• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BALAENA: Uíííí, to si necháme na léto :) Díky!

GIOMIKY: Díky, kouknu v knihovně. Ale ono je to spíš zatím na úrovni úžasu... Co a jak sice vysvětluju, ale dětem je to zatím dost šumák :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNNA: tos mi připomněla - odněkud mám oskenovaný, jak si doma vyzkoušet princip hasicího přístroje
    hasicak.pdf
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BALAENA: To jsme asi náhodou objevily s borůvkama! Máme v mrazáku borůvky, dávám je do vody na ochucení - a zjistily jsme, že ve vodě samotné je roztok tmavě fialový, ve vodě s citronem jasně růžový. Zítra zkusíme znova a pár borůvek obětuju do roztoku sody :-)

Ovšem samonafukovací balónek zní jako hit. No, kilo sody najednou zní jako příliš malé množství :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNNA: zkus se poinspirovat v zadání téhle kešky. doma vyrobené indikátory pH a jak se co s nimi chová(zní to šíleně, ale jde o věci typu, že čaj se citrónem odbarví)
    GC60W0V Chemik dělá pokusy (Unknown Cache) in Hlavni mesto Praha, Czech Republic created by sojak
    https://www.geocaching.com/geocache/GC60W0V_chemik-dla-pokusy
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Já ty děti žeru! Leze nám všem na mozek další v řadě rýmiček a nudíme se doma. Napadlo mě (proč mi to tak dlouho trvalo?!) zkusit na ně pokusy. Naprosto skvěle se chytily (holky 4 a 2,5 roku), takže během dvou dnů jsme doma:

Zachraňovaly zvířátka zamrzlá v ledu
    Zhasínaly svíčku dvěma různými způsoby bez foukání
    Vyráběly barevné mléko
    Různými způsoby míchaly obarvenou vodu ad nauseam
    Pršely barevnou vodu skrk "mrak" z pěny na holení
    Lily ocet na zmrzlý roztok jedlé sody
    A na topení se odpařuje nasycený roztok soli se zavěšeným provázkem.
    Uf.
    A starší hlásí, že chce dělat něco, co jsme ještě nedělaly. Uf uf. Doufám, že o víkendu by mohly všechno ukázat tátovi, ale pochybuji o tom ;)

Máte oblíbené zdroje na domácí dětské pokusy? Případně jaké základní suroviny se vyplatí domů pořídit?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Chystame se vyrabet origami.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    chodí/chodily tu někoho děti do Dismanova souboru? Klidně pošta.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Vyroba mydel aobecme kategorie naucnych hracek se osvedcila. S tim mydlem jsem to asi predbeh, ale mame ctyri mydla s vuni dle vyberu, pruhledna (coz je lepsi, nez byt od paty k pate modrej)... stacilo roztavit v mikrovlnce glycerin a pak to nalejt do formy. Vune byla v baleni, ale asi by se dali dat nejaky kousky ovoce ci neco podobneho. Uprimne to je cela sada a jeste z toho par mydel vyrobit pujde.
    DINE
    DINE --- ---
    s holkama jsme dnes zkusili udelat DIY - GIANT KINDER SURPRISE! podle https://www.youtube.com/watch?v=5NDIYNPVT_w
    na pulku procesu plneni se nam balonek prasklo... tak obr kindervajicko nebylo, ale sranda dost :DDD
    (priste zkusime zas s balonem lepsi kvalitou)
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    LUCYA: Děkuji :) Vyřídím to dcerce, malovala to prstama :)))
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    NACITALKA: ten prostřední je dost dobrej!
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Moji morbidní chlapečkové chtěli vyrábět voodoo panenky. Starší si tu svoji vyrobil skoro sám, mladšímu jsem ji převážně udělala já. Obě dvě ty panenky mám být prý JÁ a budou se k nim chovat hrozně hezky, abych se já taky měla hezky, bo mě mají rádi. Tož se děsím dne, kdy změní názor. :D

GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Takova osvedcena klasika.
    Potrebujeme:
    krabici dost velkou, aby se do nej veslo dite
    Nuzky
    Lepici pasky
    Lepidlove fixy
    Spoustu samolepek
    Omalovanky
    Cca den volneho casu

RYBKA
    RYBKA --- ---
    LITROP: Kamarádka si pochvalovala http://coolnicka.cz/
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    LITROP: znám jen Pha8 - http://divokakavarna.wixsite.com/kavarna a Pha 4 - http://www.takavarna.cz/ , do ničeho menšího bych se svýma torpédama nešla. ale jestli je to oslava hodnejch holčiček, co rády malujou, tak by šlo o dost víc podniků.
    LITROP
    LITROP --- ---
    Zdravim rad bych se zeptal na nejake dopureceni kde usporadat narozeninovou oslavu v tomhle mrazu nekde pobliz praha 3,2,10 dik
    VEHUIAH
    VEHUIAH --- ---
    Je to OT, nebo ne? Reportáž z MŠ jako případná kulisa ke zdobení stromečku. https://www.mixcloud.com/...tka-daniela-jolandy-v%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD-speci%C3%A1l-up-air-22122016/
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    prosím, dá se nějak snadno vyrobit stromek/kužel z baněk (jako mívají ve výlohách/v obchodech)? Nemůžu nikde najít návod.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Ha, a máte jiný název pro něco, co jsem jako předškolák milovala, hrála jsem to s pradědečkem, narozen 1902, takže nějaká prahra, a fakt neměla political correct název - Červený Žid se to jmenovalo. Tak si to třeba přejmenujte :-)

Rozdá se stejně karet každému, lícem dolů, držíš je v paklíčku na ruce. První veme horní kartu, položí doprostřed stolu lícem nahoru. Není-li to srdce, jde další. A další. Dokud někdo nedá srdce. Pak celou tuto hromadu veme další v řadě (hráč nasledující po tom, kdo dal srdce) a dá si ji, celou jak je, vespod pod svůj paklík - a ihned hraje (začíná novou hromadu). Prohrává ten, komu celá ta hromada zbyde (tedy jde o to zbavit se karet).
    Tohle umí hrát tříletek, neb mu stačí znát barvy karet. Hra je plně závislá na náhodě - takže dospělý nemá žádnou výhodu před dítštem (proto mé syny to bavilo, muže fakt ne, ve smyslu jednou za život je více než dost). Ale co by člověk pro děti neudělal - a dá se to hrát i v čekárně u doktora.

Jo, kdo prohrál, byl onen Červený Žid, já to jak dítě neřešila, ale dejte si tam třeba trpajzlíka :-)

Pokud to znáte pod jiným jménem, napište ...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANTAL: To co popisuješ je právě ta "zelená louka", viz můj odkaz níže.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    VERONIKA22: Jak staré děti? Mám zkušenost, že mláďata chtěj to, co dospělýho unudí k smrti, ale mám pár takových her, třeba to, co mi hráli pod jménem "papuča" (pantofle):

Karty zamícháš, lícem dolů roztáhneš do kruhu. První potáhne nějakou kartu (třeba srdce), dá ji doprostřed kruhu lícem nahoru. Druhý tahá taky dokud nenajde kartu stejné barvy (srdce), na ni pak přidá libovolnou kartu ze své ruky ( třeba kára). Pokud by hned potáhl srdce, tahá 1 další kartu a tu dá nevrch. Další tedy hledá kára.
    V jednu chvíli dojdou karty v kruhu, to je závěrečná fáze. Hraje se na to, kdo prohraje - tedy komu poslednímu zbydou karty na ruce. Pokud již v tuto chvíli nic nedržíš, jsi se štěstím venku. Ostatní pokračují dál, a pokud nemají požadovanou kartu, tahají z hromady veprostřed, a to všechny karty té barvy co jsou za sebou (ať je to 1, nebo 3), dokud neodekrejou jinou barvu - tu musí přiložit další v řadě (nebo tahat).
    Proto je taky taková legrace zahrát 6*srdce za sebou, někdo to veme :-)
    Kdo prohraje, spočítá karty, tak moc veliká "papuče" je (znám to i se sviní a léty, ale to s dětma nevedu).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam