cesky obchod mi ho prodal jeste zavreneho v sacku. jak to delaji? prohmatat? asi celkem chybove. hmotnost? to by muselo byt celkem presne. CRT by bylo dobre, ale to fakt nema kazdy doma.
    EMMET
    EMMET --- ---
    EZEE: Asi mi stále chybí nějaké info, abych pochopil, na co se ptáš. Pokud zajdeš za specializovaným prodejncem, ten většinou umí poznat, která figurka je v sáčku - za těch víc jak dvacet sérií už si vypracovali docela efektivní poznávací metody a vysokou úspěšnost.
    Cena do budoucna záleží jednak na tom, v jakém stavu figurku budeš udržovat (překupnící, kteří mají figy na prodej je třeba ani nesestavují, aby minimaliovali riziko poškození) a jak moc je žádaný konkrétní fig. To druhé je otázka znalosti komunity a fanouškovské základny. Navíc cena lega roste až po vyřazení z výroby, což jsou tak 2-3 roky od vydání. Spekulanti počítají s prodejem stavebnic tak po 5-10 letech.
    Až na pár výjimek asi nejsou figy něco, co bys měl uchovávat v trezoru, na druhou stranu jsou to žádané součástky a tak si v dobrém stavu drží alespoň nákupní hodnotu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    AHARAZ: jo kilo tocna unese v poho i v nejake pace pri naklonu. teda nevim jak ta starsi varianta, mam jen ty novejsi.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    OMNIHASH: Docela mě to na té váze překvapilo, nikdy mě to nenapadlo vážit ;-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    AHARAZ: a přitom je tam pár kostiček... tak jsem si nechal spočítat váhu svýho posledního e-modelu a na deset kilo se dostanu s klidem :O
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    KAERO: Tak jen vršek bez točny a nohou má 725g. Je to duté a má v tom být ještě posádka, ale tu děti teď převeleli na jiné úkoly...
    Nakonec jsme si objednal 2856c01, přišlo mi, že ji tam budu umět lépe umístit...

    EZEE
    EZEE --- ---
    EMMET: Asi uplne vsechno. Libi se mi ted ty nove Looney Tunes tak me to nakoplo, ale nemam prave vubec prehled jestli to ma smysl - budouci hodnotu.
    EMMET
    EMMET --- ---
    EZEE: Asi by to chtělo upřesnit - skoro každý, kdo sbírá něco v minifig-scale nějakým způsobem sbírá figy. Myslíš CMF, nebo nějaké konkrétní téma? CITY / Star Wars / Harry Potter / hrady / piráti ...
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    PETJU: Renault-Saviem/Avia jsou pekny,. ale na V3S by to jeste chtelo IMHO zamakat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam