• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    BESH
    BESH --- ---
    KAERO: To me nenapadlo, ze by to mohlo byt by design. :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    BESH: tak ty rozjizdejici kola jsou v poradku, ne? Uplne vidim jak Laurel, Hardy nebo Chaplin se snazi Fordku nahodit klikou a auto se z toho cele klepe :)
    Pripadne:
    BESH
    BESH --- ---
    Tak to se moc nepovedlo.

LEGO 11376: Ford Model T - IN-DEPTH REVIEW
    https://youtu.be/Ir9LJiIsyj0?si=_rgLDzUh7mWE_V-a
    KAERO
    KAERO --- ---
    BONGI: digitalizace je hlavne potrebna abys mohl MOC sdilet s ostatnima - vytvorit navod, udelat seznam soucastek.
    A ja osobne potrebuju digitalizaci taky proto, abych si overil rozmery a mel srovnani s realnym objektem.
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: Určitě máš pravdu, ale mně se z toho trochu vytrácí ta "volnost stavění". Když jsem ještě dělal programátora-analytika, tak se říkalo, že programátor jednou za život udělá velký program a pak už jen po zbytek života píše dokumentace, děla aktualizace a upravuje napsané dokumentace (to byl pokus o žert). Asi zůstanu u závěrečného focení, jen s více detaily. Nechci, aby se mi z "hraní" stala dokumentační otrava. Ale každopádně dík a zamyslím se nad tím najít kompromis tam, kde by to mělo fakt význam. :D
    EMMET
    EMMET --- ---
    Ještě mě napadlo, že u staveb, které nemají jasně dané barevné schéma mohu zkoušet experimentovat se zvolenými barvami stavby.

Neříkám, že jsou to výhody pro všechny, ale já rád digitalizaci využívám i kvůli tomu, že se snadno materiály zálohují harddisk zabírá poměrně málo místa:-)
    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Záleží na způsobu použití:

Pokud chci něco rozestavovat a znovu stavět častěji, vyplatí se investovat čas do návodu krok po kroku, stavba pak bude rychlejší, navíc mi to udělá automaticky soupisku dílů, které budu potřebovat.

Pokud chci stavbu vylepšovat, umožňuje mi digitální návrh zkoušet i použití dílků, které zrovna nemám, mám okamžitou vizualizaci vysledku a mohu si je objednat, případně návrh zahodit, aniž bych dílky pořizoval.

A kdybych chtěl postavit vícero kopií, mohu si vyexportovat seznam součástek a importovat ho třeba do BrickLinku..
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: Hmm, rozumím. Pokud ale budu mít všechny fotky, které potřebuji k rekonstrukci, tak k čemu je potřebná digitalizace? :D
    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Asi Tě nepotěším, ale odpověď je: To, co potřebuješ znát k tomu, abys to dokázal rekonstruovat. Hodně záleží na znalostech, zkušenostech a prostorové představivosti konkrétního člověka. Ale dle mých zkušeností v největší míře je to skill, který se dá rozvíjet, takže zkušeností můžeš nahradit přirozený talent.
    BONGI
    BONGI --- ---
    OMNIHASH: Tak to většinou dopadne.
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: O to původní nejde. Stejně se chystám k většímu upgradu, protože mám k dispozici víc a lepší dílky. Vedle toho plánuji hrad loupeživých rytířů. Jde mi o to, co a jak a kdy fotit.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    :) jak jako dokumentaci? Prostě stavíš, odkud nedojdou dílky, a příště rozjedeš něco jinýho.
    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Co máš k dispozici? Asi bych to musel vidět, abych zjistil, co jsem schopný udělat.
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: Malé a jednoduché stavby zvládnu bez obtíží. Ale u velkých je problém. Teď mám ještě pár nedostavěných nových setů, ale pak se chystám zrekonstruovat a aktualizovat základnu a vězení Space Police a to bude složitější. Co myslíš digitalizovat podle obrázků? Jen podle finálních, nebo mám dělat fotky i z průběhu?
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    BONGI: stavím už jen s dětmi a dokumentaci neděláme vůbec. Většinou stavby necháváme postavené a když se na to "zapomene", tak se stavba rozebere a myslím si, že to nikdo už podruhé stavět nebude. Díly jdo do krabiček a u volného stavění se nikomu nechce dlouho hledat konkrétní díl, použije se jiný, který je zrovna po ruce.

Jinak si vzpomínám, že když jsem jako malý dostal první lega, tak jsem si do šešitu kreslil tužkou "návody" na vyrobené stavby, že jsem oddělal kousek a pak to nakreslil, ale to bylo jen u pár věcí, které jsem si chtěl znova postavit, až budu mít víc lega.
    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Jak velké jsou to stavby? Jak moc trváš na tom, aby to bylo naprosto přesně tak, jak je to na fotce? Mohl bych se to zkusit digitalovat podle obrázků (a pokud by Ti to nevadilo, udělal bych si z toho kontent na stream a vysílal tu rekonstrunkci na Twitchi).
    BONGI
    BONGI --- ---
    KAERO:
    EMMET: Přiznám se, že se mi ještě nepodařilo postavit znovu něco, co jsem s odstupem postavil ve volném stavění dřív. Poctivě nafotím ze všech stran, ale s inventurou použitých kostek se prostě nedělám. Dřív jsem použité dílky dal po rozebrání do jednoho pytlíku a dal k tomu odkaz na fotky. Jenže mi začaly ubývat kostky pro další stavění, zvlášť ty kritické. Tak jsem to vzdal a fotky používám, jen jako inspiraci k nové "vylepšené verzi". Jen u vláčků a nádraží se držím fotek a pytlíku (nebo je nerozebírám a skladuji vcelku).
    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Záleží na míře komplexnosti stavby. Pokud stačí přibližné, hodně věcí se dá odhadnout z fotek z více stran (sám si občas zkouším postavit nějaký Creator 3in1 jen podle obrázků na krabici a ty menší většinou jdou celkem bez problému).
    Nej primitivnější způsob dokumentace stavby je nahrát na video podrobnou demontáž stavby a potom pustit video pozpátku. Ale ne vždy, zejména u technicu, je demontáž prostá reverze stavby.

Náročnější, ale informačně bohatší varianta je hotový model digitalizovat, pro začátek bez návodu. Při dlouhých zimních večerech pak člověk může zkoušet z hotové stavby vytvořit návod. Někdy je to opravdu náročné a zdlouhavé, doporučuji zkusit vytvořit submodely, které se potom spojují.

A pokud už od začátku vím, že to budu chtít digitalizovat, pak je možná nejlepší začít rovnou digitální stavbou a průběžně ověřovat rychlou konstrukcí, že některé nezvyklé konstrukce opravdu fungují, nebo že to váhu modelu unese.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Dik vsem za nazory. Ale jak bych to sesumiroval nevim :)

BONGI: volne staveni s detma semtam nafotim a casem to treba detem pripomenu. Kdyz stavim nejaky set u ktereho chci navod, tak postavim prvni verzi, nejakym zpusobem zanesu do studio, pak udelam upravy, opravim i studio, atd. dokud nejsem spokojen. Nejhorsi je kdyz me napadne nejake vylepseni ve chvili kdy uz je hotovy i navod :)
    BONGI
    BONGI --- ---
    Dotaz pro všechny. Děláte u volného stavění dokumentaci? Přiznám se, že já to nezvládám a někdy je mi to líto. Nedovedu si představit jak to udělat, když kolikrát nevím ani dva kroky dopředu, jak to vymyslím. A postavit celé a pak to zpětně rozbírat a dokumentovat odzadu?
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: To bohužel nemám, polokoule ano, ale velké čtvrtkoule ne. To nové modré lego se mi také líbí a kupuji, snad budou pokračovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam