• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    {re100ply R4BB1T|57264292}: to je orange nebo reddish orange? Jinak bych zkusil brickowl a začal těma míň častějšíma kouskama, ono je bude mít stejné jenom par lidi po celý EU, a ty budou mít valnou většinu toho, co sháníš.
    R4BB1T
    R4BB1T --- ---
    NELLAS: Tam jich prave vetsina neni.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Dají se vybírat i odstíny v rámci barev.

NELLAS
    NELLAS --- ---
    R4BB1T: Pokud na legu pick a brick, tak si dáš filter a vybereš barvu.
    R4BB1T
    R4BB1T --- ---
    jaký by byl nejlepší působ optimalizace hledání dostupnosti/nákupu seznamu součástek ve specifické barvě? Konkrétně listu níže ale v jiné barvě?

KAERO
    KAERO --- ---
    Nove jde do Pick a Brick nahrat seznam soucastek, aby to clovek nemusel sam prohledavat.
    https://www.lego.com/en-us/pick-and-build/pick-a-brick?icmp=PAB_All_Pieces

Ale fakt nepochopim, proc to bere jen formaty CSV a JSON, a nemuzu nahrat XML ktere vypadne z bricklinku/stud.io.
    BATY
    BATY --- ---
    WERT
    WERT --- ---
    MOMENT: rovne koleje jsem koupil na aliexpresu, asi neni co resit - rovnych potrebujes nejvic

Ad zatacky a vyhybky:
    Third party track – A review of the options | Brick Model Railroader
    https://brickmodelrailroader.com/index.php/2017/12/18/third-party-track-a-review-of-the-options/
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    MOMENT: Ano, originál LEGO výhybky stojí za prd. Plní funkci hračky, ale serióznější kolejiště z nich kvůli dvojitému obloučku postavit nejde.

Problém těch tištěných kolejí je, že nevypadají moc hezky. Barva sedí, ale pořád je to jen tisk, takže na první pohled viditelné a cuplíky nejsou moc kompatibilní s LEGO kostkami. Pár jsem jich objednal, ale nakonec začal používat spíš ty z Aliexpressu, protože ty na první pohled tak rozeznatelné nejsou (u nich je rozdíl jen v chybějícím logu). Chce to počkat na nějakou akci a objednávat ve větším množství, pak se dá sehnat třeba 50 rovných kusů za v přepočtu 600,- nebo upravené (kratší) výhybky za cca 100-150,-
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    Ty fxbricks vypadají opravdu fantasticky, ale takhle bohatí ještě opravdu nejsme :D
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    MOMENT: pokud ale máte někdo tip na konkrétního obchodníka na aliexpressu, kde se to opravdu vyplatí, tak sem s ním, díval jsem se jen letmo po těch výhybkách a zas tak levné to nebylo.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    Ahoj! Prosím vás, rád bych koupil synovi další lego koleje jako rozšíření, ale rozčiluje nás tvar originální výhybky. Nechce se mi nakupovat na aliexpressu atd., protože je to stejně už tak drahé, že mi to přijde zbytečné a zároveň jsem našel jednu českou stránku, kde prodávají koleje tištěné. Taky to něco stojí, ale zdá se mi to smysluplnější. Stejně se ale chci zeptat ještě tady. Je možné, že z vašich odpovědí budeme těžit všichni, kdo mají lego trains v lásce:

1) kde kupujete vaše koleje?
    2) umíte někdo a přímo tisknete koleje?
    3) kde kupujete díly na vagóny, tedy podvozky, kolečka, spřáhla atd.?

Děkuji :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: snazil jsem se na to pohlizet z toho smeru bricklink designer program.
    Jinak ja to tak delam taky. Neinvestuji do lega tolik penez, abych si nakoupil soucastky jen pro pripad ze bych je mohl nekdy potrebovat.
    Takze nejprve delam design v stud.io, pak si nakoupim potrebne kosticky, pak skladam, a nasledne prijde nevyhnutelna oprava digitialniho navrhu reflektovana opravdovou stavbou.

Pricemz tenhle postup krasne vyskoli v tom, ze ciste digitalni navrh musi byt nasledovan stavbou, nehlede na vsechny pomocniky jako je detektor kolizi nebo stability. Ani u klasickych staveb domecku neni ciste digitalni navrh dostatecny, protoze na plochem monitoru dostatecne nevyniknou pomerove zalezitosti, pripadne ze nektere casti jsou prilis schovane nebo prilis viditelne.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Chápu. Dovedu si ale představit situaci, že u větších projektů někdo používá Stud.IO i proto, aby zjistil, jaké součástky si má objednat, protože tam navrhjuje prototyp vnějšího pláště, nabo nějakého sestavení dohromady (to je pak samozřejmě pro vlastní potřebu a s řešením funkčních problémů po sestavení je třeba počítat:

Asi největší projekt, který jsem ve stud.io dělal byl můj outdoorový robot. A tam to probíhalo tak, že jsem si podle součástek, co mám doma navrhnul moduly, ty jsem digitalizoval, poskládal podvozek, objednal součástky, postavil - a objevil nové konstrukční problémy, které se projevily při sestavení modulů. Do té doby jsem neměl dostatek součástek, abych to postavil celé.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: pasy jsem nezkousel, a jo, to bude pruda. Pruziny jsou proste v nejake delce (msylim ze je udelana aby to byl celociselny nasobek vzddalenosti lego cudliku), takze zavesy jsou tak aby odpovidaly pruzine. Pruda jsou taky hadice, natahnout je tak jak clovek zrovna potrebuje, ale jde to.
    No ale digitalni model vubec nemusi mit vsechno dokonale. na obrazku stejne nikdo nebude resit, ze ten pas neni spravne proveseny jako v gravitaci. U mnoho modelu na Ideas i Bricklink designer program je prvni obrazek nejaky pekny render, a dalsi fotka opravdoveho modelu, casto z jinak barevnych kosticek, ale jde videt ze to je funkcne ozkouseny model. Nebo tam je odkaz na youtube video ukazujici opravdovou funkcnost pohyblivych casti.
    Ja osobne bych treba nechtel model ktery autor ani nezkusil v realu postavit, i kdyby to byl jen domecek.
    EMMET
    EMMET --- ---
    Co mě napadá za problémy ve Stud.io: Pokud spojujete dílky pod divným úhlem, je obrovský problém je natočit, je třeba úhel vysloveně aproximovat.
    Peklo jsou pásová vozdila - pásy musíte vytvarovat ručně (vyžadovalo by to fyzikální model, aby se to mohlo otáčet kolem nějaké součástky - a to stud.io nemá).
    Nikdy jsem nezkoušel, jak to funguje s odpružením - je možné, že pružiny, které jsou běžně částečně stlačené by mohly být problém.
    DRASTICS
    DRASTICS --- ---
    CITRONAK: Mam 2x Lesní pevnost a 1x lost city

A tímto prispevkem se zde vítam :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    OMNIHASH: ja furt nechapu, proc je problem postavit z lega neco dynamickeho, ozkouset, pak vytvorit ve stud.io a strcit do souteze. Nechapu to hlavne proto ze jsem uz par veci ve stud.io prave takto udelal. Momentalne vyrabim 50 cm dlouhe auto s 6 motory a nemam problem. Kde presne je ten problem? Chybi ti tam nejake soucastky? Nemuzes neco napolohovat? Ohnout hadice? Mohl by jsi uplne presne popsat co?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KAERO: stud.io už zvládne fakt pěkně pracovat se statickým výtvorem, včetně měření, jestli se to dá reálně fyzicky postavit, a kde se to bude bortit. Co nezvládá jsou věci, který maj nějakou dynamickou část, někde se něco hejbe, vysouvání a tak. Těžko se pak divit, že na bricklinku převažují statický výtvory, a že to teda vedou baráčky.
    KAERO
    KAERO --- ---
    OMNIHASH: te nechapu. posouvani pistu me zni jako animace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam