KAERO: cheese slopes, neboli Slope 30 1x1x2/3 a jejich zdvojená varianta jsou do značné míry základní kostky ve stavebnicíchích co si pamatuji, když jsem před šesti lety začal znovu stavět. Ony mají v kombinaci se snot kostkami a ohybnými plošinami i velmi funkční využití - umožňují nastavit kostky stavbu do přesného úhlu a zároveň je v něm udržet.
Každopádně zrovna ta jednoduchá varianta Slope 30 1 x 1 x 2/3 patřní mezi spare parts, jako jsou plate 1x1, které se vždycky dávají nějaké navíc, takže bych si tipnul, že jde o extrémně levné kostky, řekněme že tak na úrovni platu, nikoli bricku, o stejné půdorysu. Podle mě je ušetření na těhle kostkách hrozně iluzorní.
Zkrátka moderní stavebnice, které se vymanily ze zajetí kvádrové stavby, mají jiné stavební techniky. Sám za sebe pociťuji, že vztah ke starším stavebnicím je často spíš nostalgický. Líbí se mi jejich funčknost, ale už ne stabní techniky a do dnešního prostředí bych je modernizoval.
Ostatně - ony taky stavby za osledních třicet let výrazně změnili měřítko a minifig už není tak obrovský v poměru k budovám a vozidlům, ve kterých žije.