• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PETRIUSJediná cesta - záblesk demokracie?
    HARALD
    HARALD --- ---
    RAJCE: Podle čtvrté desky, paragrafu 16, odstavec 2d není zlý, protože se tak zachovat musel. :-)
    RAJCE
    RAJCE --- ---
    GREATDRAKE: nebud zly... at se toho moc nebojime predem a neuteceme ;)
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    whow! chachacha! :-))))
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ZAPPO: Tak ted nevim, jestli dat prednost huronskemu smichu, nebo sladkemu usmevu. ;)
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    a do prdele
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HARALD: OK
    LORD_SHAPER
    LORD_SHAPER --- ---
    HARALD: Ok
    HARALD
    HARALD --- ---
    Sejdu se s GD a L_S a společně dáme dohromady zákoníky. Pánové, souhlas?
    LORD_SHAPER
    LORD_SHAPER --- ---
    To je blbé. Zákony budou v latině a kdo jim nebude rozumět se mě bude muste zeptat :)
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    hele já se kvůli JC latinsky učit nebudu!!! :-)
    LORD_SHAPER
    LORD_SHAPER --- ---
    Trubka s něžně rytým nápisem: "Si in ius vocat, ito. Ni it, antestamino. Igitur em capito. "
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    V to případě doporučuju psát na hliněný destičky nebo ještě lépe, nechat to vyrýt na železné trubky :-)))
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PETRIUS: No prave, hlidka dostane tlusty svazek zakonu aby to bylo tezke a dalo se s tim majznout po hlave kazdeho kdo vypada ze tropi neplechu a donest omraceneho pred soudce. Ten prislusny svazek otevre a odsoudi.
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    Takže to moc nepřehánějte, bude to muset používat hlídka :-))
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    koukám že je máš taky v oblibě :-)))
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PETRIUS: To Te spis rozsekam za to hazeni do jednoho pytle s pravnikama ;)
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    A děkuji za spolupráci ;-)
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    Tím se dostávám k víře. Dnes večer zpracuju, bohy pantheonu aspoň teda ty nejdůležitější. Jména vybrakuju buď s řeckého nebo římského pantheonu podle toho co se mi bude líbit více... :-)

Mimochodem pokud si budete někdo chtít zahrát kněze některého z božtev, uvítám to. Pantehon zatím není moc zastoupen...
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    a je to tady! Právníci mě rozsekají!! :-)))
    Teď mě ještě napadla, že jsem nezmínil pravomoce a hodnosti. Pro jednoduchost uvedu jen to co je zajmavé pro hru a může se nějak projevit...
    Jedeme z vrchu
    - Císař (v současné době se nevolí ale dědí, což je předměten věčných sporů, má právo veta, může velet armádě, vydává rozhodnutí globálního charakteru a další libůstky)
    - Senát (volí lid, navrhuje zákony, stará se o chod země)
    - Správce územního celku/provincie (navrhován senátem, zodpovídá za chod daného území, zodpovídá se přímo císaři, vetuje rozhodnutí nižších úředníků týkající se jeho území) -> Goran
    - Nižší úředníci (od těch vysokých až po ty nejnižší pucfleky) -> Harald, správce města a ještě -> Lord_Shaper jako místní soudce

Většinou platí že vyšší posty nepřekážejí práci těch nižších. Nepřikazují co je potřeba dělat ale maximálně dávají návrhy (většinou osobní) - úředníci se totiž musí starat o to aby fungovali efektivně, jinak je v dalším období nahradí někdo jiný - všechny funkce s vyjímkou císaře jsou nějakým způsobem vyloeni nebo vybíráni....

Gorane jestli tam chceš zahrnout i tohle posluž si. Je to víceméně návrh pro inspiraci...
    Každopádně, udělazákoník tak jak je. Návrhy na změny svojí postavy zatím nech stranou ;-)

A ještě mě napadá jeden bod: Náboženství. Je tolerována víra v cokoliv jiného než Pantheon, ale v tom případě jsou kněží tohoto náboženství nuceni svojí modlu zpodobnit s některým z božstev z Pantheonu. To není sice zas tolik těžké (božstech je hafo a snad na všechno...) ale když se takové náboženství vzpírá, je prostě zlikvidováno. Kněží vyvražděni, věřící zotročeni... Není to zas tak vzácný úkaz a nejdna sekta takto skončila...

A souhlas s Prasátkem, místní mutace jsou velmi časté. Zrovna například Dalejské údolí bude vzhledem k míchání kultur dost specifické...

LORD_SHAPER
    LORD_SHAPER --- ---
    A já se postarám o soudcovské právo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam