• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    Tohle myslím nemusíme probírat v poště , ale klidně v klubu, kterej je tomu určenej, tj. tady. :-)

Dobře máme tady modelovou situaci - člověk co rok chodí na kickbox a člověk, co rok chodí na taijutsu:

Moje zkušenost je taková, že bych si klidně vsadil an taijutsu žáka.
    Proto jsem taky začal taijutsu cvičit, přestože mám fijalovej pás v kickboxu a žlutej v taekwondo a rok thaiboxu musím říct, že techniky, které probíráme jsou právě dobře určené na boj proti takovému protivníkovi, který nezná vyražení - zachycení a páku/povalení, případně útok na nohy, zablokování nohy, chytání kopů atd.

Celkově je sportovní forma boje znevýhodněná protože očekává určitý druh chování druhého. Kickboxeři prostě nepočítaj s tím, že jim roudkick někdo chytne a vytře s nima podlahu, nebo že jim úder vyrazí na k nebi a jejich hlavu chytne a hodí s nima o zem. Prostě na to nejsou stavění. Vím o čem mluvím věnoval jsem úderovým stylům mnoho let tréningu. :-)
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    OD: CYBERKOTLIK --- --- 13:47:39 16.11.2006
    trénink BU má za cíl žáka celkově a od základu připravit na jakoukoliv bojovou situaci, kdežto sebeobranný kurs má za cíl v co nejkratším možném čase připravit žáka na to, aby přežil pokud možno ve zdraví běžné typy konfliktu.

krom toho taijutsu znam, jelikoz je to jedna ze skol v ninjutsu a to fakt nema se sebeobranou nic spolecnyho. sebeobran te uci jenoduchy zpusoby jak prezit napadeni pestmi, aniz bys umel sam boxovat, apod veci - a neverim ze novacek co si da rok tajutsu je tohohle schopnej:)
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    CYBERKOTLIK: Jak to myslíš ?
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    VANAPRASTHA: ty vole:)
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    Děkuji. :-)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    VANAPRASTHA: Budiž.
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    ASHRAK: www.taijutsu.kvalitne.cz
    Prosím do záhlaví. Jedná se o účinou sebeobranu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MILASEK: imho. ti zadny utocnik prsty dobrovolne nepujci - a pokud jsi schopen si tu ruku otevrit, tak ty operace stejne nepotrebujes...
    MILASEK
    MILASEK --- ---
    jsem ted nedavno zkousel s kamoskou tak docela hodne efektivni jsou "operace" na prstech, s trochou cviku, pokud zrovna clovek nedostal nejakou brutalnejsi ranu, by se to dalo pouzit
    MILASEK
    MILASEK --- ---
    klice jsou taky fajn ale jak rikam, vetsina toho ne
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Náhodou to s tou kabelkou je vynikajúce, stavím sa, že by to žiadnu ženskú bez PČR nenapadlo :D.
    MILASEK
    MILASEK --- ---
    CLAVEN: hm, myslim ze se shodnem, ze tam vetsina toho neni pouzitelna
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    To samozrejme tiež, ale tento je výnimočne blbý pre bežnú sebeobranu...
    MILASEK
    MILASEK --- ---
    CLAVEN: ja bych nedoporucoval nikomu zadnej chvat proti zbrani pokud to nema dostatecne nacviceny
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    CYBERKOTLIK: Konkrétne ten chvat proti nožu nikomu neodporúčam skúšať.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    JUNIOR: si mirne nepochopil, ze ja mluvim o technice co je na tech fotkach, to ze existujou lepsi techniky je mi jasny:)))
    RADO1
    RADO1 --- ---
    JUNIOR: Si pako. Argumentujes chvatom, ktory ta naucil nejaky guru. Stale ti nedochadza, ze sa bavime o chvate, ktory je schopna zvladnut vystrasena zena?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JUNIOR: takze ho odrovnas prerazenim jazylkovych svalu? :)

jinak pri kravate rozhodne hlavu sklonit a dat mimo dosah tvych rukou - aby jsi podobne moznosti typu stouchani do oci proste nemel.
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    ZAPPO: Chm, použil jsem jednu techniku kterou mne učil jeden guro když jsem ještě provozoval sporty.. A je to poměrně velmi primitivní zabodnout někomu prsty pod čelist a škubnout... No nic, nemám náladu se timhle způsobem bavit.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    JUNIOR: To jsi jednak asi velkej drsnak, ale druhak to byla spis nahoda nez co jinyho.
    Protoze vyskubnout se z dobre nasazene kravaty jen tak je velkej problem i kdyz je ten druhej stejne silnej/velkej jako ty, natoz kdyz je silnejsi/vetsi - pak je potreba kvalitni techniky a i ta pomuze malokdy.
    Takze CK tu resi treba to, ze je to naprd pro zenskou nebo proste obecne - a rada 'proste se vyskubnout' je mozna jen o fous horsi, protoze je napytel uplne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam