• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BLANQ: zaujala mě mumie :) to je její záliba? toničku taky zajímaj divný věci, tak se nedivím. kamarádky dceru v tomhle věku zajímal titanik a kostry ;)
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    foxova: zrovna jsem tady... dcera 3,5. já dávám tajemnou mumii - skládací sarkofág + kniha o mumiích, nabíranou sukni na baletění a princeznovské šaty (její přání), vodovky a tempery s velkými stětci (její přání) a dostane asi spoustu od babiček, a co vím, tak to bude loutkové divadlo a takové to hrací piano. předpokládám, že k tomu budou další nějaké drobnosti, knížky, pastelky, omalovánky atd.
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    muzu mit dotaz? jake darky k vanocum davate detem, a kolik?
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    QUAACA: ten betlem je krasny ")
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    u dcerky (3 a půl) ve školce (není to tedy "pravá" školka, je to tzv."centrum pro předškolní děti" v domě dětí a mládeže http://www.dumum.cz/ ) fakt moc hezky tvoří, dneska jsme na besídce dostali dárky co vyráběli

betlém z kartonu (děti kreslily postavičky a hvězdu) a kalendář s originálními motivy na každý měsíc

NABIS
    NABIS --- ---
    KAI: messy play ideas good ideas, thx
    NABIS
    NABIS --- ---
    diky za napady, vetsinu z toho zname-kolicky jsou super, ale uz je jen "vylije" na sebe a konec, chrastika z petek s ruznymi obsahy zname taky, ale zkusim obmenu s testovinama a vodou. Skoda, ze je zima a nejde se poradne zabavit prave s tou vodou. Jo a napodoba funguje hodne dobre, dneska vypiglovala podlahu, koberec a dokonce umyla i okna-coz nevim, kde videla, ptz to fakt nedelam a nenavidim. Ma v kuchyni vyclene policky a skrinky, kde jsou veci, ktere neublizi. Dneska treba prevlacela nakrajena jablicka ruznyma obracekama, moc me bavilo ji pozorovat. Jo taky nas bavi hra se stiny na zdi.
    Jsme tedka na delsi dobu na navsteve a tak nemam k dispozici veci na exssssperimenty, ale zkusim pokoumat.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    FOXOVA: Jojo, proto jsou nejoblíbenější hračkou knížky :)

Jinak s těma domácíma pracema jsem fakt ráda, že děláme hodně věcí "postaru". Nádobí myjeme v ruce, podlahu vytírá většinou muž hadrem a pěkně na kolenou (já jsem líná veš a mám na stírání mop, ale většinou to nechávám na něm...), prádlo sušíme na věšáku (který má jedno nízké patro v batolecí výšce!). Holka má dost příležitostí dělat to, co děláme my, a vážně jí to baví. Zatím :)
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    ANNNA: dite se samo prirozene uci napodobou, takze jeho oblibena zabava bvude to co delaji rodice :)
    z toho vychazi montessori... hracky = veci denni potreby
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    PETATA: Moje 14 měsíční dítě dneska z košíku kolíčků vytáhlo pěkně postupně 5 žlutých. Koukala jsem jak puk.

A jinak s ročním se toho tvůrčího asi fakt moc nevymyslí. Vrchol výtvarné aktivity je čárání. Obtiskování jsme zatím nezkoušeli, ale moc tomu nevěřím.

NABIS: Jinak u nás už nějaký čas frčí domácí práce. Nevzpomenu si teď přesně, co uměla před těmi dvěma měsíci, ale v zásadě jakékoliv pozorování a napodobování ideálně mokrých aktivit. Mazat mokrou houbičkou po stolku. Kvedlat hadrem po podlaze. Strkat a vytahovat nádobí ze skříňky. Šťouchat vařečkou v těstě.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    Synovi jsem tenkrát do malé petlahve dala hrst korálků, vodu do tretiny/poloviny asi a při zavírání co nejvíce vymačkala vzduch nad umyvadlem, jak se ta lahev promáčkla tak se ty korálky sypaly paqk při otáčení po různých cestičkách, hezky to i chrastilo a vyhrála si s tím i dcera a vsadím se, že to ještě někde máme...
    ANICZKA
    ANICZKA --- ---
    obě moje děti bavilo mačkat obyč papír, ten naštěstí nejedly... nebo naopak rozebírat papírovou kouli. babička jim pak dala dvě velká plata od vajec, k tomu měly hromádku papírových kuliček a přendávaly je z jednoho do druhého. obměna je udělat je z různobarevného papíru.
    líbí se mi jak psala níže Santal, nasypat takové kuličky do petky, to se dá hezky spojit
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    DARJEEL: To uplne milujem, ted mame zrovna takove to akvarko na zlatou rybku na okne, zevnitr je ven videt obraceny obraz, dala jsem ram trochu zlute a cervene varvy od vajec a kdyz prosvita slunce je to uzasny, nebo do pozadi svicky a vubec tekutiny, sypaci materialy, michani a vyvoj... Rikame tomu Exssssperiment! :))))

DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAI: jojo, prostě obecně s malými dětmi mám dojem, že je dobré se proměnit v divocha v džungli a hrát tady na ty základní senzorický vzorce, třeba fakt odraz vody na stěně, jak se vlní a kroutí...
    KAI
    KAI --- ---
    NACITALKA: aha, super, diky za tip :)
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    KAI: Místo želatiny zkus dortové želé, ty voní...
    PETATA
    PETATA --- ---
    NABIS: k narozeninam ted dostala magnety na lednici, asi 20 zviratek a s nima si vyhraje hodne, jde s tim samozrejme polepit i vic veci, napr nerezovy kos
    a xylofon... nebo jakekoliv hudebni hracky
    PETATA
    PETATA --- ---
    FOXOVA: tak jsem ji do lavurku vytridila kolicky (mimochodem to je asi uplne nejoblibenejsi vec), dostala dve vyrazne rozdilne barvy, ukazala jsem ji je, davala kazdou barvu na jinou hromadku
    ted jsou uplne vsude, prendava je dovnitr, ven, vsude hazi.. bavi ji to
    ale budu to pomalu zkouset :)
    KAI
    KAI --- ---
    NABIS: souhlasim s DARJEEL, voda s ruznymi hrackami (plastovy zviratka, ruzny nadoby na prelivani..) do lavoru pripadne stridat s jinymi materialy. rozviji to deckam hmatove rozlisovani a desne je to bavi. v anglictine se tomu rika Messy Play, spinava hra, pripadne sensory play, dotykova hra, da se na to vygooglit urcite spoustu typu. :)
    Ja mam ve skole v bookmarku toto http://missdoofus.wordpress.com/2010/03/27/messy-play-ideas/ , oblibenou mam klasickou holici penu (do lavoru, nahazet do toho zase plastovy zviratka, lzicky, nadobicky, nebo se do toho da prstem malovat, psat), husta patlanina je kukuricny skrob s vodou (pripadne pridat potravinarky barvivo). Pak obycejna ryze nebo testoviny a do toho nahazet predmety. Zkousela jsem i zelatinu, ale ta mi desne smrdi ;]
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    NABIS: Natrhat barevné papírky (stačí z reklamních letáků), sežmoulat do kuliček, dát do petflašky, asi 1/4 objemu, řádně uzavřít - nechat si s tím hrát. Třást do hudby, bubnovat, přesýpat... Jinde můžou chřastit třeba ty těstoviny (až se hračka omrzí, snadno zlikviduješ - a nic nestála...)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Jo a už tu někdo psal, VODA, voda!!! lavor v koupelně je zábava na hodiny... ještě když se Ti podaří nasvítit vodu tak, že bude dělat odraz na zdi, tak máš dvojnásobně vyhráno :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam