• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PETRIUSJediná cesta - záblesk demokracie?
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    Teď mě tak napadá, co kdybyste mi pomohli s nějakým řešení jak rozlišovat Královské a Císařské. Nečekám totiž že se hrůčům podaří napodobit římské kostýmy. Chtělo by to nějaký znak který by z člověka udělal Císařského a z člověka v historickém evropském kostýmu zase stoprocentně Královského (arabové jsou jasní...)

Jediné co mě teď napdá je u Císařských bílá široká šerpa přes hruď a u královský zase viditelné zamení meče jako odznak víry v Algara...

co vy na to? nebo jaké jsou další návrhy?
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    do Zručnosti na stupeň II jsem přidal ještě dovednost:
    Městský způsob boje
    Ve městech kdekdo umí zacházet s nožem a dýkou. Ovšem v jednoduchém uvažování takových lidí se rodí myšlenka, že čím víc a čím větší tím lépe. Postava může používat dýky větší než je obvyklé a také umí bojovat dvěma dýkami najednou…
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ZAPPO: Cohen ne! ;)
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    a kdyz se obratime ke klasice, i Conan umel cist:)))))
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    na druhou stranu zase celkem běžé, je, že hráči nehrají tu většinu, ale jakousi elitu nebo speciální vyjímky z normality... (proto to občas svádí k zavádění různých VVček a podobných věcí...)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ZAPPO: To je ale priklad spatne hry. Pokud ma postava neumi cist a informace se do hry dostavaji psanou formou je snaha o jejich ziskavani a uceni se cteni usudek hrace zvykleho na gramotnost a ne cely zivot negramotne postavy. Dava to smysl jen a pouze v pripade, ze hraju postavu, ktera neumi cist, ale chce se to opravdu naucit. Coz ve svete kde je absolutni vetsina negramotnych je cetna vyjimka - jinak by neplatila ta vetsina negramotnych.
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    a naučit se na JC číst a psát zas takový problém doufám nebude, Minule fungovala moc roztomilá škola :-)
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    PIETA: jojo, to se Zappo snažil říct. Pravdu ale mají oba, jedna věc, je určité informace, jinak než z knih a kronik nedostaneš. Druhá věc pa je jestli se dají ve hře sehnat ještě nějaké jiné informace...

Jak říkám, toho extrému se člověk na Jc nedočká protože není v mých silách všechno zachytit na papír aby to nějakou rozumnou formu - dost informací sice šířím, písemně (maily) ale nedají se moc použít jako herní psané informace...
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    Gorane viz Pieta: pokud je ve hre deklarovana negramotnost jako bezny stav a cteni a psani jako vzacnost vzdelancu a velka cast hernich prvku je resena psanym textem, tak clovek ktery neni gramotny(tedy teoreticky vetsina) je o dost veci ze hry ochuzen. A kdyz to zjisti a je VELKY problem se to ve hre doucit, tak je to pruda.

PIETA
    PIETA --- ---
    GREATDRAKE: A nemluvil on spíš o situaci, kdy se s tím nesžili orgové?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ZAPPO: Je-li neschopnost szit se s tim, ze cteni je vzacnost problemem jakehokoli hrace, vrele mu to preju.
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    hehe, mám teď PŘESNĚ 20 CP :-) a informace budu pouštět především ústně protože písemně to třeba ani nestihnu (jsem jediný kdo má ten svět v hlavě - už zas... :-/ )

Dost informací mívají normálně hráči. Ostatně rozdíl mezi hráčem a CP je v tom že sice harjí stejně, ale CP častěji střídají role a mají nějaké priority jak mají hře pomoct...
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    Aha, uz to vidim - ok, dyka mi v principu vzdycky stacila:)
    Goran: no, ja to pisu po zkusenostech z her, kde to bylo obdobne nastavene(svet) ale ve skutecnosti si clovek bez cteni a psani neobednal ani v hospode(co mame je napsany na zdi), veskery info ve hre bylo jak na kokot v podobe pisemnych zprav, kronik, deniku atd - to jsou proste chvile, kdy clovek touzi umet cist a psat....
    Na druhou stranu to chapu, pro orga je jednodussi pripravit dvacet papirku nez pustit do hry dvacet CP co si pusti hubu na spacir.
    Tedy pokud to opravdu bude primitivni dira, tak to bude v poho a patri to do vzdelanosti....
    LORD_SHAPER
    LORD_SHAPER --- ---
    ZAPPO: K dobrému tónu občanů co si to mohli dovolit. Ke knici bylo mraky mraky občanú, formálně svobodných, kteří byloi negramotní. Univerzální sečtělost funguje za zaltých dob polis.
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    Je to tak. Klacky a kyje do 90. Pokud budeš chtít používat jiné zbraně tak těch deset bodů nebo kolik to bude kldině obětuješ... imho
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ZAPPO: Zappo prober se! Toto neni nesmrtelne mesto, tohle je smrduta provincie nesrovnatelna ani s Dacii ci Thrakii. Mozna tak Germanie. K dobremu tonu tu patri vyplachnout si hubu pivem, pote co dojis zeli.
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    každý umí zacházet s dýkou, nožem, obuškem a klackem. Nebo tak nějak je to psaný v pravidlech :-)
    Já bych spíš plavání viděl jako věc čistě založenou na postavě. Arabové z pouště třeba budou v háji :-)

Čtení a psaní je otázkou výuky, takže tak... :.)
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    cteni a psani je otazkou sveta - nevim, jestli treba kdyz vezmes Rim(jako predlohu cisarstvi), kde to patrilo k dobremu tonu a neumeli to akorat otroci a tak. Ale dobre, uznavam, ze to patri ke svetu.
    zachazeni se zbranemi je neco jineho - sebrat kudlu nebo kratky mec a nekoho s tim pichnout, to neni tak tezky(pro nuzaka muze byt tezky sehnat ty zbrane, ale to je jina). A obzvlaste pokud skoleny valecnik ma veci, ktere ho odlisuji(finty, rany za vic, porazeni atd), tak znalost pouzit mec proste nevidim jako zlou...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Naopak, cteni a psani JE zalezitost elity. Zachazeni se zbranemi tez.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    no, ono bylo i v pravidlech na kamenny kruh:)) A tam jsem teren neznal takze jsem nad nim vahal:)
    Ale nakonec jsem se rozhodl, ze plavat proste umet nebudu a kdyztak naexpuju a doucim se - klasicky pristup s podobnyma dovednostma:/
    Asi nejpalivejsi mi prijde ASPON NEJAKE zachazeni se zbrani bez nutnosti mit bojove nadani a cteni a psani. To je dovednost, ktera ti strasne prida na hernich moznostech(je dobra predevsim pro hrace, postave muze byt vic jedno)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam