• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    TRISSIE: Tak autíčko v řádu desetikorun bych ještě pobrala. Ale oni fakt dostávají stejné dárky. Třebas starší dostane auto na dálkové ovládání (poměrně velké a složité) a ten mladší ho dostane taky, i když v tu dobu byl podle mě na takový dárek ještě moc malý.

Navíc tam to funguje ještě tak, že jejich druhý babička (švagrové matka) vozí klukům na každou návštěvu nějaký dárek "aby s ní kamarádili". Mě to prostě přijde děsné. Ale je to jejich věc.

Každopádně když něco podobného začala praktikovat moje tchýně, tedy na každé návštěvě dostal syn nějakou hračku, tak jsme jí upozornili, že pokud chce synovi kupovat tolik blbostí (fakt jsou to kraviny) tak prosím, ale budou u ní, domů je nechci. Takže si zaplňuje svůj byt. Ale taky jsme jí museli vysvětlovat, že k svátku synovi stačí jeden větší nebo dva menší dárky....ale ať jich proboha nenosí pět. Stejně to ve dvou letech ještě nepobírá a hlavně z toho v tu chvíli fakt nemá radost, prostě jen rozbaluje.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    TRISSIE: uvidíme všichni no. ale jak říkám, to co popisuješ dělali naši a nám trvalo dlouhá léta oprostit se od pocitu křivdy, když se jedné z nás třeba dařilo a druhé ne, i když už to dávno nesouviselo s dárkama a rodičema.. moje představa ideálu je, že svojí sestře přeju kluka, i když jsem sama jak kůl v plotě, ne že jí ho závidím a mám pocit že někdo někde mi nedodal spravedlivě na co mám nárok (true story). Ale třeba se toho dosahuje jinak a třeba se to nedá ovlivnit nijak, co já vím..
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    DALEEN: já tě plně chápu,ale prostě na babičku nemám žádnou páku (není to moje máma-ta je pro změnu pravý opak).. ale pokud slaví narozeniy neteř,tak babičku celou dobu upozornuju,že narozeniny má ona,tudíž at jí koupí velký dárek a Matymu na svátek nějakou maličkost.. u nás je to navíc bohužel to,že babička má prostě slabost pro kluky - Maty jí má omotanou kolem prstu a ve finále to dopadá tak - díky bohu - že Matymu říkám,co na babičku max může zkusit a co babička už nemá povolené mu koupit,a máme různé domluvy
    přiklad za všechny - tesco angry birds - jednoho jsme mu koupili,ale s tím,že nechci slyšet za čas řeči typu "víš mu je smutno,potřeboval by kamaráda" "jeden málo,se dvěma se hraje líp" apod :) týden na to,babička mu prý jednoho koupí,tak jsem mu připomněla naši domluvu,s tím že babičce zavolá a řekne jí naši domluvu a že jeslti ho babička koupí,zůstane u ní a bude tam na něho čekat.opravdu zavolal,že zapomněl.babička ho koupila a máme oba doma,tak řeším jak to?a že babička mu ho dala,tak jsme se domluvili,že ho doma bude mít do pátku,kdy ho babička vyzvedává ve školce a po odchodu od ní tam jednoho nechá,a pokud ho bude "nutit" si ho vzít,at jí řekne,že by se mamka zlobila.. sama jsem zvědavá!! :)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    DALEEN: jo! tohle dělali naši, říkalo se tomu "cena útěchy", mělo to jim zaručit klid a ve skutečnosti to tu případnou dětskou závist jen podporovalo, když pak jedna něco někde jo a druhá ne. A teď to dělaj coby prarodiče zas, i přes můj nesouhlas. Přitom vidím na prostřední holce, že jí upřímně dělá radost něco sestře k svátku dát a vůbec neřeší sebe a to se snažím podporovat, že radost je společná, z dávání i dostávání
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    pokračuju v offtopicu: u nás propukla bitva mezi mnou a mojí matkou - ve vztahu jinak ne moc hezkým, ale ani strašlivým - protože na každou návštěvu vozila každému dítěti (jsou 3) několik vůbec ne malých dárků (a kromě toho, že je to hrubě nevýchovný, tak je celkem práce zařídit, aby ty věci naši domácnost zase opustily - protože se z 90 procent nedají používat). zdá se, že to pochopila až ve chvíli, kdy jsme návštěvy silně omezili (ale teda být půl roku skoro bez hlídání náší smečky .. je maso).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DALEEN: uvidíš, jestli změníš názor v závislosti na vaší konkrétní rodinné konstelaci...

V pěti a sedmi letech už kluci asi jsou dost velcí na to, aby tu jedinečnost dne druhého dítěte byli schopní pobrat, ale já třeba vidím, že Pavel je velmi háklivý na to, aby pozornost byla dělená rovnoměrně (a vzhledem k tomu, že už tak je problém, že samozřejmě dvě stejné a hodné holčičky vyvolávají větší zájem, než jeden zlobivej kluk, tak se mu ani nedivím, že je na to cíťa). A minimálně loni, kdy mu byly v době narozenin holčiček dva a půl, nějaký ten záchytný bod potřeboval. Takže dostal hezky zabalené angličáky (po třiceti korunách kus) a aspoň v první chvíli nebral dárky holčičkám. Letos to plánuju udělat stejně.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    ZEMINO: To mi připomíná můj velký "špatný" vzor, kterým jsou pro mě moji synovci. Jsou to báječní kluci, dobře vychovaní. Ale je fakt jedna věc se kterou nejsem schopná se srovnat.
    Je jim pět a sedm a od začátku dostávají dárky k narozenímám a svátkům oba. Tedy když má narozeniny jeden, dostane dárek (ideálně stejný aby se náhadli) i ten druhý. Osobně mi to přijde děsivé, protože neznají tu jedinečnosti dne, který má být jen a jen toho jednoho.
    Takže když ten mladší slavil páté narozeniny, dostal starší aktovku do školy. A co mi přišlo smutné, že se mnohem větší pozornost věnovala tomu staršímu a jeho aktovce, než mladšímu.
    Bohužel to švagrová praktikuje i na nás. Takže když k nám přijedou, že slavíme něčí svátek, narozeniny, tak vozí dárek i našemu synovi.

Odnesla jsem si z toho to, že moje děti budou mít každý svůj narozeninový den. Speciální a výjimečný. I kdyby měly dostat jen dort. Fakt si myslím, že není problém to dětem vysvětlit, že má bráška nebo sestřička narozeniny nebo svátek a že mu popřejí a dají dárek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NACITALKA: ale jak tomu dítěti vštípíš, že tohle je konečný počet instancí během roku, kdy dostane velký dar? U "dní se zvláštním významem" je to prostě pevně dané. A u dítěte, s nímž už dohoda možná je, jsem psala, že to budu přehodnocovat...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAIRRA: tak my samozřejmě taky máme věci, kde si dopřejeme... u mě jsou to knížky (pro děti i pro mě), občas nějaký ten kuchyňský nesmysl (v řádu stokorun, pro radost) a teda hezké oblečení pro holčičky (ale nejradši ve slevách :-)
    a nešetřím na kvalitě tam, kde kvalita znamená rozdíl ve výdrži nebo bezpečnosti pro děti (rostu z těch plastových čínských šuntů, co dostávají děti od příbuzných... po první hádce o autíčko je ho půlka, protože na něj někdo šlápl... to radši buď nic, nebo nějaké dražší kovové, co vydrží!).
    Tím, že vím, že kdybych něco fakt chtěla, tak si to koupit můžu (sice proto, že si to nekoupím, ale mohla bych, kdybych fakt chtěla :-)), tak ani nemám pocit, že suším hubu, i když v reálu to tak skoro je :-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ADD: máš super,jestli vám to takhle doma funguje.. u nás Maty škrtá dny,kdy budou narozeniny/vánoce/svátek .. no prostě,kde je šance,že dostane nějaký dárek.. a dát mu na narozeniny jenom dort,asi by ho to mrzelo.Když mu řeknu,že na svátek se dostává sáček bonbonu a může být rád,tak nehrozí.. neteř totiž má narozeniny kousek od jeho svátku a naopak,když má Maty narozeniny,ona má svátek.. takže babička využívá možnosti podělit obě děti,takže sáček bonbonu-se u nás používá jako "vyhrůžka"!
    TRISSIE: my Matyho učili,když jsme chodili třeba po hračkárně,že tahle věc stojí tři,čtyři čísilka-tudíž je to opravdu moc drahé .. taky nerada utrácím navíc za blbosti,nehledě na to,že babička hrozně ráda utrácí za blbosti,tak stačí že má omotanou kolem prstu ji.. :)
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    Ale že se nákup neomezí na určité datum ještě neznamená, že to musí být nutně častěji či více, než je počet dní kterým někdo přikládá zvláštní význam.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    TRISSIE: rozumím.. bohužel rozumím těm rodičům, když se suší huba mo dlouho, tak se pak člověk hrozně rád urve z řetězu a výchovně to neřeší.. taky bych se už po těch xxx hubenejch letech ráda trochu rozšoupla a umím si představit, že to by to zahrnovalo i dopřávání dětem, tak dík za varování..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAIRRA: protože jsem o šest let starší a zažila jsem ještě ty mizerné časy. Dobře začalo být až kolem mých 15, kdy sestře bylo devět - na mě máma ještě fakt aplikovala tu umělou chudobu (jo, mohla jsem mít trekové boty za 4 tisíce, když jsem je chtěla - ale k narozeninám; vlastní stan k vánocům a tak dále), ovšem sestra o pár let později o čem řekla, že to potřebuje nebo chce, to dostala, peníze byly, tak proč si je neužít. A dopadlo to, jak to dopadlo.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    TRISSIE: budu reagovat jen na zcela offtopic poznámku v tvém příspěvku: jak se stalo, že ty máš vžitou finanční disciplínu a tvoje sestra je profesionální parazit? Vůbec nerejpu, zajímá mě to, naráží to totiž na mou největší rodičovskou obavu - že ze stejného zázemí můžou vzejít tak rozdílné přístupy..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: to už je dost mimo záběr tohohle klubu, ale pokusím se nějak srozumitelně vysvětlit svůj přístup... My máme s manželem velmi podobný přístup k penězům - u většiny zbytných věcí si spíš řekneme, že je nepotřebujeme, i když bychom si je koupit mohli (a koupit bychom si je mohli právě proto, že si většinou řekneme, že tu konkrétní věc nepotřebujeme). Pokud už jeden nebo druhý přijde s tím, že něco opravdu chce/potřebuje (ať už pro sebe, nebo pro provoz domácnosti/domu/zahrady), po těch letech jeden o druhém víme, že to zvážil důkladně a nejde o nějaký náhlý impuls.
    A rádi bychom, aby si podobně zdravý přístup k penězům vytvořily i naše děti. Protože budou vyrůstat v daleko lepším materiálním zabezpečení, než my (manžel je z chudých poměrů, u nás začalo být finančně dobře až v době, kdy já už měla základní návyky vytvořené a i potom na mě v mnoha ohledech byla aplikovaná "umělá chudoba" - nešetřilo se na vzdělání, na zážitcích, na kvalitě věcí, ale musela jsem se vždycky rozhodnout pro nějakou konkrétní věc/činnost).
    Nechci, aby spadly do pasti toho, že "peníze jsou automaticky" - protože pak by je čekalo poněkud drsné probuzení (nebo, a to beru jako ještě horší výsledek, taky ne - viz moje sestra, která je prakticky profesionální parazit). Až budou "mít rozum", doufám, že bude možné se s nimi domluvit, ale v předškolním věku fakt nečekám, že budou chápat hodnotu peněz - a proto jim ukazujeme, že "velké dárky" jsou něco speciálního, co je jen při omezeném počtu příležitostí. Koneckonců, i my sami tíhneme k tomu, si ty větší věci nadělit opravdu k nějaké příležitosti (i když tam je část motivace to, že nejde jen o povolenku, ale skoro o imperativ se rozmazlit něčím zbytným, co by nám jinak smysl pro finanční disciplínu zatrhnul :-)
    ADD
    ADD --- ---
    TRISSIE: A fakt nejde velké "dárky" dávat jen tak a na narozeniny a svátky si jen udělat příjemný den s dortem nebo nějakou zajímavou akcí? Já si taky koupím třeba nějakou větší věc do kuchyně když ji potřebuju a muž se nestresuje dárky k narozeninám, tak proč to nemít stejně s dětma a kolem nebo lyžema? Mně přijde zrádný to pojetí "je datum x. y., mám nárok na velký dárek".
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TRISSIE: cha Tonda se nás snaží ukecat, že má narozeniny obden :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNAWA: tohle bylo loni, to mu nebyly ani tři a zrovna začal mluvit, takže podezírat ho z toho, že ví, kdy má svátek, fakt nebylo potřeba :-)
    Já na jednu stranu nechci děti navyknout na to, že velké dárky dostanou jen tak (protože peníze fakt netiskneme), ale na druhou stranu, že jo, dát kolo na konci srpna je blbost. U holek je to v pohodě, narozeniny v dubnu, to je před sezónou, u Pavla jedině velký dárek k svátku a menší k narozeninám.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Set = dětem
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: tak to by mi u našeho dítěte posedleho casem, daty, ročními obdobími a tím, co bylo včera a bude zítra, neproslo. Ten moc dobře ví, co je za den nebo mesic. Ovšem jinak jsem rozhodně pro to, dávat set věci jako kola tehdy, když jim budou k uzitku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam