je to de fakto pribuzne dite, ale je to na delsi psani :-/
kdyz to hodne zestrucnim, tak mne hlavne zajima, jestli je normalni, aby cca 4 lete dite, ktere vyjadruje svoje negativni pocity vuci rodicum i okoli tim, ze jim rika veci jako "rozsekam te nozem na kousky a ty rozhazim po baraku", bylo v tomto chovani podporovano s vysvetlenim, ze dokud se nenauci sproste nadavat jako dospelak, tak to musi vyjadrovat nejak takhle. jeho matce to prijde normalni a i legracni, kdyz ji takhle nadava velmy hlučným a rozezlenym hlasem pote, co mu neco zakazala nebo dala na zadek.
konkretne to byla situace, kdy cizi pes slapl jeho matce na nohu a ona zacla na psa sproste nadavat a syn se pridal a ona ho podporovala v tomto nadavani na psa zhruba slovy "ano, mas pravdu, je to zlej pes, slapnul mi na nohu a me to ted boli".
pritom me kdyz se stalo nedavno neco podobneho a syn (8) zacal psa hlasite odhanet, tak mi prislo prirozene mu vysvetlit, ze pes za to nemohl a nevi, proc na nej kricime, tedy nema smysl na nej kricet nebo mu nadavat.
proste mne zajima, jestli se deti maji nechat takhle vyjadrovat vuci blizkym osobam, nebo se jim spis ma vysvetlit, ze kdyz to rikaji, ty osoby to mrzi a budou z toho smutne. jestli to decko uz je schopno uchopit, ze jini lide kolem nej maji take city a ze se musi naucit s tim pocitat, pokud chce s okolim vychazet. pripadne ze kdyz nekdo neco udela nerad a nechtene, tak je to neco jineho, nez kdyby to udelal schvalne.