• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    TWORBO: Ja nejsem designer a myslel sem,ze to je jasny,ze to je nadsazka. Nebo si myslel,ze to opravdu chci prodat pocilejnim slozkam,aby nas tim pacifikovali na demoskach?🥴

    Jinak ta naivne prakticka predstava,ze design ma bejt funkcni,me opustila behem studia na UMPRUM. Kde je treba uz i obor konceptualniho designu
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    SGNLR: já měl pocit že design je spojení funkčnosti a nějakých estetických kvalit. i když dneska to laikové a občas i lidé z branze berou spíš jen přes tu estetiku... takže asi pro spoustu lidí dobrej design.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RUDOLF: dane mam pocit platej vsichni, a vytykat tem chudejm, ze jich platej malo a ze teda svet zachranej dane stredni tridy je pomerne slusna classwar! ten kdo je nerad plati sou ty superbohati, kteri k nim v zadnym pripade neprisli poctivym zpusobem(otazka legality a legitimity by byla na dalsi slohovou praci)

    green job vyraz pouzivam pejorativne- tak jak ho ted jako kourovou stenu greenwashingu pouziva ten zlej kapitalismus- ano, pouzivat tohle slovo me uz taky sere, ale on tady porad tak nejak je a porad tady sou lidi, ktery si myslej, ze se vse ve spolecnosti samo vyresi nasmerovanim neviditelny ruky trhu. to se deje, ale vede to svet do cim dal tim vetsiho pruseru

    nikdo tady nemluvi o souzeni nejakyho tvyho kamose marketaka,kdyz mluvim o vyvlastnovani a souzeni, tak myslim opravdu bohaty lidi, miliardare neasi. to je jako kdyz se lidi pri obdobi Kliniky bali toho, ze jim squatter obsadi garsonku, kdyz odjedou na dovolenou, tahle antilevicacka dojmologie. kamosu marketaku, lidi z reklamek(mezi nima jsem vyrostl) a korporatu mam x a kdyz se s nima bavim o tom, jestli by v zivote nechteli delat uzitecnou praci, ktera by jim treba i prinasela nejaky vnitrni uspokojeni, byla prospesna spolecnosti, tak se bloknou a prestanou mluvit(ano, chteli by to, ale sou moc pohodlny z toho sveta pseudoblahobytu vystoupit)

    jakej mame politickej system prosim?vzdyt to sam pises, ze od Ciny az k nam je to kapitalismus, jen s mirnejma odchylkama. nekde je to kapitalismus s lidskou tvari, jinde ostrejsi forma kapitalismu. to, ze si pravidla urcujou staty sem myslel, ze je tak nejak vyvracena legenda. je jedno jakou mas vladu a ze se jednou za chvili zmeni, protoze hybatele businessu zustavaj vicemene nemenny a sou tim padem schopny planovat vic do budoucna, maj cas a prostredky vyckavat a pravidla menit pozvolne.

    jeste, ze neumm citovat Marxe, ale pises, ze se problemy vyresi pomoci kapitalu...uf...a ze to zaplati stredni trida, uff. ja myslel, ze ty zmeny provedou ruce lidi, ktery postavej ty novy elektrarny a par mozku vedcu, ktery to vymyslej. penize nebudou mit zadnou hodnotu za par dekad a ty mluvis o generacich

    ukaz mi prosim v modernich dejinach moment, kdy se sami vladnouci politici, kralove, velkozavody(dnesni oligarchove a korporace) rozhodli nejak zasadne zmenit status quo. jinak nez tim smerem, kterej by je drzel u mci y vydelaval penize. cimz se dostavam zpet k aktivismu, respektve obcansky neposlusnosti- dokud lidi nezacali delat bordel, teda bejt aktivisti, tak nemeli cerny lidi volebni prava, ve fabrikach se drelo 12 hod sichty a ve Svycarsku nemely zeny volabni pravo jeste v druhy pulce dvacatyho stoleti.

    "Když mluvíš o uhlobaronech - budeš jim nadávat i ve chvíli, když budou poskytovat záložní energii?" -ANO samozrejme budu a mel by to delat kazdej. Tyhle lidi celou dobu vedi co delaj a vydelavaj na tom neskutecny penize. neprestanou to delat, dokud jim spolecnost nenaznaci, ze je to spatne a oni pak reknou "oops my bad ze jsem vydelal miliardy a celou dobu vedome nicim ekosystem, tady mate koblihu a zacnu vam prodavat neco eko". nasrat, sou to skupiny organizovanyho zlocinu, stejne jako banky, financni skupiny, developersky firmy spekulujici s realitama. a to, ze to co delaj je legalni jen doklada, ze stat az tak uplne neridej politici, ale lobysticky skupiny pracujici pro ty superbohaty

    v zasade se rozchazime v tom, ze ja pozaduju klimatickou spravedlnost- tak jako dneska nebudu nadavat chudejm lidem, ze nejsou vegani a nemaj elektromobil a nebo ani netridej odpad, protoze na to z nejakejch duvodu nemuzou dosahnout, tak nebudu za par let tleskat uhlobaronum za to, ze dodavaj levnou energii prekariatu- to je totalni demagogie, az by me skoro zajimalo na jakym politickym spektru se pohybujes(mrk mrk)

    asi je blbost to tim tady zasirat, ale vzhledem k tomu, ze sme se jeste nepohadali, tak s tebou rad budu hrat tyhle sachy na dalku v poste!
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    TWORBO: Ano. Diky za preptani. Ale muzes mi vyvratit je ji benga nekdy pouzivaj svete div se jinak, nez davni asijsti mudrcove martial arts a nikdy ji nedrzej za tu dolni cast a nepouzival ji jako obusek. Go on.

    Naoplatku bych ti mohl dat kurz nadsazky, metafory v umeni atak koukam
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    SGNLR: když koukám na tvůj "dizajn" říkám si jestli vlastne víš jak se používá Tonfa...
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SGNLR:


    No, ale co je ten green job? A musí to být green job?


    Např. to že ty lidi mají prachy, znamená, že si můžou dovolit ty zelený energie;-) Rok před invazí UA, se mluví o tom, že současná politika EU, bude znamenat drahé energie. Ale v tuhle chvíli se 4-5x zdražil plyn - tohle sejme celou nejnižší třídu. EU na to šetřila už před invazí, aby byla schopná pomoci jednotlivým státům - netuším, jestli je schopná pokrýt takovýhle zdražení. Máš tu skoro mega lidí v exekuci a a k těm se připojí lidi, který tam ještě u chlup nejsou ale padnou tam příští rok. Tohle jsou lidi, který tu energetickou transformaci nezaplatí, schudnou na ní a budou ideálním voličem pro různé antisystémové přístupy alá Andrej Babiš v lepším případě, Okamura aspol. v horším případě. Budeš jako angažovaný umělec ovlivňovat lidi v těhle vodách? Nebo skončíš jako Godard s tím, že dělá filmy pro pracujcí ale oni mu tam nechodí? Prostě budeš dalším liberálem, co dělá umčo pro liberály?


    No a pak tu máš tu sobeckou střední třídu, pokud si pamatuji dobře, nájem/hypo je stojí méně než 50% příjmu, takže už nejsou prekariát. O jakých green jobech tady mluvíš? Je elektro mobilita green? Je job v dodávání a výrobě solárních panelů? Tady je to jako se vším jiným, pokud je to sektor který roste a je v něm málo lidí, bude zvyšovat odměny. Pokud potřebuje specifickou kompetenci, budou vnikat i školy/kurzy. Známej si postavil off-grid house, není rozhodně eko, páč je plný baterii a technologií. A vydrží ti asi 8 dní, když je zataženo a šetříš. Vyladil si na něm, co takový barák potřebuje a teď s lidma co tam designovali/vyráběli technologie na míru, rozjíždí business který jiným pomůže i u zasíťovaných barákách snížít energetickou náročnost. Tenhle klučina začal jako markeťák v nějakým korporátu a z toho co vydělal, rozjel tohle. Bude souzený za to že několik let vydělával v marketingu? Ty víš, kam ostatní doiterují? Já byl sedm let ve veřejným sektoru, než jsem odešel do komerčního. Proč by to nemělo být naopak? Není právě ta korporátní deziluze motor mnoha lidí, začít dělat něco smysluplnějšího?

    Za druhý, ta sobecká střední třída bude ta, která tu transformaci zaplatí na ceně energií a ze svých daní - případně bude mitigovat drahotu investicí do energetických úspor ve svém bydlení.

    Do pojmu kapitalismu si rveš všechno co se ti hodí. My nemáme politickej systém kapitalismu. Levice rve do kapitalismu démony, svobodní zas osvoboditele - je to trochu únávný, jak si v tom každý hledá svoje. Ano svět se nám s průmyslovou revolucí radikálně změnil. Ale ve zkratce. Kapitalismus nepotřebuje demokracii, pravidla kapitalismu určují mocenská centra - státy různých politických zřízení. Stačí se podívat do číny, máš tam, kapitalismus i státní kapitalismus. Všude je nějaká forma kapitalismu definovaná státem, ten utváří podobu kapitalismu a ten zpětně utváří stát. Máš různé sociální programy nebo jejich absenci, máš různé systémy zdaňování. Každý stát má nějakou hodpodářskou politiku, nějakou ekonomickou i vojenskou strategii. Máš korporáty co mají kapitál a snaží se ovlivňovat, ale nevládnou - málokdy, jsou schopné určovat pravidla, ale ovlivňují kapitálem, stejně jako ostatní státy, které mají taky kapitál ale mají moc na pravidly. Přijde ti snad, že Jeff Bezos vládne světu, jen protože Amazon je jedna z největších firem? Máme tady hodně aktérů, hodně rozdílných ekonomik, hodně strategií k domácí politice. Co je důležité, je to pískoviště rozličných strategií jak něco získat na úkor ostatních a takhle to bylo tisíce let. Co se změnilo je kritické zahuštění lidstva a potřeba zdrojů pro inovace. Je to nová situace ( ano i v řádu desítek let, je to stále nová situace). A tohle je primárně problém, který se bude řešit vědou, inženýrstvím a pomocí kapitálu, která zaplatí tu práci. V Evropě je tohle už dávno politicky i ekonomicky ukotvený, ale realizace je vždycky nejtěžší oříšek. Nemáme žádné hotové řešení a je to problém který budeme řešit generace. Ale budou ho řešit ti, kteří se věnují vědě a inženýrství, bude to investovaný korporátama nebo státama. A ten zbytek se pokusí, aby jsme u toho nezbankrotovali nebo nevytvořili nějaký nelidský podmínky pro život, kde neplatí např. právo.

    Když mluvíš o uhlobaronech - budeš jim nadávat i ve chvíli, když budou poskytovat záložní energii? Nejsou náhodou ty uhlárny už vybavený filtrem, takže ty výpary jsou dost limitní a ten dopad na ekosystém v ČR je minimální? Není to vlastně divný, když ty uhlárny jsou schopný dodat levnou energii (pokud by nebyli povolenky) a nezruinovat tu prekarizovanu část společnosti?.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    To Serve And Protect 2022 | Vladimír Turner
    http://sgnlr.com/works/inside/to-serve-and-protect-2022/



    Pomáhat a chránit

    V třicátých letech 20. století, ještě před začátkem druhé světové války, navrhovali studenti umělecké školy, kde jsem nedávno také studoval, architektonická řešení koncentračních táborů. V současnosti designéři na té samé škole navrhují design střelných zbraní České zbrojovce, která je pak prodává komukoliv kdo platí, tedy i diktátorům a totalitním režimům. Studenti designu se většinou ideově nikomu nezodpovídají, prostě “jen dělají svojí práci”. Svojí práci dělají také hrdinové v novodobých brněních, kteří mají od státu monopol na násilí. Hlídají status quo neoliberálního kapitalismu, který není ideologií, ale jediným možným demokratickým modelem. Jde mu jen o peníze a ty jsou apolitické. Uvnitř hranic národních států zasáhnou hlídači pořádku kdykoliv, když se tento stav věci někomu znelíbí. Je nepřípustné, aby byla narušena hierarchie sociálních vrstev. Kdyby někdo demonstroval za emancipaci rasových menšin nebo za rovné podmínky pro ženy a muže. Poslední dobou se hromadí problémy s verbeží, která požaduje něco, čemu říká klimatická spravedlnost.

    Nejsem sice produktový designér, ale jako každý umělec bych rád prorazil na trh. Tak jsem se rozhodl aktualizovat geniální vynález na mlácení nepřizpůsobivých živlů. Patent na mou novou verzi tonfy nabízím k odkupu pro policejní složky toho státu, který víc zaplatí. Cena je k diskuzi. Věřím, že tato drobná invence potěší samotné policisty a radikálně zafektivní jejich práci. Ti to s námi myslí dobře. Proto bychom měli každou ránu tonfou od od rytíře chránícího svého pána, brát jako jakési gesto dobroty a být vděčni za jejich moudrost a štědrost.

    SGNLR
    SGNLR --- ---
    a samozrejme je v Indii i umelecka vlna bojujici proti rostoucimu hinduistickymu nacionalismu https://sohrabhura.com/2-Images-are-Masks
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    pomerne naslaply politicky umeni:

    Shivaji Maharaj Memorial Statue in Arabian Sea by Government of Maharashtra
    https://www.youtube.com/watch?v=vF7KGopg8bQ
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SGNLR: odpovím, ale bude to jako šachy na dálku, až budu mít půl hoďky na sepsání odpovědi.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RUDOLF: no vida, tak budeme diskutovat, to je fajn! jen teda porad nechapu tvuj pohled na aktivismus. ja treba nedelam prodejny dekorativni umeni, i kdyz bych to dokazal, protoze spolecnosti tikaj hodinky a neni na to cas. proto sem si zkazil zivot a karieru tim, ze delam tohle zpiceny aktivisticky umeni, abych se rano nestydel podivat do zrcadla

    v zasade s tebou ve vsem souhlasim, brcka neresim, jestli to byla nejaka roztomila podpasovka:)

    nadhodili jsme tim nekolik temat:

    politika prace(k tomu super knizka Bullshit Jobs od Davida Graebera). jakou dela clovek praci ovlivnuje sociopolitickou a i ekologickou situaci na danym miste. samozrejme nevytykam workinglass lidem, ktery sou z nejakyho duvodu prekarizovany, ze nedelaj "green job" a nejsou aktivisti, kdyz jsou radi, ze se nejak uzivej. mluvim o stredni tride sobeckejch mlcicich vysokoskolsky vzdelanejch lidi, ktery si neuvedomujou, nebo nechteji uvedomit, ze svoje vzdelani a energii muzou investovat tak, aby to bylo prospesny i nekomu jinymu, nez jejich kapse(treba klimatu, ktery jinak brzo pude do pice nenavratne).protoze pokud se jako spolecnost tyhle solidarite nenaucime a nebudeme k ni nutit politiky, tak oni to sami rozhodne delat nezacnou

    tzn dalsi tema je solidarita se zbytkem spolecnosti a zodpovednost i vuci jinejm zivocisnejm druhum

    nepochopeni toho, ze kapitalismus stoji na nekonecnym vykoristovani nejen lidi, ale i samotny planety Zeme- tudiz jednoduse nejde ocekavat, ze by toho jen tak nechal a ze "bude takovej, jakej si ho udelame". pokud ma nejakej politickej system moznost dosahnout klimaticky spravedlnosti, tak to asi kapitalismus nebude. naoliberalni systemy se proste prebrandujou na zeleno(na tento druh podnikatelskyho ekofasismu se moc tesim) a to jedno procento lidi vlastnicich planetu bude vydelavat jinak a nerovnosti ve spolecnosti, pokud jeste nejaka "civilizovana" bude, budou dal

    zodpovednost politiku- desitky let nam lhari typu Klaus, placeny pochybnejma penezma, do oci rikali, ze se nic nedeje. ty samy strany a jejich politici dneska uz vidi, ze jim to lidi nezerou. mezitim jejich kamaradi z rad businessmanu vydelali diky temto masovejm manipulacim, demagogiim a lzim miliardy skrze svuj spinavej business. prijde ti fer, aby dal jen tak chodili po svete? nedavalo by smysl je zavrit, vyvlastnit jejich miliardy a z tech penez se pokusit zmirnit dopady jejich bezohlednyho pocinani? kazdej uhlobaron s vedomim toho, ze denodenne nici ekosystem a zabiji tim lidi, je mafian a masovej vrah. roky se jim prizpusobuje legislativa, nebo porusujou pravidla, dokud se jim skrze enormni kapital, medialni agentury, lobysty, korupci atd. nepodari ty pravidla zmenit. kdyz se ted behem valky objevujou i mezi pravicovejma politikama nazory, ze by vyvlastnili rusky oligarchy a z jejich penez opravili Ukrajinu, tak proc to uz ted neudelat s miliardarema, ktery prokazatelne skrze svoje korporace nici planetu zemi, ktera patri nam vsem?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SGNLR: nejsem vědec ani inženýr, jsem korporátních krysa ve farma průmyslu. Nasazuji infra na strojový učení, ve kterým vědci nebo analytici buď zkoumají business mrdky jak efektivně oslovovat lékaře/nemocnice nebo studují genom pro néjaký aplikovaný řešení. Jsem prostě námezdní síla v dobře placeným sektoru. A mám umění i angažovaný umění rád a myslím že děláš dobrou práci. Obecně bych s Bondym řekl, že umění je to co z nás dělá lidi a nechtěl bych žít ve světě bez umění. Nicméně realisticky, symbolický působení má své limity, když byla občanská válka ve Španělsku, byl konec se psaním a šlo se bojovat a snažit se nepáchat válečný zločiny. Nebudu hledat další paralely mezi burcováním (angažováním) a prací kterou je potřeba udělat. Teď je potřeba změnit energetiku, na úrovni EU už je to roky tlačený bankami a na nezelenou energii nedostaneš dobrej úvěr. Evropský parlament každý rok navyšuje snížení emisí o pár procent. ČEZ apod. na to reagují ale spíš jim vadí, že se to furt mění - protože je to strategie na 100 let a nemůžeš ty parametry furt měnit. Aby měli jak reagovat je potřeba investovat do toho co dává smysl. Třeba i těm zlejm hnědouhelným elektrárnám jde snížit emise a těžba probíhá v čechách. Počítá se s nima jako se zálohou při výpadcích. ČEZ bojuje za to, aby test nových modulárních jaderných reaktorů proběhl v ČR ale jsou tu i jednotlivci co to tlačí. Pámátkovej úřad by třeba mohl povolit dávat solární panely na střechy v Praze. Dá se toho dělat tuna ale brečet nad plastovými brčky, kelímky, sáčky - je zase hysterie, která se třeba děje nejen na AVU. Občas lidem nedocvakne že papírová taška sežere při výrobě spoustu vody a že igelitovej sáček je tak skladnej, když ho nedej bože posílaš lodí, tak jich nemusíš posílat víc. Nebo ta drobnost, že na nahrazení energie solárním, potřebuješ uvolnit těžbu stříbra. Smyslem toho postu není diskutovat co je lepší/horší - ale že jako lidstvo jsme postavený před obrovskou změnu a budou se nám hodit nejen vědci co se zajímají o modely vývoje, ale vědci který budou řešit jak čistit vodu, jak snižovat emise, jak vyrábět nízko energeticky potraviny a statisíce podobných problémů. A tohle zaplatí ty zlé koeporáty, ti zlí miliardáři, ty zlé vlády ze západu. Možná se najde i nějaká áčkarská investiční společnost, která přispěje do výzkumu a bude udělá si laboratoř;-) Je to jedno. Důležitý je, že jde o práci, za kterou si lidi nechají zaplatit a budou mít nástroje, jak ji realizovat. Čím víc se začnou projevovat reálné dopady změny klimatu, tím větší tlak bude na adaptaci a mitigaici. A tím víc zdrojů skončí v investicích. Lidi válce nevěří dokud není o stát vedle. S klimatem je to samé. Spíš bychom měli zkoumat Izrael, jak se učí pěstovat na poušti. Ale oni tam maj ty palestince, takže je to celý nějak špatné. Nevím, dělat z klimatu ideologický boj proti kapitalismu, nebo zionismu (netvrdím źe to tak máš;-) - je ztráta času. Kapitalismu je takovej, jaký si ho uděláme a ukočírujeme. Nevím kde jindy plodit děti, než tady na západě. Mají šanci na vzdělání a třeba i něco vymyslí. Nevíme!

    Bezpečnostní otázky bych nechal na jinou diskuzi, ale vojsko je dvousečná zbraň když se podíváme do historie, která privilogavné co chránila, následně popravila. Buďme rádi že se aspoň přísahá ústavě. Nicméné vojsko bude chránit vládu a do limitu svých kapacit i občany. Privilegování si zaplatí ochranku. Případně rovnou zainvestují batalion, alá Ukrajina aby chránili svoje výrobní prostředky. Nicméně, nejsme jižní Amerika a máme policii i armádu jakžtakž pod kontrolou - neříkám že neexistuje tuna excesů. Ale furt na to že jsou ozbrojenou částí společnosti, tak se to dá.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    N_I: Tak diky za pokec. Byl podnetnej jako vzdycky!

    Kdysi se v tomhle klubu hadali nasrany umelci,nadavali si do fetaku a kokotu. To byla aspon sranda. Uz to tu nema stavu…
    N_I
    N_I --- ---
    SGNLR: asi tedy pěšky :)

    cením jinak, že mě zříš!
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    N_I: Tutununu. Tvoje nazory na svet a politiku znam a jsou usmevny. Podobnejch trollu, co se snazej diskreditovat aktivni lidi skrze podobny climate bullshitter taktiky je plnej ceskej pravicovej konzervativni internet. Muzes si jit notovat s nima, treba s Honzou Palickou, kdyz nemas zadny relevantni prispevky do diskuze a nebo je vytahni
    N_I
    N_I --- ---
    SGNLR: hele a do toho portugalska si dosel pesky s tim panelem v ruce? nebo si jel na kole?
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RUDOLF: tak teda nevermind tvoje urazky podjem diskutovat. i kdyz nevim, jestli ma v klubu o angazovanym umeni cenu s nekym diskutovat, kdyz teda apriori angazovany umeni povazuje za zbytecny(?).

    vidim, jak si v textu nekolikrat protirecis- ma teda smysl bejt aktivistou nebo ne? kdo neni vedec, ale snazi se s tema problemama neco delat ze svy pozice(ja o tom tocim filmy, delam vytvarny umeni, ucim a podilim se na aktivistickejch akcich), tak je k nicemu?mame tedy ted vsichni jit na vedecky zamereny vejsky nehlede na to, kolik nam je a ze muzeme svoje uz nabyty vedomosti a schopnosti zurocit stejnym smerem jinak?

    nestacilo by nahodou ty vedce, ktery uz problemy jasne popsali a docela jasne navrhli jejich reseni, poslouchat? poslouchat by je meli politici. jak donutis ty politiky nekoho poslouchat?ze by tak, ze na ne lidi tlacej nejak jinak, nez symbolicky jednou za cas u voleb?takze treba skrze obcansky hnuti, ktery casto potrebuje nejakou spektakularnejsi podobu, a proto spolupracuje s umelcema?

    osobne teda vidim miliony vzdelanejch lidi delajici naprosto zbytecny prace, ktery ten problem jen prohlubujou. zijou pohodlny zivoty a jsou pred tematem naprosto slepy. tahle mlcici vetsina je v zapadni spolecnosti stejnej pruser, jako byla pred druhou svetovou nebo behem podobnejch mezniku, kdy si jen nechteli urvat ze svyho pohodli a drzeli hubu.

    muj text je osovni vypovedi, ktera ve svetle deni histericka neni tofuzel. je psana s chladnou hlavou a zalozena na tom, co diky dokumentarnim filmum a resersim k nim, ktery na dany tema x let tocim, vim.to ze je histerie v tomhle svetle neefektivni si taky myslim a jsem k tou dost opatrnej a dost me sere treba u XR.

    ty si vedec, inzenyr, vojak?ty vojaci nam budou prosimte na co?ze budou ty masy lidi, ktery na klima katastrofu doplatej nejdrive, pacifikovat a chranit ty privilegovanejsi, ty deti ze zapadu?
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RUDOLF: lol.diky za "nazor".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam