• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAIRRA: protože jsem o šest let starší a zažila jsem ještě ty mizerné časy. Dobře začalo být až kolem mých 15, kdy sestře bylo devět - na mě máma ještě fakt aplikovala tu umělou chudobu (jo, mohla jsem mít trekové boty za 4 tisíce, když jsem je chtěla - ale k narozeninám; vlastní stan k vánocům a tak dále), ovšem sestra o pár let později o čem řekla, že to potřebuje nebo chce, to dostala, peníze byly, tak proč si je neužít. A dopadlo to, jak to dopadlo.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    TRISSIE: budu reagovat jen na zcela offtopic poznámku v tvém příspěvku: jak se stalo, že ty máš vžitou finanční disciplínu a tvoje sestra je profesionální parazit? Vůbec nerejpu, zajímá mě to, naráží to totiž na mou největší rodičovskou obavu - že ze stejného zázemí můžou vzejít tak rozdílné přístupy..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: to už je dost mimo záběr tohohle klubu, ale pokusím se nějak srozumitelně vysvětlit svůj přístup... My máme s manželem velmi podobný přístup k penězům - u většiny zbytných věcí si spíš řekneme, že je nepotřebujeme, i když bychom si je koupit mohli (a koupit bychom si je mohli právě proto, že si většinou řekneme, že tu konkrétní věc nepotřebujeme). Pokud už jeden nebo druhý přijde s tím, že něco opravdu chce/potřebuje (ať už pro sebe, nebo pro provoz domácnosti/domu/zahrady), po těch letech jeden o druhém víme, že to zvážil důkladně a nejde o nějaký náhlý impuls.
    A rádi bychom, aby si podobně zdravý přístup k penězům vytvořily i naše děti. Protože budou vyrůstat v daleko lepším materiálním zabezpečení, než my (manžel je z chudých poměrů, u nás začalo být finančně dobře až v době, kdy já už měla základní návyky vytvořené a i potom na mě v mnoha ohledech byla aplikovaná "umělá chudoba" - nešetřilo se na vzdělání, na zážitcích, na kvalitě věcí, ale musela jsem se vždycky rozhodnout pro nějakou konkrétní věc/činnost).
    Nechci, aby spadly do pasti toho, že "peníze jsou automaticky" - protože pak by je čekalo poněkud drsné probuzení (nebo, a to beru jako ještě horší výsledek, taky ne - viz moje sestra, která je prakticky profesionální parazit). Až budou "mít rozum", doufám, že bude možné se s nimi domluvit, ale v předškolním věku fakt nečekám, že budou chápat hodnotu peněz - a proto jim ukazujeme, že "velké dárky" jsou něco speciálního, co je jen při omezeném počtu příležitostí. Koneckonců, i my sami tíhneme k tomu, si ty větší věci nadělit opravdu k nějaké příležitosti (i když tam je část motivace to, že nejde jen o povolenku, ale skoro o imperativ se rozmazlit něčím zbytným, co by nám jinak smysl pro finanční disciplínu zatrhnul :-)
    ADD
    ADD --- ---
    TRISSIE: A fakt nejde velké "dárky" dávat jen tak a na narozeniny a svátky si jen udělat příjemný den s dortem nebo nějakou zajímavou akcí? Já si taky koupím třeba nějakou větší věc do kuchyně když ji potřebuju a muž se nestresuje dárky k narozeninám, tak proč to nemít stejně s dětma a kolem nebo lyžema? Mně přijde zrádný to pojetí "je datum x. y., mám nárok na velký dárek".
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TRISSIE: cha Tonda se nás snaží ukecat, že má narozeniny obden :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNAWA: tohle bylo loni, to mu nebyly ani tři a zrovna začal mluvit, takže podezírat ho z toho, že ví, kdy má svátek, fakt nebylo potřeba :-)
    Já na jednu stranu nechci děti navyknout na to, že velké dárky dostanou jen tak (protože peníze fakt netiskneme), ale na druhou stranu, že jo, dát kolo na konci srpna je blbost. U holek je to v pohodě, narozeniny v dubnu, to je před sezónou, u Pavla jedině velký dárek k svátku a menší k narozeninám.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Set = dětem
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: tak to by mi u našeho dítěte posedleho casem, daty, ročními obdobími a tím, co bylo včera a bude zítra, neproslo. Ten moc dobře ví, co je za den nebo mesic. Ovšem jinak jsem rozhodně pro to, dávat set věci jako kola tehdy, když jim budou k uzitku.
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    TRISSIE: To je dobrý :-D Mno já to vyřešila tak, že motorku dostal jen tak a k svátku dostane kolečko na písek a bábovky a kyblík :-D A snad už budeme přestěhování na vesnici, tak dostane kdyžtak i hromadu písku na zahradě :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BESSAYA: vždycky můžete svátek oslavit hned teď :-)
    my taky pavlův svátek slavili (i s dortem a se vším) asi o měsíc dřív, protože jsme mu to kolo (už velké) chtěli dát hned a ne čekat až na konec června - on to stejně neví, co je za datum, tak se řeklo, že svátek je dneska :-)
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    ALCATOR: už máme doma enduro, yedoo tootoo se mi líbí moc, ale zatím zkusíme tohle. Myslím že je to celkem bytelné a nehrozí, že by se pádem roztříštilo ;-) Prckovi je rok, chtěli jsme mu to dát až k svátku (v květnu), ale aspoň už snad bude umět na léto drandit :-)
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    BESSAYA: My koupili yedoo tootoo a naprostá spokojenost. Určitě je těžší než plastové, ale zase si dítě "bezpečně" ozkouší, co to je, když spadne a na něj spadne kovový rám. Přechod na skutečné kolo pak byl naprosto hladký - syn sedl, šlápl do pedálů a jel.

U plastu bych se strašně bál, že když se zlomí, tak z něj do všech stran vyrazí ostré úlomky. Trubka se ti nezlomí.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ZEMINO: provedeno
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    tak jak u nás proběhl ve školce "tučnáčí den",tak to bylo kvůli nějaké soutěže .. tak kdybyste podpořili zde :) https://www.facebook.com/...sk=app_451684954848385&brandloc=DISABLE&app_data=view-vote%2Cfor-6273202 mš harmonie
    jinak náš Maty je uprostřed s maskou přes oči .. díky :)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    podrobný návod na složení 12 různých vlaštovek zde
    Dropbox - vlastovky.pdf
    https://www.dropbox.com/s/vp1zm685g1m85c8/vlastovky.pdf?dl=0
    ps: lítaj skvěle
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    NACITALKA: Mají tam i měničku na peníze, byla u domečku, kde jsou králíci, kozy a slepice.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    BESSAYA: Dik moc, snad nejakou najdu :)
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    NACITALKA: jsou na pětikoruny, házeli jsme ve čtvrtek :)
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    Prosím nevíte někdo, jaké mince se hází do těch automatů na granule v Zoo (Praha, Troja)?
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    dárek naší skřítkové ke druhým narozeninám měl úspěch... už jsem ušila dalšího pro neteř a teď mám objednávku na dalšího.. se musím pochlubit :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam