Tak jsem dokončil Lego Bicklink 910049 – Dobrodružství v Transylvánii. Je to skutečně výjimečný ( a i drahý) set a tak si zaslouží několik poznámek:
1. Set je fantasticky propracovaný do detailů a výsledek je fakt úžasný. Obsahuje 4056 dílků a za tu cenu skutečně stojí.
2. Set je určen 18+ a nedovedu si představit, že by ho stavěli děti samy. Stavěl jsem ho 20 dní po dvou hodinách denně a opravdu jsem toho měl po dvou hodinách dost. Hodně tomu přispívá, že jsou užité barvy – hnědá, tmavě hnědá, červenohnědá, šedá, černá a u obrovského množství malých dílků, za dvě hodiny bolí oči. Navíc rozlišení tabletu tomu moc nepomáhá.
3. Tím se dostávám k nejslabšímu článku setu – dokumentaci. Je to pdf soubor a můžete si ho stáhnout z Bricklink nebo do Lego Builder. Lego builder nepřináší proti čtečce pdf žádné výhody – neumí v tomto případě natáčet, jen zvětšuje stejně jako čtečka. Navíc se instrukce hrozně dlouho načítají. Jediná výhoda je, že vždy začíná tam, kde jste skončili. Jinak návod dobře vede.
4. Jsou tam i tři pohyblivé části. Set se dá složit do kompaktnějšího tvaru.
5. K setu je přidáno opravdu velké množství náhradních minidílků a dokonce jedna kompletní náhradní sada samolepek. Obsahuje 13 minifigů. U minifigů bych dal přednost, kdyby odpovídaly době zámku – jsou jakoby z dnešní doby – návštěvníci. Ale to je detail.
Na závěr bych chtěl vyzdvihnout, že designer použil spoustu dílků netradičním způsobem, aby vytvořil ozdoby, věžičky, lomenice, okna, schody, zábradlí v gotickém stylu – a povedlo se mu to. Něco jsem se snažil nafotit.