EPOS_257: četla jsem ten rozhovor celej, ano, můj názor to nemění, sice souhlasim s tím, že se máme pořád jak prasata v žitě a je hezký, že si toho Vladimír váží, ale očekávala bych trošku oduševnělejší odpovědi na ten typ otázek, které mu Tomáš Havlín pokládal. Pokud se snaží promlouvat k lidem co nadávaj u piva, pak je to od něj hezký počin, asi je chce nějakým způsobem pohladit na duši a uklidnit, zároveň je tím ale tedy nabádá k pasivitě a k akceptování daného stavu věci. Koneckonců, i ta jeho bublina mluví za sebe. Já si tady budu žit ve svý bublině, ve který mi je dobře a zbytek mi je jedno.... tomu se říká eskapismus. V takovém prostředí přestává fungovat občanská společnost a ty šmejdi tam nahoře mají pre, aniž by si jich kdokoliv všímal. To, že mám zatím ještě denně co jíst zatímco děti v Africe nemaj neni důvod pro to, abych přestala cokoliv řešit.
Co mi vadí nejvíc je právě to, že Vladimír neexistenci krize v našich životech vysvětluje takhle materiálně zaměřenou rétorikou, tj. tím, co všechno tady ještě pořád oproti lidem v Bangladeši máme... A co když právě to, že tady ty věci máme je důvod, proč je v Bangladeši a jiných zemích materiální krize? Nemůže přece vnímat svět takhle fragmentovaně, situace v Česku je součástí nějaký globální hierarchie, která má přímý dopad na ostatní části světa. To je jako kdybych tlustýmu američanovi kterej nemá práci řekla at je v klidu, že se zatím má skvěle oproti dětem v Bangladeši, ačkoliv celý blahobyt americké společnosti stojí právě na tom, že se lidé v Bangladeši dobře nemají.
Jako mamlase jsem Vladimíra označila právě z důvodu jeho neschopnosti hlubší reflexe provázanosti světových problémů, jde jen po ukrutně mělkém povrchu... je to jeho život, já sem pouze chtěla podotknout, že mi to připadá povrchní, neni v tom citit ani trocha angažovanějšího vhledu do hloubky podstaty věci...