• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    PETRDAN
    PETRDAN --- ---
    CYBERKOTLIK: Mě se zdají normální. Nemáš duchy v catchy? Zobrazuje se ti tam třeba tenhle leták?
    JENNE
    JENNE --- ---
    REDIVIDER :DARJEEL: Ja nevim, jake aikido dela LODBROG (ted bez ironie, zalezi mozna na skole atd, expert na aiki fakt nejsem) ..ale to aiki, ktere dela muj muz rozhodne obranu proti kratsim zbranim (i nozi) ma, i proti uchopum (tedy neozb. utocnik) - jelikoz sama jsem v EWTO, kde se spise zamerujeme na tu praktickou sebeobranu (a mene na klasicke WT, i kdyz ono je to propojene) - tak doma casto vymenujeme "poznatky" . Mame to vyzkousene i z treninku, rozhodne bych aiki nenazyvala neucinnym..
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETRDAN: heh, ty stranky sou jedn perla za druhou:) ten zamrz nekde v 70tych letech:)
    PETRDAN
    PETRDAN --- ---
    Miroslavoj: Kdosi tu zmiňoval Systemu. Podle mě super volba. Pokud máš však základy z Aikida, tak bych šel spíš zkusit spíš centrum bojových umění, kde kombinují japonské, ruské a čínské školy s co možná největším efektem. Kamoš dělal judo a pak přesedlal sem a prý paráda (pokud nechceš googlit tak: http://centrumbojovychumeni.com/).

Redivider:Jasně, sekat frajery při tasení může být komplikované, co se právní otázky týče, nehledě na to, že krev jde blbě vyprat. Ale obecně se dá říct, že jakékoliv bojové umění ti zlepší reflexy, pohyblivost a sebedůvěru, což v sebeobraně použiješ vždy. Nehledě na kondici. Takže bojová umění lze nazvat neefektivní pro sebeobranu, ale rozhodně bych nebyl tak odvážný a nazval nějaké jako neúčinné.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    DARJEEL: jj sorry, dvacatym:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CYBERKOTLIK: Tvým postem se tedy vytváří další diskrepance a nějako se to komplikuje a to už mi přišlo, že mám docela jednoznačný závěr :-)
    Nicméně dovolím si tvrdit, že obě světové války se odehrály ve století dvacátem...
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    DARJEEL: ono je vhodny k tomu rict i to, ze typek co to vymyslel zil v 19 stoleti (zazil obe svetovy valky) a nejakyho stredovekyho samuraje nevidel ani z rychliku:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Snažím se tomu tedy rozumět tak, že se jedná o archaické umění, které jakkoliv propracované má v dnešní době limitované nebo naprosto nulové použití? To jsi tím chtěl říct?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LODBROG: Ahoj a díky za odpověď :) Ještě zpětně promiň, forma uvedení textu byla trochu více vyzývavá, než jsem měl v plánu...
    Takže tím v podstatě říkáš, že aikido je bu zaměřené na boj proti samurajům předminulého století a o update a adaptaci na aktuální podmínky, respektive jiné agresory než samuraje s katanou určité délky se zatím v našich podmínkách neuvažuje... třeba techniky na kratší vzdálenost, obrana proti noži nebo dokonce neozbrojenému protivníkovi (jestli je to takové umění vůbec hodno, že?)
    Když teda budu inferovat o krok dál, proč se v 21. století takový systém vůbec učit? Je to na dlouho a nepočítá to se současnými podmínkami...
    Já věděl, že jsi nadšenec a zapálený pro věc, ale co ostatní obyčejní smrtelníci, kteří se chtějí naučit účinně bránit? .-)
    No a když zmiňuješ vzdálenost, ač nevzdělán v japonské terminologii, mám před očima obraz sekundárního meče, který se občas používal komplementárně s katanou (jestli se nemýlím) a jeho délka ale nedosahovala délky katany...
    LODBROG: tady opravdu nevím o čem mluvíš, ale přisuzuji to tomu, že neumím japonsky, v aikidu a jeho technikách vzdělán nejsem a na svých spolužácích si nově naučené smrtíci techniky nezkouším .-) Nicméně mi to nevadí, protože mám pocit, že to jde trochu mimo trajektorii původního dotazu .-)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    DARJEEL: Každý začátečník když se pošťuchuje s pubertálními spolužáky žasne, jak to že se při technice iriminage spolužák rozplácne na zemi,
    místo aby po stržení (tak jak se to dělalo na tréningu) okamžitě břiskně vyskočil a po naučené trajektorii spirálovitě zaútočil po naznačeném půloblouku,
    jak by to udělal někdo kdo celý život neustále mění polohu ze stoje do sedu, kleku či lehu atd.,
    nebo proč se při technice šihónage spolužák ajkidókovi protočí kolem kroucené ruky úplně dokola,
    což by samuraj nikdy neudělal (ani na sekundu se neotoč zády k nepříteli co má volné ruce!!! :P ) neboť by mu v tu chvíli každý pohotovec přerazil žebra, odrazil ledviny, ukopnul koule, zezadu ho uškrtil atd atd.

Opravdu pořád nevíš o čem mluvím..? ;)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    DARJEEL: Sám.

Logika středověkého Japonska je jiná než logika dnešní.
    V uměních ze kterých vzniklo aikido se útočí téměř zásadně nějakou čepelí nebo tvrdou zbraní, a obráncovy údery holou rukou či nohou se nepočítají jako něco co bude mít valný účinek - počítá se s tím že útočník je zkušený a takové ráně uhne nebo ji zpracuje, takže proč by měla mít nějakou mimořádnou sílu, že.
    Potrvá ještě nejmíň 50 let než bude čínsko-okinavské "kara-te" (zemědělec proráží vlastními klouby tvrdé dřevo nebo lehké brnění) představeno v samotném Japonsku.
    V aikidu se každý úder musí zpracovat jemně a nad každou končetinou převzít dokonalá kontrola (není v ruce nůž?!? sakra, musím ji chytnout, držet a nepustit!).
    Další věc je vzdálenost - v Japonsku od sebe samurajové stáli dál než na vzdálenost máchnutí meče, a z takové vzdálenosti tedy začíná útok.
    Dneska vedle sebe v MHD cizí lidi stojej blíž než na půl metru a šťouchaj si do nosů loktama jak se snažej držet madel nad hlavou,
    a každý jouda za pár hodin nacvičí jak prásknout druhého přímým direktem a likvidační silou (a nikoliv - jak se aikidistům často smějí jiní bojovníci - sekem hranou ruky shora na hlavu).

Daleko rychleji se naučíš nastavit prvnímu úderu tvrdý kryt a pak zazdít protivníka tvrdým protiúderem,
    než donekonečna náročně a celým tělem obíhat energii útočícího nepřítele
    (který se v aikidu po každém nezdařeném útoku v pikosekundě vzpamatuje, srovná postoj a zaútočí znovu a nejvýhodněji a v žádném útoku nemá sebemenší trhlinku,
    ale taky ten útok nejspíš není nijak razantní).
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DARJEEL: Nebo spis na prikladu: kdyz se na takoveho vycvicence zene nekdo s rukama nad hlavou, tak obrance bleskove vyhodnoti situaci podvedomim a zjisti, ze utocnik:
    - pravou rukou muze zautocit uderem zhora na hlavu
    - levou uderem na hlavu a krk
    - nohama podmet neudela, protoze v te rychlosti na to name stabilitu
    - aby kopnul, tak musi ve vzdalenosti 1.2-1.6m nakrocit urcitym zpusobem

nasledkem toho ma pripravene varianty pro kryt pred pravou rukou, levou rukou a kopem ze vzdalenosti 1.2-1.6m, tyto varianty jsou extra ucinne, extra rychle a navzajem se vylucuji, takze ceka, az se ukaze, kterou z nich zvolit, rozhodovani je predem dane.

Necviceny utocnik ho ovsem zmate tim, ze nepouzije ani jeden ze scenaru, nybrz do nej nemotorne narazi celym telem a ponekud nesikovne ho kopne kolenem do rozkroku a dost blbym a zbytecne dlouhym obloukem spusti ruce az k ramenum, aby je posleze zvednul a zacal ho skrtit.

Coz je uz podle popisu dost blba kombinace a ve skutecnosti to vypada jeste hur, ale problem je, ze zadna z pripravenych exra efektivnich protiakci se k tomu nehodi, protoze na vycvicence nikdo nikdy takhle blbe nemachal rukama nad hlavou s umyslem ho potom skrtit (strasne neefektivni), nenabihal az do narazu tela na telo (utocnik je prilis vystaven protiutoku, tohle by prece nikdy nedelal - neni to logicke) a nekopal ho kolenem do rozkroku (to je proti pravidlum)

Takze se vycvicenec musi nejdriv vzpamatovat (a rozdejchat nakopnute koule) a pak muze pokracovat postupem urcenym pro boj v tesnem kontaktu (a pokud utocnik prohlasi "to jsem teda jelen", tak plynule prejit na prirucku boje s jelenem, pokud ji ovsem probirali)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DARJEEL:
    Zhruba, strucne a nepresne:

On trening je v podstate takove programovani podnet-reakce-provedeni do nizsich vrstev mozku, kde probiha zpracovani rychleji. Jenze pokud neprijde ten podnet, tak ty nizsi vrstvy neposkytnou reakci. A provedeni je v podstate "zadratovane", takze se da modifikovat jen velmi malo, pokud nechcete ztratit efektivitu.

Takze natrenovany jedinec na dany podnet zareaguje velmi rychle a efektivne, ale pokud trenuje jen na malou skupinu podnetu (a ono tech "logickych" akci zase tolik neni), tak na podnety zcela jineho druhu mu telo proste tu bleskovou reakci neposkytne a tudiz se musi "zastavit a rozmyslet si to a naplanovat to a pak to podle toho delat" na mnohem vyssich vrstvach vedomi, v mnohem pomalejsim rezimu.

Pokud naopak trenuje na velkou skalu nejruznejsich situaci, tak za stejnou dobu treningu nedosahne tak dobrych vysledku na zadnou variantu, ale ani pro odlehlejsi varianty nema tak spatne vysledky, protoze vybira z vetsiho repertoaru naucenych "triku", ktere na to "nejak plus minus napasuje".

Pekne o tom pise Kubac tady:
    http://petr-kubac.blog.cz/1509/neuroscience-pro-geeky-25-kung-fu-za-tri-petky , ale je to z pohledu cele serie http://petr-kubac.blog.cz/rubrika/neuroscience-pro-geeky a v kontextu programuvani a hlavne staveni robotu
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LODBROG: to je mi moudro!! Tos vymyslel sám nebo Ti to někdo povídal?
    Mi řekni, když umí efektivně zpracovat "logické" věci, jak je možné, že neumí zpracovat "nelogické", které se podle Tebe nevyplácí (pomalé, neefektivní, síla až na konci trajektorie atd.)?
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Aikido je na strašně strašně dlouhou trať (a navíc se moc bojově obvykle neučí), takže pro sebeobranu nic moc.
    Nicméně právě to sedání do seizy, cvičení v suwariwaze atd., to mu dává skutečnou sílu.
    Vzniklo z válečných umění a trochu zastydlo v tom, že bojuje proti skutečným zabijákům, kteří nedělají nelogické věci (takové, o nichž samurajové měli po generace zkušenosti, že s enevyplácejí),
    takže s nelogickými akcemi namachrovaných mačů moc nepočítá.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    zkus Systemu, v Brne maji celkem dobrou skolu co vim...
    MIROSLAVOJ
    MIROSLAVOJ --- ---
    Techniky aikida jsou super. Bavili mě, ale vadila mi ta vata kolem.
    Sedět furt v seiza, klanět se, mluvit japonsky... to mě nebralo. Taky mi příjde, že to dost zdržuje. Předpokládám, že je to asi u všech japonskejch škol, takže spíš něco jiného, nebo nějakou uvolněnější školu.
    PETRDAN
    PETRDAN --- ---
    Miroslavoj: Chceš pořád zůstat věrný japonským bojovým uměním, nebo chceš zkusit něco z jiného soudku?
    MIROSLAVOJ
    MIROSLAVOJ --- ---
    Ju Jitsu je aikidu taky dost podobné, respektive aikido z něj vychází, že jo? Nebo si to pletu?
    Každopádně díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam