• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    :)

    Bush mladší maluje portréty politiků, zvěčnil i Havla – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zahranicni/332588-bush-mladsi-maluje-portrety-politiku-zvecnil-i-havla.html
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    Galerie NTK srdečně zve na výstavu
    Gallery NTK cordially invites to the exhibition

    Mario Chromý:
    Slovákovi se zasekla ruka v záchodě, když lovil SIM kartu


    8. 4.–19. 4. 2014

    Vernisáž výstavy / Opening: 7. 4. 2014, 18:00
    Performance ASIO
    kurátor: Milan Mikuláštík

    po–pá / mo–fr 10–18, so / sa 10–16
    Vstup zdarma / Free entry

    Galerie NTK
    Technická 6, Praha 6




    Mario Chromý
    V Austrálii z nebe pršely ryby
    200 x 100 cm
    2013



    Mario Chromý
    Exhibicionista převlečený za banán ohrožoval kolemjdoucí pistolí
    90 x 140 cm
    2012
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    NAJDI DESET ROZDILU

    PošliDOBROdál
    http://poslidobrodal.cz/

    vs

    Galerie NE
    http://www.galerie-ne.cz/
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    BASNIK: já jsem teda tenhle tvůj příspěvek moc nepochopil.. nebo? Chápu to správně, že dle tebe člověk dělajíc angažované umění (které vlastně dle tebe ani neexistuje), je kriminálník, pokrytec a dokonce i pachatel kulturní pohromy?
    BORO
    BORO --- ---
    LOPIK: dneska je každej umělec..stačí když ti bude chybět soudnost a vkus, vymslíš si nějakej strašně oduševnělej důvod proč ses zrovna dneska vysral na papír a proč zrovna tvoje hovno je jedinečný a naprosto originální, pak už jen k tomu nevkusu a nesoudnosti stačí pořádná dávka drzosti a sebevědomí a bude stebe uznavanej umělec.... bych blil velebnosti
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    BORO: Kdo umí, ten umí ;)
    BORO
    BORO --- ---
    BASNIK:lépe bych to nenapsal..

    ..a fakt by mě zajímalo kdo si koupil tak skvělé umělecké výtvory?..a není to málo, za dva míče?...připomíná mi to školu Knížáka, Černýho a jim podobný hovna...omlouvám se za slovník...ale slušneji to nejde.
    BASNIK
    BASNIK --- ---
    me v tom pribehu dvou neportretu neco chybi... ci *majetek* byly ty billboardy?

    § 228
    Poškození cizí věci

    (1) Kdo zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

    (2) Stejně bude potrestán, kdo poškodí cizí věc tím, že ji postříká, pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou.

    (3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,
    a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 na věci svědka, znalce nebo tlumočníka pro výkon jejich povinnosti,
    b) spáchá-li takový čin na věci jiného pro jeho skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že je skutečně nebo domněle bez vyznání,
    c) spáchá-li takový čin na věci, která požívá ochrany podle jiného právního předpisu, nebo
    d) způsobí-li takovým činem značnou škodu.

    (4) Odnětím svobody na dvě léta až šest let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 škodu velkého rozsahu.


    vzhledem k taskaricim ohledne tykadel a panacku se nejak nemuzu zbavit pocitu "kde jsou ti fizlove tentokrat?"


    ...btw. odolaval jsem tomu dlouho, ale:
    1) "angazovane umeni" je zjevny oxymoron neboli naprosty nesmysl - umeni nemuze byt angazovane (stejne jako nemuze byt angazovana dieselova lokomotiva nebo nahly naval emoci - nezive a abstraktni veci nemaji vlastni agendu nemluve o tom, ze pokud angazovanost omezime vyhradne na politiku - jak naznacuje zahlavi - pak se bavime ciste o propagande, o mrzke vytvarnicine nejhorsiho radu - o reklamnich srackach), takze jednou provzdy: angazovani mohou byt nanejvys autori - lide chcete-li
    2) neni tu zadne umeni, jeste mozna tak domele - vyrobene vulgarnimi klauny (k tomu se jeste dostanu)
    3) a samozrejme, i kdyz nemam nic proti schopnosti prodat bezcennej sunt za astronomickou sumu - koneckoncu i to vyzaduje jistou davku umu - vyhlasovat zaroven neco o alternative a umeni je v takovem pripade ukazka hodne prebujeleho ega, jak to uz ostatne u modernich umelcu casto byva. v mych ocich je v tom tolik kumstu a umeni jako v textech leose marese nebo v levem pruhu dalnice D1. bez urazky, to je proste fakt.
    ...vyse zminenym se i vysvetluje obsahova prazdnota zdejsi nediskuze stejne jako duvod, proc se v ni nikdy nedoberete zadneho vysledku



    neco nametu k zamysleni, pro ty, kteri jsou k tomu svolni:
    The thing I hate the most about advertising is that it attracts all the bright, creative and ambitious young people, leaving us mainly with the slow and self-obsessed to become our artists. Modern art is a disaster area. Never in the field of human history has so much been used by so many to say so little.
    -Banksy

    Čeng Sie (1693-1763) dyn. Čching
    mládí prožil spíše v chudobě; ve dvou letech mu zemřela matka a do péče jej převzala slečna Fej, služebná jeho babičky, později jeho strýc, který ho svěřil do výchovy místnímu učenci Lu Čung-jüan... ...když byl jmenován magistrátním úředníkem a o čtyři roky později přeložen do Wej-Sienu[*], ohniska hrůzného hladomoru, otevřel vládní sýpky pro hladove, vyhlasil projekt oprav mestskych zdi pro nezamestnane, primel zamozne, aby se podelili o majetek s chudymi, uvalil kontrolu cen na potraviny a tak zachranil tisice lidi pred smrti hladem.
    Sklidil za to obdiv, ale také kritiku úředníků a vzdělanců. ...v jednom z dopisů mladšímu bratrovi v té době napsal:
    "Psát kaligrafii a malovat obrazy je elegantní činnost. Ale je to zároveň vulgární činnost. Když člověk nedokáže udělat něco proti utrpení lidí a místo toho si hraje s tuší a štetcem, aby někoho pobavil, cožpak to není vulgarní činnost?"

    --- coz je imho vyborna demonstrace principu, podle ktereho je snadne odhadnout, kdo je angazovany umelec a kdo vulgarni sasek


    ale jinak je prinos teto diskuze skutecne nedocenitelnej - kde jinde by clovek ziskal predstavu o tom, jak by to vypadalo, kdyby se clenove artdirectors club cz povazovali za umelce a zacali fundovane diskutovat nad budoucnosti alternativy?
    GGG
    GGG --- ---
    Chto delat v Tranzitdisplay

    Chto delat: Anti-antikomunismus | TRANZITDISPLAY
    http://www.tranzitdisplay.cz/cs/vystavy/chto-delat-anti-antikomunismus
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    EPOS_257: nejak moc rychle ctes;)alibismus bylo slovo, jez si pouzil ve svem prispevku ty v souvislosti s pruvodnim textem autoru videa, nenarazim tudiz ani tak na tvuj alibismus, nybrz na tve tvrzeni, ze ten text lze povazovat za alibismus. spokojen jsem tak nejak celou dobu, nezavisle na tvych prispevcich...
    GGG
    GGG --- ---
    EPOS_257: jo rika se tomu prani spinavejch penez a kupovani odpustku
    EPOS_257
    EPOS_257 --- ---
    GGG: Oni si tu "očistu" vytvarej samy protoze po ni touzej, viz treba prave trafačka, ruzny nadace-charity. Dneska to mas tak ze se o tech vecech mluvi, jsou mnohem vice verejne a prostor kde muze dochazet a dochazi k nejake korupci se rapidne stencil. V porovnani s devadesatkama tu pro tohle byl uplne jinej prostor uz ze svy podstaty kdy bylo predtim vsechno statni a muselo se to nejak "prerozdelit". Hodnoty a vztah knim byly od zakladu prekopany - podkopany a muselo se to zacit budouvat cely od zacatku. A tech prilezitosti si nekde neco urvat pro sebe nebo svy kamarady bylo nespocet...Z tohohle uhlu pohledu mnohem vice lidi urcuje prostredi a prilezitosti a pomery z kterejch vychazej.
    GGG
    GGG --- ---
    EPOS_257: Prave ze ted je posledni sance k tomu, aby ti co rozkradli za Klausovy a Havlovy ery stat byli poslani pred soud, a ne ze se s tim nedko bude jak ty rikas vyrovnavat, samozrejme ze k tomu asi nedojde, ale je potreba se o to zajimat a byt k tomu kriticky a ne se s temito lidmi paktovat a tim jim vytvaret prostor pro jakousi "ocistu".
    EPOS_257
    EPOS_257 --- ---
    GGG: jsou "mafiani" a "mafiani" ve výsledku jsme stejne vsichni rádi že ta trafačka je a nikdo do toho co se tam deje nekecá. Je to bolestivý a pozvolný ale ja věřim nebo aspon chci věřit že se společnost z těch divokejch devadesatek i když pomalu tak léčí a vyrovnává
    EPOS_257
    EPOS_257 --- ---
    A jestli vas zajima co stema prachama udelam dal tak se nechte prekvapit, v tomhle uhledu koncept u konce jeste neni :)
    EPOS_257
    EPOS_257 --- ---
    SGNLR: Jo jsou to ty samý lidi co vlastnej trafačku, díky nim a tedy nutno dodat že hlavně díky panu Malému, kterej nemá s ArtSalonS nic společného tam je už přes 7 let kulurtní alternativní život.

    Pro mě byl rozhodujici moment ten barak tančící dům, s odkazem k době v které vzniknul a pravě dyptich politických portrétů a nehraje v tom roli jenom to že je odtamtud videt krasně na hrad a vedle bydlel prvni prezident po sametove revoluci.


    GGG: kdyby ses nechytal palcivejch titulků stejně jako editori, který članky překopavaj puvodnim autorum presne k temhle učelům, tak by ses dozvěděl že jsem si z toho udělal přednost, že se tyhle věci prodavaj jsou zaramovany a zrovna na tomhle mistě. U těch portrétů jsem dal tu cenu schválně takhle vysoko ( ostatní věci stáli v normálních cenovejch relacích současnejch mladejch autorů ) kazdej byl za milion a samostatne neprodejny, kuli tomu aby se zachoval ten význam. No a pak sem ty "zbohatlíky" z devadesátek poňoukal at si to koukaj koupit... Je zajímavý vůbec stěma lidma přijít do kontaktu a udělat si o tom obrazek na vlastní kůži.

    Myslim že koncept je dovršenej. Pro mě je to současnej politickej portrét se všim všudy !!!

    Obávám se že Rittig myslim že to nebude což by bylo ješte zajímavější :))
    EPOS_257
    EPOS_257 --- ---
    FIDEL: Tak nevim k cemu bych si mel vytvaret alibismus. Ja se jen snazil popsat duvody proc se ta diskuze a cele to kolem strhlo onim smerem. diskuzi chapu jako vymenovani si nazoru a myslim ze nazor v tom byl, jestli ti tam chybelo to ze BU2R a chovani Yinachi zejmena ohledne "NE znas dela.." a zneuziti SGNLRovi fotky z knihy jsou svinarny a podvodny jednani, což na tom vnimam jako největší zlo. Tak je to proto že to už bylo řečeno ve videu a je dobře že o tom někdo přinesl svědectví. U kmenů to vnimam trochu sporně a přesně považuju jako idealni formu sponzoringu tento případ ( i když logo s podekovanim jenom v tiráži misto i na hřbetu je nejelegatnejsi reseni. To nic ale nemení na tom že Kmeny jsou součástí celé téhle kampaně ( mužeme li to tak nazvat ) a tím to vrhá stín i na ně to bezesporu. Ja sem se bavil ale o nečem jinim.
    Tak teď už si spokojen ? :)
    GGG
    GGG --- ---
    SGNLR: Uz se to tu sice resilo nekolikrat, ale neni naskodu si to zvopáknout a musim rict ze mas recht. Nejde ani tak o komodifikaci jako takovou, ale jde o to s kym se tady ta "spolecnost" o ktery mluvis paktuje. Jsou to podivny lobisti, podvodnici, tunelari, 90kovy zbohatlici. Jedine stesti je, ze si to odborna verejnost uvedomuje a nevenuje jim pozornost. Zato nevzdelana novinarska luza jim venovala prostor v nekolika prednich denicich s otazkama na urovni Chviky pro tebe. Uz titulek: Prodávám zarámovanou krádež v pátecni priloze lidovych novin je presne prikladem jak by se o tomto kritickem umeni psat nemelo. Ve vsech rozhovorech je absolutni absence jakehokoliv politickeho nazoru, az na RomanTický rychlosipacky kyc. Dobre to vystihl nize FIDEL: "Neco fakt konkretniho, nakej nazor, jenz by nezustal v rozmlzenym oparu".

    Chytli jste se kucí spatny party.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    GGG: celej ten Artsalon bude dost vydarena particka Prazsky spravy nemovitosti.Chemistry,Microna,Tancici dum,kontakty po cely repubice a zkusenosti s kurvenim vseho druhu.to se pak hodi naka volnocasova aktivita na zlepseni karmy a pripadny preprani penez.medializace v mainstream mediich je jasna a dostatek celebritek a gauneru na vernisazi taky.ostatne to je to po cem media jdou po sokujicich,barevnejch vecech, ktery "jsou videt"(proto zname z mainstream medii Cernyho,Pastu,Brudnaka,ale naopak se o nich pravdepodobne nic moc nedocteme v odbornych mediich,protoze je jejich tvorba v zasade pro odbornou verejnost irelevantni)

    neber to osobne Epos257.nechci tady shazovat tvuj projekt a bavime se o tom i v realu.a v zasade jde o podobnej model debaty(kdyz nebudu hodnotit samotny umelecky dilo ale diskurz v kterym ted bude kolovat)jako tady byla nedavno.diskurz v jakym bude odted tvoje umelecky dilo je proste uplne podivnej.jediny"stesti"je,ze je to tady az krome par blaznum(jeden z nich budu asi ja)vsechno jedno.a kupcum a stoupajici cene projektu tohe vsecko koem ted jen prospeje..

    nicmene by me otevrene zajimalo kdo to koupil a jak se mu z toho snupe koks.tipuju ze snupe jen z jednoho ale a na druhej chcije podle toho koho volil(a za koho asi loboval a todle si koupil jako suvenyr:)))taky by me zajimalo,zda to byo prodany jako celek tzn i s dopnujcima dokumentacema,jako je napr to video-bez nej by to byly proste dva hnusny velky ksichty a nedavalo by to vastne smysl

    diskutuju,nehejtuju...btw ses ted dostal na "uroven" Banksyho bez prdele:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam