• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    BLANQ: ÚŽASNÉ!!! Díky za info... Máš toho víc? Odkazy? mě se to MOC líbí...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BEBERA: jo, s těma jsme taky začli!.) akorát jsem teda koukala, nafukovací balonek 4 kč, jsem myslela tak 30-50 halířů.))
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    NACITALKA: no tak to je ale hnusný...
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    NIENNA: Mikuláše máme taky, standardně to byla sešlost x dětí u někoho doma a tam přišli převlečení rodiče.
    Teď jsem se ptala mámy, tak prý to měla doma ona, oblast Čáslav, dávali punčochy za okno před svatou Barborou. No a tak jsem šla na net a našla jsem tohle (úryvek):

....V 19. století chodívaly po vesnících po domech Barborky - ženy a dívky zabalené do bílých prostěradel či šatů se závojem či rouškou přes obyličej, aby vzbuzovaly hrůzu (bílá je symbol čistoty a nevinnosti Barbory).

...Na roudnicku odměňovaly dohné děti pečivem "barborky" nebo "fakulky" - zvláštní drobné pečivo.

..Později se na Barboru začal držet jiný zvyk - Barbory přestaly jako masky chodit po vsích, ale jejich tradice nadělování dětem byla udžována alespoň nepatrným způsobem. Děti večer dávaly za okno talířek a druhý den ráno - 4. prosince - našly na talířku nadílku od Barbory.

Barbory dnes prakticky nikde nepotkávávme, nahradil je o dva dny "pozdější" Mikuláš - jeho zvyky jsou obdobné a dnes již se na Barbořino nadělování skoro všude zapomnělo a málokdo o tomto starém zvyku ví.

... takže dnes už to držíme jenom MY :-))))))
    Každopádně, když byly Blaničce dva, tři roky, punčocha za oknem byla událost. To jsou děti stejně většinou hodné a čert nemusí být přítomen. Pak jsme chodily na Anděl, podívat se na Mikuláše. Letos už uděláme asi doma malou besídku, pokud se sejde více dětí.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    My letos budeme na Mikuláše v Rakousku, tak jsem zvědavá jestli to zvládneme bez traumat. Tam chodí průvod Krampusů a vypadají takto...

MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIENNA: to bych asi nedala :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MARKYSHA: To my taky... ale to je právě ono! Ovšem jít za této situace spát?!?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIENNA: taky my zase seděli nekonečně dlouho u Štředrovečerní večeře, všichni jedli pomalu kvůli kostem, nesmělo se zvedat a muž to měl ještě prodloužený o to, že museli po večeři ještě umýt nádobí než se šlo ke stromečku :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    My nikdy ponožky na Mikuláše nepoužívali, tak jsem se lekla, že už to zavítalo i sem. Mikuláš mi to buď přinesl osobně a nebo jsem to měla v igelitce za oknem, proto se divím.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    BLANQ: Mě to taky dávali :)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    BLANQ: a Mikuláše máte taky?

U nás bylo to co popisuješ 6.12. ráno... ta noc byla krutá... I proto soucítím s Amíkama... (nejen, že mají chudáci jen Mikuláše a ještě až 25.12. RÁNO ;-P )
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    U nás se vždy dávala ponožka na Barboru, noc před 4.12. do okna a přinášela ovoce, sladké, pro hodné a bramboru nebo uhlí pro zlobivé děti. Vůbec nevím proč, ale teď to aplikuju na dceru (prostě tradice bez vysvětlení)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MARKYSHA: V našich podmínkách rozhodně ponožky řadím k Mikuláši... A amíci to pak mají se spožděním... :-)
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    NACITALKA: ono je to trošku jiné když je nás v rodině pár s aspergrem, avšak si je uděláme stejně kouzelně pro nás, jako osatní pro sebe :)
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    MARKYSHA: Ty ponožky jsou z tchiba, líbili se tenkrát dětem když byly malinké, už je máme hrozně dlouho děti si rády dovnitř dávají, nebo dostanou, malinké dárečky nebo čokoládičky... spojitost mají spíše se dny v kalendáři do vánoc, jako adventní kalendář, jinak dárky kupujeme spolu, takže ježíšek je nosí spíš k babičkám, santa rozhodně ne, ani děda mráz "))) ale stejně si rádi hrajem, že ježíška nachytáme a píšeme mu dopis atd., co kdyby...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NACITALKA: vám nosí dárky Santa Clause? :-( Nebo ty ponožky k tomu nepatří?
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    Děťátka si vyzdobila vánočně pokojík :)
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    SANTAL: To jo, kolikrát jsem i něco krásného a oblíbeného vyhodila, když se mi to už nechtělo máchat v savu "/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam