• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    LUCIEW
    LUCIEW --- ---
    Tak uz se nam policka docela zaplnila, mam z toho radost. Ujizdite taky nekdo na starsim legu?

KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: ELECFREAKS jsou ze Shenzenu.
    EMMET: jojo, ja vim, kdyz se bavim s cinanem, tak mi rekne ze byt okopirovany je cest. Ale to ze nekdo neco dela, neni duvod abych ja zmenil svuj hodnotovy zebricek.
    VXP
    VXP --- ---
    THE BEST LEGO CREATION EVER! - A Look At How It's Built
    https://youtu.be/8bM0Lax0a0w?si=LhvfTxHPOOkhr86p
    DREEK
    DREEK --- ---
    FYI Kdyby se někdo pohyboval o víkendu kolem Ostravy.

Víkend s LEGO® kostkami - Dolní Vítkovice
    https://www.dolnivitkovice.cz/akce/vikend-s-lego-kostkami/

Připojte se s námi k oslavě Mezinárodního dne LEGO® kostek, připadá na 28. ledna, a to z toho důvodu, že právě na toto datum připadají „narozeniny” této světově proslulé hračky. 28. ledna 1958 přesně ve 13:58 totiž byla dánským úřadem přijata žádost o její patentování. A k této příležitosti jsme si pro vás připravili o víkendu 27. a 28. 1. speciální doprovodný program v naší výstavě Czech Repubrick: Svět z LEGO® kostek. Čekají vás různé stavitelské výzvy, zábavné aktivity pro malé i velké a soutěže o drobné odměny.

EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Jsou supr, objednali jsme je ve škole do každé robotické sady, mladší děcka nemusí mít dostatečnou sílu na rozpojení některých dílků.
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: Ty kleštičky mám také z alíku. :D
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: Jo, to je pravda. Já zatím buď dělám rovné z RC kolejí, nebo kupuji z Belgie, kde se to vyplatí už od 5 ks výše. Ta moje poznámka byla spíše k levnému očekávání z alíku.
    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Netvrdím, že je to levné, jen že nové někdo dělá a dá se celkem spolehnout na kvalitu - mimochodem, ta cena je za délku kolejí 32 studů, což je dvojnásobek LEGO kolejí. Hlavní výhoda Fx bricks je v tom, že dělá koleje, které LEGO nedělalo, třeba různé poloměry zatáček. Tady je komplet katalog jejich kolejnicového systému: https://www.fxbricks.com/downloads/FxTrackCatalogSummer2021.pdf

EMMET
    EMMET --- ---
    Jinak chápu - já když používám dílky třetích stran, tak dílky, které LEGO nevyrábí: Meccanum kola pro roboty, nějakou elektroniku, případně CADA dělá některé specifické součástky jako 4L piny do technicu. A taky mám nějaké zajímavé dílky od značky MEGA (která neustále mění podobu svého jména, takže MEGA Blocks, MEGA Construx a MEGA jsou jedna a ta samá firma v průběhu let).

Co si nemohu vynachválit, tak jsou kleště na technic od firmy BaoBao a neoriginální pravítko na dílky - u technicu se občas hodí na rychlé změření délky hřídele

BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: No ano, jenže při ceně 1500 za 8 kolejí je to dražší než originál na Bricklink.
    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Kovové kolejnice dělají Kanaďani FX bricks - spoluzakladatelem je JK Brickworks:
    Fx Track – Fx Bricks
    https://shop.fxbricks.com/pages/fx-track
    EMMET
    EMMET --- ---
    GREW: Chápu - ale myslím, že svůj obchod na Aliexpresu má třeba i CADA, což je kvalitní výrobce. Jakmile jsou to nějaké noname kostky, je tam riziko velké.
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: Kdo kupuje mixy lega a pak třídí, ví, jaký je opruz vytřídit nelego napodobeniny, zvláště u malých dílků. U starších napodobenin se dá podle barvy a "omaku", ale i tak je to problém. Nechci abych měl v kompletovaném setu nebo MOC náhražky, protože po nějakém čase to zapomenu a pak bych měl osobní problém při prodeji či výměně. Ještě beru náhražky u kolejí, motorových dílů a el.kabeláži, či osvětlení. Jenže bohužel dělám jen vlaky 9V My Train s kovovým povrchem, a ty v Číně nedělají. Ani jiné napodobeniny jsem nenašel. Tyhle koleje (zvlášť rovné a vyhýbky) jsou hodně drahé a tak si je dělám úpravou z RC kolejí. A pokud MOC používá nelego nebo vytištěné dílky, tak se snažím o vlastní úpravu s lego dílky (viz Morgan).
    GREW
    GREW --- ---
    EMMET: Ono, ja sem par setu z aliku na zkousku objednal a vzdycky sem se snazil aby to nebyla ani kopie lego setu, ani zadny placeny MOC, ale vzdycky tam byl problem v tom, ze treba 90-95% kostek bylo ok a celkem kvalitni a cca 5-10% byly v necem spatne. Zalezelo pak ciste na tom, jak a jako moc byly ty kostky spatne a kde byly v modelu pouzity. Ale ani jednou se mi nestalo, ze by byl set z ali na 100% perfektni.
    GREW
    GREW --- ---
    PLAGUEDIL: Bohuzel nemam ten set, ze ktereho ten MOC cerpa kostky, teoreticky by se mi libil a kdyz ho rozbaleny sezenu za peknou cenu, tak bych do toho sel, pac tech povedenych MOC k tomudle setu je fakt spousta.
    EMMET
    EMMET --- ---
    GREW: Od doby, co LEGO otevřelo továrnu v Číně šla kvalita kostek rapidně nahoru. Průmyslové špionáži se prostě neubráníš. Třeba české LW-Toys, kteří vyrábí levné kostky a co jsem zkoušel tak minimálně základní kostky jsou vysoce kvalitní, první generace doplňků jako kytičky a měkké části byla trošku horší, ale myslím, že to už vylepšili, tak vyrábí v Číně. Ale dali si tu práci, že sehnali továrnu, která splňuje ty nejpřísnější certifikáty, které v EU jsou. Takže největší problém je občas špína ze skladování. Dokonce zrušily odběr bílých baseplatů, protože bylo náročné je očistit.
    A obráceně, když jedna moje oblíbená honkongská firma na elektroniku ELECFREAKS začala vyrábět lego-kompatibilní sady pro micro:bit, tak vyhledali různé továrny a dílky objednávají od těch nejkvalitnějších. Je sice poznat, že to není LEGO, ale je to plně kompatibilní a kvalita je přinejmenším dostačující. Prostě v Číně seženeš všechny třídy kvality a je jen na zákazníkovi, co je ochotný koupit.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: U autorských práv je to kulturní problém - v podstatě je to Evropský vynález, do tuším osmnáctého století neexistovala a Amerika je začala uznávat až ve dvacátém století. Ještě Tolkien bojoval s tím, že v USA vycházely jeho knížky bez nákupu jeho práv a nebylo to reálně jak vymoct. A to už tuším začínali práva uznávat.
    Vlastně díky tomu prý vzniknul institut autorského čtení.

Takže jasně, je to nelegální, že takhle pirátí výtvory, ale kulturně je to pro ně tak cizí, že se za to necítí špatně. Ostatně - v antickém Římě bylo kopírování doslova státem vymáhané - když někdo přijel do Alexandrie a měl knihu, tak se zkontrolovalo, jestli ji v knihovně mají a když ji něměli, tak mu ji zabavili, aby pořídili opis. V lepším případě si nechali opis, v horším mu vrátili opis.

Tím nijak nehájím nelegální činnost, jen chápu, že to je něco, co se dělo v historii vždy a je složité s tím něco dělat.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Remix je jedna vec. Kopie 1:1 je druha. U kopie firma vydelava na myslenkove praci nekoho jineho, a neda mu ani floka.

Treba tahle firma se snazi o trochu ferovejsi pristup:

https://theblockzone.com/collections/space/products/978pcs

Poslou ti kosticky, ale navod si musis koupit od autora. Maji jeste cerny puntik za to ze zarazuji MOCy aniz by dali autorovi vedet, ale porad to je mnohem lepsi zpusob nez sprosta kradez. S nekterymi autory ale maji opravdovou dohodu a davaji jim nejaky podil na prodeji.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    GREW: dam tu ten navod v pdf, muzes to postavit z origo lego kostek a uvidime jestli ta kebule na dvou nopech bude drzet, nebo ne.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    to te takove cele divne, jako by sis chtel autorskymi pravy chranit remix cizi pisnicky.
    addony/mody do her taky nebyvaji patentovane ale naopak jso vetsinou free.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam