• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    JINDRICH: myslim, ze debata treba jeste bude az utichnou prvotni emoce, ted to jaksi nemelo smysl lamat pres koleno..ma puvodni predstava o slozeni se ukazala jaksi oboustranne utopicka a zda se, ze lide si dnes vse resi hlavne skrze nejruznejsi facebooky.. kazdopadne nehazim jeste flintu do zita, i kdyz tech silnych slov o fasistech, postbolsevicich a potrebe rasoveho konfliktu moznosti pripadne diskusi moc nepridali...co se tyce vyjadreni CVt k cislu, tak to vyslo v posledni A2 a od pristiho tydne by to melo byt na netu otevrene...
    _PU
    _PU --- ---
    Akademická noc
    http://akademickanoc.cz/
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    LAMIA:
    SALEM: je to někde verejne dostupne?
    SALEM
    SALEM --- ---
    LAMIA: no já už jsem vám to psal, ale pravda se vám evidentně nelíbí..
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    Úsporný dům: Pár předělal dům pomocí věcí, které je skoro nic nestály | Free PubFree Pub
    http://www.freepub.cz/2012/usporny-dum-par-predelal-dum-pomoci-veci-ktere-je-skoro-nic-nestaly/
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    SGNLR: přišlo mi teď mailem, že je to zrušeno. Nějaký zásah z hůry? víte někdo?
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR
    SGNLR --- ---


    UNTEL, 1975-1980 | rebel:art
    http://rebelart.net/untel-1975-1980/0014632/

    “Everyday Life”, 2013: Department Store-like environment, 6 months of «current events» in Paris (January–June 1977). The themes treated are housing, expulsions, the police, banks, unemployment, sex, cafés and bars, cultural sites, radio and television, the written press, public gardens, trips, the Metro, urban detritusthe, elections campaigns, inauguration of Beaubourg (the Pompidou Centre), interviews…, 1600 objects displayed on wood metal and plexiglass stands, silkscreened prints, photographs, packaging «blisters», adhesives, stamps, plastifications, sound track.

    SALEM
    SALEM --- ---
    SGNLR: bohužel se to ruší! kolegové z čvt nemají o debatování s bolševikama zájem
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    KK A2 Člověk v tísni
    16.4. 19:00

    Moderovaná debata v rámci kritického klubu A2, tentokrát s hosty spojenými s projektem Člověk v tísni. Debatu připravuje Lukáš Rychetský. Na příkladě největší a také nejúspěšnější české humanitární organizace Člověk v tísni lze diskutovat obecnou problematiku pomoci lidem v nouzi v Česku i za hranicemi naší země. Jak by v dnešní době měla vypadat humanitární i sociální pomoc a lze ji chápat jako nezávislou na ideologiích i státu? Stojí sociální politika inkluze a paternalistický přístup ČvT v protikladu proti emancipačním snahám Romů? Jsou Romové, ale i lidé z třetího světa pouze pasivní objekty pomoci nebo partneři? Mohou nevládní organizace nahradit roli emancipační politiky sociálních hnutí?


    ---

    tranzitdisplay
    otevírací doba út-ne 12.00 - 18.00
    Dittrichova 9/337, Praha 2
    www.tranzitdisplay.cz info@tranzitdisplay.cz
    www.tranzit.org
    hlavní partner ERSTE Foundation
    podpora Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, MČ Praha 2
    mediální partner A2 kulturní čtrnáctideník
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR: Zdravíme všechny, kteří se chtějí zúčastnit akce "Malířský stojan = transparent" která je naplánována v rámci demonstrace "Mánes umělcům". Dovolujeme si Vám poslat instrukce k happeningu s harmonogramem.

    ingredience (k akci potřebujete) : štětec a nejlépe malířkou paletu, jednu černou barvu nebo tuž, lepící pásku, kreslící prkno nebo desku a alkohol

    Harmonogram akce:
    13 00 - sejdeme se v ateliéru sochy na VŠUP a všichni účastníci si opatří malířské stojany z chodby (domluvili jsme se se správcem majetku a vedoucím kresby, že si je můžeme půjčit na tři hodiny). Kreslící prkno nebo jiný deskový materiál si bude muset každý sehnat sám. Následovat malá instruktáž, fasování papírů, rozdávání podpůrných prostředků a team building meditace.
    13 40 - společně vyrazíme co v nejhojnějším počtu z budovy
    14 00 - společně dorazíme před budovu Mánesa, kde se seřadíme na chodník na značky (gafa) - podobnost se spartakiádní estetikou nebo choreografii Leni Riefenstahl je vítaná a mediálně funguje.
    14 05 - postavíme před sebe stojany směrem k budově Mánesu s prkny (desky) s vypnutým papírem a začneme malovat a kreslit. Malovat můžeme především hesla jako: "Mánes umělcům, umělci Mánesu", "Konec tunelování Mánesa", "Veškerou moc do rukou imaginace" a podobně - fantazii se meze nekladou. (nástroje na malování - nejlépe štětce a paletu atp. si prosím přineste)
    14 25 - Namalovaná hesla na deskách pěvně ukotvené na stojanech otočíme a zvedneme jako transparent. Od této chvíle se pokojně malující umělci mění v demonstrující dav a provolávají hesla a vůbec dělají strašlivý bengál.
    15 00 - konec akce! Všichni se uklidníme a pomalu pokojně odneseme neponičené stojany (státní majetek) zase do školy.

    Pavel Karous
    SGNLR
    SGNLR --- ---


    Tax Action Day – Offshore Leaks - Loophole for All
    http://loophole4all.com/press-taxday.php
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Mánes umělcům
    http://manes-umelcum.tumblr.com/



    Manifest
    Za posledních dvacet let se budova Mánesa spravovaná Nadací českého výtvarného umění (dříve Fond výtvarného umění) stala symbolem negativních důsledků privatizace kultury. Soudní spory o její vlastnictví v devadesátých letech skončily vítězstvím účelového výkladu práva nad spravedlností. Komercionalizace galerijního provozu pod taktovkou nadace postrádala jakékoliv vyšší kulturní cíle či starost o kvalitu výstavního programu a dalších aktivit. V této podobě mohla proběhnout jen díky totální rezignaci na ideály spolkového života. Jednání nadace je jednáním realitní agentury, která podniká s majetkem výhradně za účelem zisku.Okolnosti rekonstrukce budovy znovu dosvědčují, že Nadace výtvarných umělců usiluje o vstup privátního kapitálu, což naposledy vedlo k pokusu o její ovládnutí osobou Martina Romana.

    Přitom! Spolek výtvarných umělců Mánes, který budovu Mánesa vybudoval a v roce 1930 otevřel, vznikl z potřeby výtvarných umělců organizovat vlastní profesní život a zprostředkovat společnosti aktuální, současné umění:

    „Pěstovati vzájemnost mezi členy, jakož i směr vážný, plodný, umělecký a literární; sbližovati a sjednocovati veškeré slovanské živly umělců výtvarných v Praze, podporovati dle možnosti nemajetné členy, pořádati rozpravy vztahující se k různým oborům umění výtvarného a literárního, pořádati spolkové výstavy, udržovati kolegiální spojení s podobnými uměleckými spolky a konečně pořádati zábavy a vydávati spolkový umělecký časopis.“ (První stanovy S.V.U. Mánes, přijaty 27. dubna 1887)

    Od poslední čtvrtiny devatenáctého století až do roku 1956 hrál S. V. U. Mánes zásadní roli v kulturním životě české společnosti. Tvůrčí potence jeho členů, kteří vedle spolkové a výstavní činnosti vydávali určující umělecké periodikum Volné směry, zanechala výraznou stopu v dějinách naší země.

    Nadace českého výtvarného umění po sobě zanechala jen úpadek a rozklad!

    Z těchto důvodů jsme se rozhodli pro demonstrativní okupaci bývalé spolkové budovy S. V. U. Mánes. Chceme upozornit na její současnost a budoucnost, která je důsledkem tunelování a kořistnické ekonomizace, a právě tak i tristního stavu samotné spolkové činnosti.

    Budova Mánesa si za stávající situace nezaslouží nést Mánesovo jméno. Byly popřeny veškeré ideály, pro které bylo vybráno zakladateli spolku. Nežádáme ale přejmenování budovy. Jediným řešením je radikální reorganizace nadace a obnovení myšlenky spolkového života. Požadujeme předání všech míst ve správní radě osobám demokraticky zvoleným všemi účastníky akce Mánes umělcům, které z nadace učiní organizaci s otevřenou členskou základnou.

    V průběhu dvoudenní symbolické okupace změníme prostory budovy ve fórum, kde budou diskutovány historické i výhledové perspektivy spolkové činnosti u nás. Aspoň na dva dny vrátíme budově funkci, jíž byla určena. Účastí na akci vyjádříte podporu našim požadavkům a přispějete ke zvolení nových členů správní rady, kteří se stanou zárukou její lepší budoucnosti.
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Dopis panu primátorovi | - kozakovaanna.blog.respekt.ihned.cz
    http://kozakovaanna.blog.respekt.ihned.cz/c1-59527340-dopis-panu-primatorovi

    Vážený pane primátore,
    žádám Vás o pomoc s odstraněním světelného billboardu na mé cestě do školy. Jsem Anna Kozáková, je mi 12 let a chodím do Waldorfské školy v Jinonicích.

    Billboardy mi vadí, protože kvůli nim umírají lidé při autonehodách. Zahlcují města informacemi, takže si potom nevšímáme jejich pravé krásy. Nepotřebuji vědět, jakou mají zrovna slevu u Vodafonu. Než dojdu do školy, všude vidím jen auta a billboardy.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Jen připomínám, že dnes na Břevnově lze poprvé vidět finální verzi Svobody pro Smetanu a pak se zapojit jakkoliv do diskuse na téma Občasnké neposlušnosti s Lukášem Rychetským z A2 a autory filmu Vítem Klusákem a Filipem Remundou!

    [ OBČANSKÁ NEPOSLUŠNOST / kinomovie / 10.4.2013 / CR - Praha - Břevnov - Na Petynce 2257/47a ]
    YARARA
    YARARA --- ---
    Ouch, takhle laka francouzska Front de Gauche na protest...
    Harlem Shake - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=9SGRRzH8A38&list=HL1365511857
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---


    archiweb.cz - ARCHIP - Right to the City in time of neo-liberal urbanism
    http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&type=8&id=13345
    SALE
    SALE --- ---
    [ Dobrovolně) veřejně prospěšné práce / workshopworkshop / 10.4.2013 / CR - Praha - infokafe Salé ]
    Večer prezentací různých umělecko-aktivistických zásahů ve veřejném prostoru nejen z Prahy. Ukážeme si, že práce s městkou krajinou není jen privilegiem urbanistů a developerů, ale i kreativních jednotlivců či skupin zdola.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam