• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    KAERO
    KAERO --- ---
    Me teda prijde ze ani Ferrari ani Porsche nemaji moc technickych prvku a zajimavosti. Jeden diferencial, rizeni, odpruzeni zavesu, motor. Tim to konci.
    Temer srovnatelne treba s 42164 (Terénní závodní bugina). Nema sice diferencial, ale zpusob rizeni je extremne zajimavy, ma odpruzeni, ma motor, dokonce i minidvere ma. A je s tim vic zabavy pri jezdeni pres prekazky a skokanky.

Ale problem je asi v tom, ze moc nechapu smysl tech mensich technic aut. Technickeho tam nic moc neni, snazi se to vypadat jako opravdove auto ale doopravdy to vypada hnusne protoze to je z technic dilku a dohani to nalepkama... Jako by to existovalo jen proto ze to pripomina slavne auto.

Radeji bych si koupil treba "VTOL Vesmírná loď na přepravu těžkého nákladu LT81", ktera je po strance funkci uzasna, anebo neco co jako opravdove auto fakt vypada, jako je treba "Land Rover Classic Defender 90".
    EMMET
    EMMET --- ---
    KUBLAJ: Pokud se bavím o konkrétních stavebnicích, tak bych si zvolil Ferrari, abych si zkusil svůj zen a postavil stavebnici s rekordním počtem samolepek, o kterých se i Sariel v recenzi vyjádřil, že mu to přišlu už trošku moc :-)
    BATY
    BATY --- ---
    KUBLAJ: Samozřejmě Porsche
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Co byste si chtěli postavit radši? Ferrari 488 GTE "AF Corse #51 nebo Porsche 911 RSR? S ohledem na technický prvky a zajímavosti?
    RSZ
    RSZ --- ---
    KAERO: Nivomat - zařízení udržující konstantní světlou výšku. Ano, jen víc nebo míň nafoukne měch, polohu vyhodnotí čidlo.
    KAERO
    KAERO --- ---
    RSZ: nevim co je "nivo". Nivelace? Jako ze vic nebo min nafouknou mech? A jak vi jak moc ma byt nafouknuty?
    RSZ
    RSZ --- ---
    KAERO: moderní tatry jsou prostě jen na vzduchu a ty měchy používají jako "nivo", takže na silnici už nejedou na jedné nebo druhé hraně pneu
    KAERO
    KAERO --- ---
    VACA: jako kluk jsem vzdycky koukal na stojici prazdne tatry jak jsou zadni kola nasikmo a temer stoji na hranach kol. Ale nechapu jak funguje to vylepseni u modernich tater - tvrdi ze nove podvozky timhle problemem netrpi, a presto maji v terenu vlastnosti starych tatrovackych naprav. Jakto?
    VACA
    VACA --- ---
    SHMADE: dík, už to tam vidim, sorry teda za dotaz nějak jsem to přehlídnul.
    Za axle spojky taky dík!
    VACA
    VACA --- ---
    DURDIN: tyjo, takovou fotku nemám..
    Ale ono to na tý modrý není nezávislý zavěšení uplně v pravym slova slova smyslu. Je to tatrováckej podvozek s kyvnou nápravou. Všimni že na fotce KAERO jsou kola kolmo k vozovce, což je tak ve všech pozicích nápravy. Je to lepší na silniční provoz, protože pneu maj ve všech pozicích nápravy ideální kontakt s vozovkou.
    Kdežto tatra kola vykyvuje, což je leší mimo silnici, protože kola víc kopírujou terén. Na silnici ale teoreticky můžou gumy ztrácet svůj ideální kontakt celou plochou, a při pružení se valit jenom po hraně...
    Paradoxně, ač je tenhle tip podvozku koncepčně vlastně jednodušší, postavit ho z lega je těší, než nezávislou nápravu.. (což platí i pro tuhou nápravu)
    zkus hledat na internetech "lego tatra suspension", nějakou inspiraci určitě najdeš :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    DURDIN: ted doma stavim tohle (nejni muj design), s tim ze ramena naprav jsou na osach (misto tech pinu na fotce), ktere funguji jako torzni tyce. Ale slo by tam hodit i nejakou pruzinku, at uz jako mcpherson nebo jinak:

DURDIN
    DURDIN --- ---
    VACA: ha! Hnaná přední náprava s nezávislým odpružením. Nemáš prosím nějaké fotky toho jak to je poskládané, jen tak pro inspiraci? Tohle jsem se snažil postavit už nějakou dobu, ale prostě ať dělám co dělám, tak se mi tam něco nevejde :( Ale možná mám je nevhodné díly. Stavím si jen tak pro radost z toho co doma najdu :)
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    VACA: Jo sorry, jsem nepochopil dotaz, tohle jezdí po 2l axle spojce, je víc typu, fungujou všechny https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=6538c#T=P
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    NOIK: Můj je ten černej k vidění např v 1:13
    VACA: Nelego závaží je v pravidlech povolený, takže klidně namotanej drát není problém... A ta modrá tatrovka byla top, ta byla skvělá.
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: Ps: S tim zatěžkávánim kol si nejsem uplně jistej jestli je to košér. Obcházet pravidla bych nechtěl, bez ohledu na to že jsem vlastně mimo hru… (vzhledem k minimu čtyř závodů)

Btw, musim uploadnout ňáký ty fotky, slíbil jsem jim to. Jen mi je trochu blbý že tam mám nejvíc modrou 805. Nebudu lhát, vizuálně byla pro mě top, a tomu juniorovi fandim.
    Jen mi je trochu líto vůči ostatním, že většinu účastníků vubec nemám. Ale nebyl jsem kvůli focení.. A taky dost vstřebával zkušenosti, a technický řešení strojů, než abych se soustředil na nějaký foto.
    (Nyx brutálně komprimuje

NOIK
    NOIK --- ---
    SHMADE: asi to už tady padlo, ale kterej je tvůj stroj?:)
    VACA
    VACA --- ---
    SHMADE: No s napouštěním kol vodou aby auta neuplavaly jsi mě moc nepovzbudil:D

Video supr!
    A vidim tak třeba 6 studů hlubokej brod cca.. Cenná informace! :)

Btw, v řeporyjích jsem měl možnost vidět že někerý auta měly nasypanej balast v pneumatikách kvůli těžišti..

-U RC rock-crawleristů jsem naopak viděl rybářskej olověnej drát namotanej na discích uvnitř pneu. To mi přijde praktičtější:)
    Jestli je to povolený… Ale jestly byl legální sypkej balast uvnitř pneu, proč by olověnej drát nebyl? :)
    VACA
    VACA --- ---
    SHMADE: Jj, ono by tohle spojkový kolo mělo (snad) fungovat i s novějšíma červenejma 16t kolama.. i když vyzkoušený to nemám.
    Jde mi ale primárně o ten differák, snížit nároky diff-lock nápravy o ten jeden stud.. (oproti novější 3L spojce..)

Co ale nevim, jakej díl je k tomu potřeba na axle, po kterym se tohle spojkový kolo posouvá…
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    VACA: To je přímo ta lokace, kde se to pojede, nějaká voda je vidět i na videu.
    LTTT 2022 - 5th Race
    https://youtu.be/LtOyhL56JJQ?si=opUPC8TFspiynlZ1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam