• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    KAERO
    KAERO --- ---
    TEAPACK: enkoder maji, ale ruzne smyky a hrboly na zemi ti zkazi presnost a po 5 obezich bude ten vozicek obihat kolem alfa centauri :) no to by se muselo ozkouset, s tim mas asi vetsi zkusenost. Vernie z lego boost ma problem se udrzet ve ctverci kdyz projede 10 ctvercu.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    KAERO: tak to bylo myšlené, diferenčně řízený podvozek je i ten základní robot z edu ev3 a právě má jen dvě samostatně hnaná kola a všesměr. jakmile bys tam dal diferenciál, tak musíš mít to rameno nebo přidat řízenou nápravu, ale oboje mi přijde zbytečně složité, když ty motory mají často enkodér v sobě.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: hm, to bude asi fakt lepsi dotahnout nejakeho fyzikare. moje predstava byla to nepromitat, jen nalepit na stenu, ale pokud udelas nejaky pruh papiru (folie) dokola (nizky valec), a na to nakreslis par souhvezdi, tak to bude vyborne.

    kolik casu? fakt nevim. jestli chces k tomu cada modelu jen pridat svitici slunce, a mas soucastky, tak to postavis za 10 minut.

    pruhledne soucastky na slunce jsou fajn, bylo by to efektni pokud se ti podari dat dovnitr vsesmerovy zdroj, ale pokud chces ukazovat ty jevy na zemi, potrebujes fakt bodovy zdroj, protoze vzdalenost zeme-slunce je mala a jakekoliv rozptylene svetlo to kazi. presneji potrebujes zhasnout celou mistnost a mit fakt ten bodovy zdroj svetla - ledku. to je proste dan za to ze zeme-slunce neni 150 gigametru ale jen ~10 cm.

    jeste me napadl dalsi efekt:
    - slunecni pocasi - bude se vysilat sonda, co bude v bode lagrange 5. bude hlidat slunecni pocasi a pokud bude spatne, da vedet na zemi driv nez se slunce otoci a silny vytrysk zasahne zemi. model je idealni k ukazce proc je sodna v L5 vzhledem k tomu ze slunce se otaci jendou za ~25 dni.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Chtěl bych se nicméně zeptat - tím, že nemám zkušenosti s konstrukcí těchto strojů, jak moc bych si měl vyhradit čas a součástky na rekonstrukci třeba toho vylepšení od Tebe se svítícím sluncem? Koukal jsem na videa a napadlo mě, jesti by se nedalo docílit zajímavého efektu, kdybys použil průhledné součástky jako světelný tunel vysloveně rozstvítil celé slunce (pořád by mělo jít kromě rozptýleného světla nechat soustředěné světlo skrze ten prostor, kterým jsi ho vytáhnul ven, jen by navíc svítilo celé slunce)
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Očividně mám v tomhle směru obrovský informační deficit, ale pokud bych do toho šel, tak bych možná potřeboval nějaké projektové vedení... Jak moc vzdálené by musely být ty souhvězdí? Nedalo by se to udělat nějakým průhledným obalem okolo konstrukce, aby se to nemuselo promítat na celou místnost? :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    - Nebo pridat venusi a ukazat proc je nejjasnejsi pri vychodu a zapadu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    - Do stredu zeme by se dalo strcit laserove ukazovatko, tak aby svitilo severnim polem. na strope by to delalo krouzek, a do stredu by se nalepila hvezda 'polarka'.
    - Kolem zeme by se daly nalepit jednoduche prouzky papiru, ktere by znazornovaly magneticke silocary (ty cervene cary na obrazku) a vysvetleni proc je polarni zare na polech by prislo uz samo:
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: jo, Slany, to uz jsem se jednou ptal. Nonic, daleko, ale prudi me to, ocividne by byla zabava.
    Ucitelu fyziky se neptej, reknu ti to rovnou sam. Krome toho zakladu den/noc, rocni obdobi, faze mesice, pulrok den a pulrok noc na polech, zatmeni slunce, zatmeni mesice, staceni roviny mesice (castost zatmeni), me jeste napada:
    - velky a maly priliv (slunce a mesic na stejne strane zeme vs slunce a mesic na opacnych stranach zeme)
    - sidericka a synodicka perioda - i kdyz na tohle je asi lepsi maly planetostroj
    - pri nalepeni souhvezdi na okolni steny se da vysvetlit co to znamena ze slunce je v souhvezdi raka/lva/berana
    - kdyz na strop nalepis velky vuz, a na zem jizni kriz, deti pochopi ze jizni kriz nikdy od nas neuvidi a velky vuz vzycky.

    No a pak se to da stupnovat. kdyz se ty voziky vyrobi dva, a jeden bude treba mars, tak se da ukazat proc jsou takzvana okna pro let na mars, proc mars na obloze dela epicykly, atd.atd. ale to uz je fakt vyssi divci lego-fyzikalni zabava.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Jestli se dokážeš dopravit do Slaného v úterky odpoledne na 16 hodin, tak by se místo našlo:-) Jinak
    TEAPACK je můj kolega.

    A jestli se vám to zdá jako projekt, který by stál za investovaný čas, tak se mohu zeptat nějakých učitelů fyziky na případné podněty ohledně toho, co nás ještě nenapadlo, že by se na tom dalo ukazovat.
    KAERO
    KAERO --- ---
    No ale mam pocit ze mi rozumite, a je to dobry projekt, bych se do toho pustil sam nemit ted hromadu prace. Hele, EMMETe, sice nejsem dite, ale nemas tam volne misto pro mne? :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    To panove moc komplikujete. Staci podvozek se tremi koly, predni dva pohanene nejblbejsim motorem, zadni nepohanene kolo by bylo volne otocne. Jestli chcete resit i smykove treni, staci dat jakykoliv diferencial, lego jich udelalo nekolik typu. Vzdalenost a zataceni by byla dana jednoduchym ramenem spojujicim slunce a vozik. Pokud chcete presnost, tak se da pridat senzor natoceni do stredu a programovou zpetnou vazbu.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO+TEAPACK: Já myslím, že s novými small motory ze Spike Essential by šlo udělat docela malé podvozky (Build Hat lze zasadit i na RasPi Zero a u modelu s wifi by se dala napsat i nějaká synchronizace údajů o poloze, takže by se mohli jednotlivé části korigovat), tak proč to neudělat tak, že by rameno mezi sluncem a zemí sloužilo k definování trajektorie, ale váha modelu země a měsíce by ležela na podovzku, který by s tím hýbal? Jen nevím, jak ošklivá matematika by byla spočítat ten pohyb, aby to bylo přesné. a možná by to chtělo nějaký typ všesměrových koleček, aby se minimalizovalo smykové tření, které by mohlo způsobovat velké nepřesnosti v pohybu u takového modelu. Každopádně nemám vůbec představu, jak složitá by byla matematika pro pohyb.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    KAERO: to by šlo velmi jednoduše =) stačil by na to diferenčně řízený podvozek a dokonce by šla s trochou snahy naprogramovat i eliptická dráha.
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: proste vozicek co by jezdil kolem slunce. by se muselo zkusit ale myslim ze by to slo.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: problem vsech planetostroju je ze jsou moc male, protoze dlouhe rameno by nic neuneslo, a tedy spousta jevu neni uplne realistickych. oproti tomu to tellurium zase neobiha kolem slunce, coz si myslim dost deti zmate, protoze chybi to spojeni naklapeni osy zeme vuci fazi obehu kolem slunce.

    Tak si rikam, ze by bylo dobre dat ten stred (slunce) telluria na tocnu, a komplet zeme a mesice na kola pohanena motorem. tim padem by mohla zeme obihat kolem slunce, a vsechno by lezelo na podlaze, ktera by nahrazovala nosne rameno. tim by to byl opravdovy planetostroj, a porad cely z lega.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Primárně děláme robotiku pro druhý stupeň, takže nějakých 12-15. A tohle vypadá hodně dobře - využití robotiky se hodí.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: a pro jak stare deti to ma byt? Ja jen ze nekteri sli jeste dal, a kueden pridal sklonenou rovinu mesice, a ovladani pres pocitac aby se clovek dostal na spravnou konfiguraci pro dany cas:
    Time Machine: exploring the potential of Control+ with autonomous control
    https://www.youtube.com/watch?v=e-JSfwyZt6c


    LEGO MOC Tellurion-II by kueden | Rebrickable - Build with LEGO
    https://rebrickable.com/mocs/MOC-36023/kueden/tellurion-ii/#details
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: prosel jsem si stavbu, a porad trvam na tom ze se inspiroval od sidebooka.
    ale asi jen ja jsem takovy blbec, a pisu ze MOC ma 5 autoru, kdyz jsem se inspiroval 4 dalsima lidma.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: aha, teprv bude. no tak to jsem zvedav...
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Vzhledem k tomu, že má JK Brickworks na svém YouTubu ojlášený stream, tak předpokládám, že to bude jeho úprava:
    LIVE • CADA Solar System • Build, discussion and Q&A
    https://youtu.be/TXHSahjOIgs
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam