• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    KAI
    KAI --- ---
    NABIS: souhlasim s DARJEEL, voda s ruznymi hrackami (plastovy zviratka, ruzny nadoby na prelivani..) do lavoru pripadne stridat s jinymi materialy. rozviji to deckam hmatove rozlisovani a desne je to bavi. v anglictine se tomu rika Messy Play, spinava hra, pripadne sensory play, dotykova hra, da se na to vygooglit urcite spoustu typu. :)
    Ja mam ve skole v bookmarku toto http://missdoofus.wordpress.com/2010/03/27/messy-play-ideas/ , oblibenou mam klasickou holici penu (do lavoru, nahazet do toho zase plastovy zviratka, lzicky, nadobicky, nebo se do toho da prstem malovat, psat), husta patlanina je kukuricny skrob s vodou (pripadne pridat potravinarky barvivo). Pak obycejna ryze nebo testoviny a do toho nahazet predmety. Zkousela jsem i zelatinu, ale ta mi desne smrdi ;]
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    NABIS: Natrhat barevné papírky (stačí z reklamních letáků), sežmoulat do kuliček, dát do petflašky, asi 1/4 objemu, řádně uzavřít - nechat si s tím hrát. Třást do hudby, bubnovat, přesýpat... Jinde můžou chřastit třeba ty těstoviny (až se hračka omrzí, snadno zlikviduješ - a nic nestála...)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Jo a už tu někdo psal, VODA, voda!!! lavor v koupelně je zábava na hodiny... ještě když se Ti podaří nasvítit vodu tak, že bude dělat odraz na zdi, tak máš dvojnásobně vyhráno :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NABIS: těžko říct jestli něco tvořivého... ale obecně cokoliv, co je smyslově zajímavé, pro roční dítě ideální :-)
    Takže věci zajímavé na dotyk, ať již měkoučké či hrubé, teplé a studené, ať si může zkoušet rozdíly. Potom různá světýlka... LEDky pomalu měnící barvu, různé hraní si s lampičkou, zakrývání a odkrývání, barevné filtry... výborný je třeba dát večer lampičku někam pod kytky v květináči aby listy dělaly stín a na listy pustit větrák - super kino pro takhle malý děcko.
    Různé zvukové vjemy... pak třeba kyblík a do něj spousta věcí, které může vyndávat a dávat dovnitř, případně i něco, s čím může trochu třísknout ať si vyzkouší vlastní sílu ,-)

Obecně aspoň trochu rozumné tvořivé aktivity (aby děcko něco fakt vytvořilo) tak nejdřív ve 3 letech, ale spíš později, reálně tak od 5 let...
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    BEBERA: Teď u něj nejvíc frčí hledání očí u plyšáků a míchání vařečkou v míse, kostky a kelímky a míčky všeho druhu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    DALEEN: nedelej nic, z ceho bys mela spatny pocit. Uplne stejne mu muzes dat na trideni ty testoviny a na kutaleni vetsi koule :)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    BEBERA: Hmmm.....no uvidím a zkusím. Je fakt, že teď už necpe do pusy všechno ale jen něco. Odrazuje mě tedy to, že jemu se strašně špatně cokoliv vyndavá z pusy, protože stiskne čelisti k sobě a odmítá je povolit.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    DALEEN: jo, svěřuju. U druhého dítěte clovek vic duveruje, nic jiného mu často ani nezbyva, porad po byte nachazim vsemozne zaludy a kaminky, s kuličkami navic starsi cvici každý den cviky na chodidla, zatímco mladsi hyka nadsenim, ze je muze tridit a kutálet si s nimi v lavoru a miskách...U prvního dítěte jsem fazole taky davala, jen jsem ho u toho porad hlidala...
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    BEBERA: Fakt svěříš ročnímu dítěti něco o velikosti fazelo, kličky? Moje mládě by to okamžitě sežralo a čekat než vyjde kulička se mi fakt nechce......Nebo jsem jen bojácná matka?
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    PETATA: Díky, začala jsem mít komplex, že mám opožděné dítě. Nedal by ani jednu z těch činností. Oblíbené je lezení po bytě, hrabání se v kostičkách, zkoušení všech knoflíků na radiu. Ale že by si hrál s modelínou, fixama, křídama nebo rozděloval víčka podle barev to ani náhodou. Navíc víčko od petky by se z pusy asi dost blbě vyndavalo :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    NABIS: u nas jede nejvic duplo. Zabavi taky hrani s baterkou ve tme, prendavani čehokoliv kamkoliv (viz. ty testoviny, fazole, kulicky a ruzne misticky a kelimky), prelevani vody (ve sprchovem koute), pozorovani psu a aut z okna a hazeni micem. Obcas si poustime na youtube vlaky, bagry a zviratka...Z vylozene tvurcich cinnosti navíc k tomu, co uz jsi psala, asi jen vodovky a prstove barvy...
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    PETATA: vubec ne, je to pokus, jasne ze ti to neudela, ale proc to nezkusit? urcite se nad tvary pozastavi, prohlidne, veme je do rucky, neco samotneho ho napadne.....minimalne 4x se zaktivuje. a o to take jde :)
    a co se tyce barev, tak zakladni rozlisovani se dite uci brzo. dej mu 2 barvy.Naved ho a uvidis sama, oni ty prckove dokazou spoustu veci, jen mit prilezitost a duveru :))
    PETATA
    PETATA --- ---
    FOXOVA: musim rict, ze mam cerstve rocni dite a absolutne si nedokazu predstavit, ze by neco u toho delala
    jako rozdelit testoviny podle velikosti a barev?
    uff
    bud delam neco spatne, nebo jsi mela deti napred
    ZARZAROSA
    ZARZAROSA --- ---
    NABIS: u nás frčí nálepky-nalepování a strhávání kdekoliv a magnety na ledničce. sestavování obrázků (na roční asi brzy), ale jen ten efekt, že se dá sundat a nandat... dost dobrý, vydrželo dlouho.
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    FOXOVA: jeste je hezky tridit vicka od pet lahvi podle barev, le to je treba uz prdolu hlidat. Do pusiny se toho vejde jeste hodne.
    ja mela vyhodu ze jsem mela jedno neochutnavaci dite, takze tyhle veci delat nebyl problem. No a ta mladsi ochutnava jeste ve 4 letech, takze hlidani bylo nutne...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    FOXOVA: K plastelíně - v tomhle věku je ideální ta uvařená doma :-) Nebo aspoň nějaká zdravotně nezávadná (naše teď dvouletá ji je schopná jíst na kila... z Play Doh jí nic nebylo) ;-)
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    NABIS: tisknout korkovej spunt - nakresli vanocni sromecek a spuntem v barve at natiskne ozdoby, stejna prace, ale budete tisknout treba jabloni jablka, berusce tecky atd...
    spousta blbin lze tisknout s bramborama.
    Natrhat barevny papir ma kousicky a lepit na jiny papir....
    plastelina - naprosto dokonala zalezitost, nebo kridy a cmarat na tabuli....
    moc hezka cinnost - na papir jsem nakreslila kruhy. Jeden vetsi a jeden mensi a natrela lepidlem. Nasypala jsem na misku dva druhy testovin - treba maslicky a velky kolena. Dite melo rozdelit a nalepit testoviny podle velikosti na spravny "talir" Velky hlad, velky talir, velke testoviny = tatinek atd...
    Jeee ja bych si hrala:))
    NABIS
    NABIS --- ---
    POradte prosim, co se da delat "tvoriveho" s cca rocnim ditetem v tomto rocnim obdobi doma. Zatim ma uspech prohlizeni knizek, cmarani fixi vsude kde se da, prochazky po venku, jidlo, hra s kolicky, kosticky, chvilku balon, behani kolem nabytku, lezeni po schodech nahoru dolu, houpaci kreslo apod. Mate napad co by slo jeste? diky za inspiraci.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    KAI: Diky moc za inspiraci ")
    KAI
    KAI --- ---
    NACITALKA: 200 na hodinu za intenzivni jazykovou lekci, na kterou se vyucujici musi nejak pripravit, pronajmout si mistnost a nakoupit z toho vytvarne a jine pomucky mi prijde naprosto adekvatni, na frflajici babicku se vykasli, nema vubec predstavu, co to obnasi. 100 na hodinu, to to delas zadarmo, z toho zaplatis tak ty pomucky a najem, ne? kor v Praze.
    ja ucim deti soukrome anglictinu za 300 na hodinu (60 min) v Brne, prosim pekne, a ani trochu mi to neni blby :) venuju tomu vzdy minimalne pul hodiny domaci pripravy, casto vic, najit vhodne materialy, pripadne neco kopirovat/laminatovat, cesta nekam a zpet, za min penez proste nikam nejedu a budu si radeji cist doma knihu :))
    musis si srovnat, jestli to chces delat socialne pro vsecky a kohokoli, nebo proste jen pro ty, co maji na to, aby si zaplatili nekoho tak unikatniho jako ses ty. mimochodem - co kdybys nemela cenu na hodinu ale vypisovala nekolikatydenni kurzy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam