• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci

    *Americký pitbulteriér (American Pit Bull Terrier)



    Americký pitbulteriér je pes s vynikající psychickou i fyzickou kondicí, velmi odolný a tvrdý. Obdivuhodná je také jeho chuť k práci, ať už v oblasti sportovní či „služební“. A jaké je využití pitbulů dnes? Jsou především díky své oddanosti jedinečnými ochránci svých rodin. Lze je využít také k ostraze majetku či stád dobytka, při pořádkových zásazích, ale také ve sportovní kynologii či dokonce canisterapii. Výška musí vždy být k poměru tělesné hmotnosti. Váha psa je v rozmezí 17 - 28 kg, feny 15 - 25 kg.



    *Americký stafordšírský teriér (American Staffordshire Terrier)



    Obrovská síla, odvaha a zarputilost buldoga, útočnost, rychlost a ostrost teriéra. To je americký stafordšírský teriér nebo také amstaf, staford či AST. Kdysi vynikající bojovník, dnes skvělý kamarád a obránce rodiny. Kompaktní pes s překrásnou hlavou, dobře stavěný, svalnatý, ale velmi pohyblivý.Výška 46 - 48 cm v kohoutku u psů a 43 - 46 cm u fen. Velikost a váha by měly být ve správných vzájemných proporcích.



    *Stafordšírský bulteriér (Staffordshire Bull Terrier)



    Je naprosto spolehlivý. Jeho povaha je přímá a přátelská. Stafbul je velice odvážný a bouřlivý pes, je velmi vytrvalý a dokáže být samostatný, na druhé straně je to typický rodinný přítel, který vám svou odvahou, hravostí, přítulností a něžností zlomí srdce. Výška 35,6 - 40,6 cm v kohoutku, tělesná hmotnost psa je v rozmezí 12,7 - 17,25 kg, feny 10,9 - 15,4 kg.



    *Anglický bulteriér (English Bull Terrier)



    Pes úžasné povahy, neobvyklého exteriéru s hlavou ve tvaru vejce zdobenou charakteristickým klabonosem, silné tělesné konstituce, pevný s mohutným hrudníkem, vyvážený, velmi aktivní, s rozhodným a inteligentním výrazem. Původem anglické plemeno – bullterier – gladiátor mezi psy, vždy plný síly a odvahy. Nejsou výškové ani váhové limity, ale bulteriéři jsou velcí 35 - 45 cm s hmotností v rozmezí 20 - 25 kg.



    *Bandog (Banned Dog)



    Impozantní hlídací a strážný pes svérázných povahových vlastností, poděděných někdy více po pitbulovi, jindy více po molosech, ale vždy věrný ochránce svěřeného teritoria a své rodiny. Kompaktní pes s krátkou srstí různých barev, překrásnou hlavou a svalnatým tělem, vynikající svou mrštností a vytrvalostí. Co se týče velikosti psa, kohoutková výška u psů je dána min. výškou 60 cm, u fen min. 50 cm. Horní hranice není stanovena. Orientační hmotnost psa je 50 kg, feny 40 kg.


    *Anglický buldok (English Bulldog)



    Mimořádně klidný, pomalejší pes mírného, až flegmatického chování. Velmi přátelský, milý, na druhé straně také odvážný a příslovečně zarputilý. Dříve bojový, dnes exkluzivní společenský pes. Hmotnost psa přibližně 25 kg, feny 23 kg.



    *Americký buldok (American Bulldog)



    Je silný, atletický, mohutný pes střední velikosti. Jeho pohyb je lehký, dynamický a účelný, působí dojmem rychlosti, síly a hbitosti. Je inteligentní a zvědavý. Je neohrožený a nebojácný, aniž by jevil známky zbytečného nepřátelství nebo dokonce přehnané agresivity. Kohoutková výška psů může být cca 56 až 71 cm, feny jsou menší cca 43 až 66 cm. Psi by měli vážit od 41 - 61 kg a feny 30 - 50 kg). Váha by měla odpovídat výšce.



    *Cane Corso (Cane Corso Italiano)



    Jde o psa s maximálním využitím, společensky laděné povahy, přítele s vysokou úrovní přirozené inteligence. Strážce majetku, rodiny a dobytka, extrémně živý a citlivý. Velikost psa je přibližně 62 - 68 cm, feny 58 - 64 cm, tolerance je ± 2 cm. Váha se pohybuje v rozmezí u psa 42 - 50 kg, u feny 38 – 45 kg.



    *Moskevský strážný pes (Moskovskaja Storoževaja Sobaka)



    Moskevský strážný je velkým psem, mohutným, s velmi dobře vyvinutým svalstvem. Jeho zlost a nedůvěřivost k cizím, získané od kavkazského ovčáka, dělají moskevského strážného psa dobrým hlídačem, aktivně chránícím jemu svěřený objekt. Nejcharakterističtější výška pro psy 77-78 cm, pro feny 72-73 cm. Spodní hranice výšku u psů je nejméně 68 cm, pro feny 66 cm, horní hranice výšky není dána.



    *Argentinská doga (Dogo Argentino)



    Celým svým vzhledem normální pes molosského typu středních proporcí, v požadovaném rámci velký, aniž by byl obrovský. Jeho vzhled je harmonický a plný síly, protože obrysy jeho mohutného osvalení jsou zdůrazněny pevnou, pružnou a (vzhledem k málo pružným tkáním podkoží) k tělu pevně přiléhající kůží. Kohoutková výška: psi 62 až 68 cm; feny 60 až 65 cm. Váha kolem 40 až 50 kg.



    *Anatolský pastevecký pes (Anatolian Shepherd Dogs)



    Svým vzhledem budí na první pohled respekt a bezpochyby právem. Velký, pevný, velmi dobře osvalený pes, avšak spíše lehčí, štíhlý, s mohutnou hlavou. Vyznačuje se svou nedůvěřivostí, schopností samostatného rozhodování, silným vrozeným smyslem pro hlídání svěřeného. Dokáže vyvinout neskutečnou rychlost. Původně pastevecký pes, vynikající ochránce stád i obydlí, ale také pes válečný. Mohutný, kompaktní, stojící vzpříma, vysoký a štíhlý pastevecký pes s širokou mohutnou hlavou a s hustou dvojitou srstí. Velikost: psi 74 - 81 cm v kohoutku, feny 71 – 79 cm v kohoutku. Hmotnost: psi 50 –65 kg, feny 40 –55 kg.



    *Akita Inu (Akita)



    Akita je popisována jako veliký, pevně stavěný pes s dobrými proporcemi. Markantními vzhledovými znaky jsou vzpřímené, relativně malé a mírně dopředu překlopené uši, stočený ocas a klidná povaha. Akita je absolutně věrný své rodině, je k ní připoután a poslouchá ji. Je to klidný, vyrovnaný a odvážný pes, který je opatřen dokonalým instinktem k ochraně. Velikost: výška psa 67 cm, feny 61cm v rozmezí plus minus 3 cm.



    *Mallorská doga (Perro de Presa Mallorquin – Ca de Bou)



    Pes imzantního vzhledu, budí přirozený respekt. Pod maskou bezkonfliktního kliďasa skrývá bezmeznou odvahu, statečnost a oddanost své rodině. Jedinečný ochránce a hlídač. Rád si hraje s dětmi. Říká se, že žádné dítě se nemusí bát zůstat samo doma, když je s ním Mallorská doga. S výškou 52 až 58 cm a váhou od 30 do 38 kg se Mallorquin vyznačuje velkou pohyblivostí a vytrvalostí. Co se týče jeho síly, je srovnatelná i s tzv. „bojovými“ plemeny.



    *Boxer (Deutscher Boxer)



    Boxer je středně velký, hladkosrstý, podsaditý pes krátké a kvadratické stavby těla a silných kostí. Jeho osvalení je suché, silně vyvinuté a plasticky vystupující. Jeho pohyb je živý, plný síly a ušlechtilosti. Jeho příchylnost a věrnost pánovi a celé jeho rodině, jeho ostražitost a neohrožená odvaha při obraně osob i majetku jsou odedávna příslovečné. V rodině je nezáludný a otevřený, ale vůči cizím je nedůvěřivý; veselý a přátelský při hře, ale nebojácný, jde-li do tuhého. Velikost: psi 57 až 63 cm, feny 53 až 59 cm, hmotnost: Psi nad 30 kg, feny nad 25 kg.



    *Brazilská fila (Fila Brasileiro)



    Typicky molosoidní plemeno. Silné kosti, obdélníková a kompaktní stavba, ale harmonická a proporcionální. Vykazuje snadno pozorovatelnou velkou koncentrovanou obratnost spojenou s masivností. Feny musí ukazovat dobře vyjádřenou ženskost, která je jasně odlišuje od psů. Obdařen kuráží, rozhodností a mimořádnou udatností, k těm, s nimiž žije, je poddajný, poslušný a extrémně tolerantní k dětem. Jeho věrnost je příslovečná, vždy hledá přítomnost svých pánů. Výška: psi 65 - 75 cm, feny 60 - 70 cm.Hmotnost: psi minimálně 50 kg, feny minimálně 40 kg.



    *Bordeauxská doga (Dogue de Bordeaux)



    Typem moloss s krátkou hlavou s konkávními liniemi. Bordeauxská doga je velmi silný pes s velmi svalnatou celkově harmonickou stavbou těla. Jako dříve bojový pes se hodí spíše pro hlídací účely, které splňuje s pozorností a velkou odvahou, avšak bez agresivity. Je dobrým společníkem a svému pánovi je velmi přítulná a láskyplná. Klidná, vyrovnaná, s vysokým prahem vzrušivosti. Pes je v povaze zpravidla dominantní. Velikost: musí odpovídat přibližně obvodu hlavy. Psi - výška 60 až 68 cm, feny - 58 až 66 cm. Váha: psi - nejméně 50 kg, feny - nejméně 45 kg.



    *Bulmastif (Bullmastiff)



    Bullmastif je plný síly, vykazuje velkou sílu, aniž by přitom působil těžkopádně. Působí vyrovnaně a aktivně. Jeho povaha je velmi činorodá, je ostražitý a především věrný. Velikost: kohoutková výška psa je 63,5 - 68,5 cm, feny 61 - 66 cm. Tělesná hmotnost psa je 49,9 - 59,9 kg, feny 41 - 49,9 kg.



    *Dobrman (Dobrmann)



    Dobrman je založením pes přátelský a mírný, v rodině velmi přítulný, milující děti. Vyjadřuje se temperamentem. Při dobré ovladatelnosti a chuti k práci je nutné dbát na pracovní použití, odvahu a tvrdost. Zvláštní důraz je kladen na sebejistotu. Dobrman je středně velký, silný, osvalený. Pro jeho elegantní linie těla, hrdé držení, temperamentní povahu a odhodlanost je ideálem psa. Výška: ( žádoucí je střední výška): pes 68 - 72 cm, fena 63 - 68 cm. Váha - pes cca 40 - 45 kg, fena cca 32 - 35 kg.



    *Kavkazský pastevecký pes (Kavkazskaia Ovtcharka)



    Kavkazští ovčáci jsou více než středně velcí případně velcí psi od silné až po hrubou tělesnou stavbu, jsou od přírody ostří a k cizím lidem nedůvěřiví. Tyto zvláštnosti, a navíc jejich vytrvalost, nenáročnost a schopnost přizpůsobit se v nejrozdílnějších povětrnostních podmínkách, nabízeli možnost používat kavkazské ovčáky v téměř všech klimatických pásmech Sovětského svazu. Silný, vyrovnaný, klidný. Povahový typ s dobře vyhraněnou obrannou reakcí, projevovanou v aktivní formě. Ostrost a nedůvěra k cizím lidem jsou typické. Kohoutková výška: psi ne méně než 65cm, feny ne méně než 62cm.



    *Neapolský mastin (Mastino Napoletano)



    Neapolský mastin je jedno z nejpůvodnějších plemen dogovitých psů. Mastin patří mezi italské legendy, jeho naprosto neobvyklý vzhled budí vždy velkou pozornost. Povaha silná, věrná, není bezdůvodně agresivní, , je obráncem osob a majetku, je stále bdělý, inteligentní, ušlechtilý a majestátní. Kohoutková výška: psi 65 - 75 cm, feny 60 - 68 cm, váha: psi 60 - 70 kg, feny 50 - 60 kg.



    *Německá doga (Deutscher Doggen)



    Doga spojuje ve svém ušlechtilém zjevu velikost, sílu a harmonickou stavbu těla s hrdostí, sílou a elegancí. Díky substanci, spojené s ušlechtilostí, harmonií vzhledu, dokonalým proporcím jednotlivých linií a především díky mimořádně výrazné hlavě, působí doga na pozorovatele jako ušlechtilá socha. přátelská, milá a svému majiteli velmi příchylná, obzvláště k dětem; vůči cizím zdrženlivá. Žádoucí je sebevědomý, neohrožený, lehce ovladatelný, učenlivý společenský a rodinný pes s vysokým prahem vzrušivosti, bez projevů agresivního chování. Kohoutková výška psa je nejméně 80 cm, feny nejméně 72 cm.



    *Rhodéský ridgeback (Rhodesian Ridgeback)



    Ridgeback má představovat silného, svalnatého a aktivního psa, symetrického v obrysech a schopného velké vytrvalosti. Rhodeský Ridgeback jev různých částech světa dosud používán k lovu, ale především je ceněn jako hlídací pes a rodinný miláček. Hlavní pozornost je věnována obratnosti, eleganci a zdraví bez tendence k masivnímu zjevu. Výška psa je 63 - 68 cm, feny 61 - 66 cm.



    *Rotvajler (Rottweiler)



    Rotvajler patří mezi nejstarší plemena psů. Je středně velký až velký robustní pes, není těžkopádný, ani lehký, není vysokonohý, ani chrtovitý. Jeho souměrná postava je robustní a podsaditá, ukazuje na velkou sílu, obratnost a vytrvalost. Je přátelský a klidný, v zásadě vlídný, miluje děti. Je velmi oddaný, poslušný, ovladatelný, rád pracuje. Jeho zjev prozrazuje rozhodnost, chování je sebejisté, nebojácné a pes je pevných nervů. Výška psa je 61 - 68 cm, feny 56 - 63 cm, hmotnost bývá mezi 42 - 50 kg.



    *Šarplaninský pastevecký pes (Šarplaninac)



    Pastevecký pes dogovitého původu. Velmi stará skupina pasteveckých psů, odvozovaná od tibetské dogy, má široké zeměpisné rozprostranění. Drsný a ostrý pes "jednoho pána". K cizím velmi nedůvěřivý, neúprosný hlídač a nebezpečný protivník. Šarplaninec je pastevecký pes a hlídač stád s ostrou povahou. Svému panu je plně oddán, ale musí mít pána v pravém slova smyslu. Střední výška pro psy je 62 cm a pro feny 58 cm. Hmotnost 30 - 40 kg pro feny a 35 - 45 kg pro psy.



    *Španělský mastin (Mastin Espanol)



    Chováním se projevuje jako sebevědomý pes, který používá svoji sílu přiměřeně, neboť si své mimořádné síly je dobře vědom. Z milého a něžného společníka se ve vztahu k nepřátelským šelmám a cizím osobám staví uzavřeně až nepřátelsky, zvláště je-li používán jako strážce a ochránce pozemků a stád. Jeho štěkot je drsný, hluboký a těžký a vzhledem ke své síle nezaměnitelný. Jedná se o mimořádně inteligentního a současně krásného psa; obě vlastnosti vyjadřuje jeho výraz. Výška psa je 71-81 cm, feny 66-73,5 cm.



    *Tibetská doga (Tibetan Mastiff)



    Tibetská doga vás neokouzlí jen svým mimořádným vzhledem, ale charakteristická je také svou mimořádnou povahou.V rámci své rodiny projevuje věrnost a oddanost, neočekávejte však od ní slepou poslušnost, poslouchá svého pána z čiré příchylnosti, ale nikdy ne z podřízenosti. Je to osobnost. Kohoutková výška psa je nejméně 66 cm, feny 61 cm.



    *Tosa Inu (Tosa)



    Tosa, japonská doga, je v současné podobě v převážné míře výsledkem druhotného, novoplemenného křížení. Dřívější bojový pes, dnes pes hlídací. Charakteristická je trpělivost, důstojnost, neohroženost a odvaha. U tosy jsou pevně zakotveny typické povahové vlastnosti molossů, jako je odolnost, houževnatost a bojový instinkt. Výška u psů: alespoň 60 cm; u fen: alespoň 55 cm.



    *Kanárská doga (Dogo Canario)



    Tento pes má vážný vzhled a pozorný pohled. Má mimořádné vlohy pro hlídání a tradičně pro vedení a ovládání stád dobytka. Jeho temperament je vyrovnaný, je sebejistý. Těžký a silný štěkot. V rodině je mírný (trpělivý) a ušlechtilý, velmi láskyplný ke svému pánovi, ale vůči cizím je nedůvěřivý.Velmi sebejistý výraz, vznešená povaha a trochu si udržuje odstup. Je-li v pohotovosti, jeho počínání je velmi rozhodné a pohled bdělý. Kohoutková výška: psi 60-65 cm, feny: 56-61 cm. Minimální váha: psi 50 kg, feny 40 kg.

    *Lousianský leopardí pes (Catahoula)



    Tento pes má původ v americké Lousianě. Využívá se jako pomocník dobytkářů, hlídací a strážní pes. Velikost a váha: psi 55.8 - 66 cm, feny 50.8 - 60,9 cm, váha kolem 30 kg. Je to střední až větší pes, dobře osvalený, elegantní, silný a velmi vytrvalý. Povahu má nezávislou s obranářskými vlohami, je u něho nutná důsledná výchova.



    *Aidi (Atlas Shepherd Dog)


    Je to všestranný pes, který může stejně dobře hlídat stáda, pracovat u policie, nebo běhat agility, je ovladatelný, ale dokáže pracovat samostatně. Mají v sobě krev sloughi, možná byli v minulosti používáni také jako váleční psi. Celkový vzhled: podsaditý, velmi venkovský pes, nápadný svojí silou a hbitostí; je svalnatý a silný. Kohoutková výška: 52 až 62 cm, váha okolo 25 kg.



    *Akbaš (Abash Dog)


    Akbaš je předvídavý a opatrný, rychle se orientuje v situaci, je nucen zcela samostatně ochránit stádo. Je vhodný jako služební i hlídací pes. Výška psů v kohoutku je 71-86 cm, váha od 40 do 65 kg.



    *Dánská doga (Broholmer)


    Broholmer je velký, velmi mohutný pravoúhle stavěný pes typu mastifa. Charakteristický vzhled dodává broholmerovi výrazná, mohutná přední část těla. Je klidný, dobrého temperamentu, přátelský, ale ostražitý. Musí projevovat velké sebevědomí. Psi: výška cca 75 cm, hmotnost 50 až 70 kg, feny: výška cca 70 cm, hmotnost 40 až 60 kg.



    *Burský buldok (Boerboel)


    Boerboel je velký a silný pes, dobře vyvážených proporcí, s dobře vyvinutým osvalením a hbitých pohybů. Tento pes by měl být impozantní a imponující. Psi působí výrazně samčím dojmem a feny samičím dojmem. Je spolehlivý, poslušný a inteligentní pes se silně rozvinutými instinkty hlídacího psa. Je sebevědomý a neohrožený, ale respektuje potřeby rodiny. Ideální výškou psa je 66 cm v kohoutku. Ideální výška fen je 61 cm.



    *Rafeiro do alentejo (Alentejo Mastiff)


    Vynikající hlídací pes pro dům i dvůr. Je také velmi užitečný jako ochránce stád. Během dne je méně ostražitý, ale vůči cizím působí vždy hrozivě. Silný, pevný a robustní pes s dobře vypracovanými svaly. Výška u psů se pohybuje mezi 66 až 74 cm, u fen 64 až 70 cm, váha kolem 40 až 50 kg.


    Všechny použité snímky patří svým vlastníkům.

    Barva nosu Vaseho psa je?

    28 hlasy od 27 respondentů

      Patří pes do postele?

      3 hlasy od 3 respondentů

        Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam