• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PETRIUSJediná cesta - záblesk demokracie?
    HARALD
    HARALD --- ---
    GREATDRAKE: Obávám se, že si je skutečně pleteš s bakchanáliemi. Saturnálie byly veselé, ale rozhodně nebyly rozpustilé, nebo nedej Ianus, dokonce divoké. Ale už mlčím, nebo mi Petrius vydláždí úsměv. :-)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PETRIUS: Kvestore, vzal jste si dnes svuj prasek ze susenych zab ze ano?! ;)
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    doprdele asi se vyprdnu na všechno a začnu zase hrát dračák - hráči larpů jsou děsní, mají potřebu nedůležité věci rozebírat do detailů ještě více než organizátoři... :-/
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HARALD: ehm. saturnalie byly HODNE divoke ;)
    HARALD
    HARALD --- ---
    PETRIUS: Rozdíl mezi řeckým a římským pantheonem je značný. Řečtí bohové se pohybovali mezi lidmi (kolik jen po světě běhalo potomků Diových, že), užívali si života, podporovali umění, filosofovali a užívali si krásy. Typický pantheon pro volnou společnost, kde vedle sebe de facto existuje celá řada kultur, která sdílí společné jádro, ale tu je někde republika, vedle království, či tyranie.
    Římští bohové jsou praktičtí , vzdálení, dávají přednost konkrétním činům před filosofováním. Nejvyšší bohové mají vlastnosti dobrého hospodáře nebo vojáka. (Jupiter byl mimo jiné vzorný manžel.) Praktické náboženství pro centrálně řízenou společnost. Nejsou tam žádné obřady ve stylu bakchálií, obřady byly důstojné.

Do římského pantheonu byly přijati někteří bohové z řeckého poté, co se Řecko stalo součástí římské říše, ale jejich vztahy jsou značně posunuté a hlavně, základem římského náboženství jsou pověry, obřady a věštby od Etrusků (disciplina etrusca).

No, ale jak jsem psal, i když se domnívám, že římský pantheon by byl mnohem vhodnější, pokud chceš ponechat řecký, tak budiž.
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    jak mi chodí dotazy a postavy. tak mám pár rad pro vás
    1) pokud nerozumíte tabulce která je na webu, je to fuk. K ničemu jí nepotřebujete. Je pro mě. Vám může pouze v tom, že si podle ní můžetet zjisti že mít čtyři nadání na pátém stupni vyjde minimálně na 1000xp (informace celkem na nic...)
    2) vybíráte si čtyři jedničková nadání do kterých si pak můžete nakupovat jejich dovednosti. Nemá smysl to nějak kombinovat (napři dvě dvojkové nadání) protože z jedniček nahoru postupujete zdarma....
    3) abyste si mohli koupit libovolnou dvojkovou dovednost, musíte mít otevřený druhý stupeň daného nadání. Ten si otevřete nákupem čtyř dovednsotí ze stupně předchozího - tedy čtyř jedničkových dovedností. Stejně tak je to s postupem na třetí stupeň - musíte si koupit čtyři dovednosti ze druhého stupně...
    4) peníze mi můžete posílat na účet 190374950 /0300 (když to uděláte dejte mi vědět...)
    5) méně dotazů do pošty na diskusních serverech, více dotazů do místností nebo mailu. Děkuji ;-)
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    ještě o tom napíšu nějaké pojednání, ale zatím ještě sbírám sem tam různé informace které by se do nich hodily taky...

Navíc něktré věci nehodlám opět prezentovat veřejně (přesná situace v jednotlivých zemích například...)
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    Recký a římský pantheon je téměř stejný akorát jiná jména. Vzhledem k tomu že mnohem víc lidí zná jména z řeckého pantheonu, zvolil jsem ten.

Když řeknu Áres, většin lidí ví že jde o válku. Když řeknu Mars, většina lidí si vybaví planetu...

Algar Pantheon potírá. Pantheon Algara toleruje dokut to na území císřství nebude přehánět( stavět si kapličky, nebo shromažďovat věřící například) na druhou stranu který Algarovec tam páchne. Leda ten, kterému je víra celkem putýnka...
    Obchod mezi královstvím a císařstvím je ostatně minimální. Obě země mají tak velký vnitřní obchod, že si mohou dovolit svého nenáviděného souseda ignorovat. Vyjímkou jsou pouze stavy, kdy je něčeho nedostatek (ale ono se to zase dá sehnat jinde, tyhle dvě mocnosti si nejsou jedinými sousedy...)

Dalejské údolí bylo odjakživa Královské a později dokonce nezávislé. Víra se tam moc neřešila. Obvykle tam byli důležitější věci na práci (například jak si co nejrychleji namastiti kapsu...) Poslední dva roky, kdy bylo údolí pod správou poněkud neschopného správce to bylo dosti podobné. Víra se v údolí prostě zatím nikdy moc neřešila (stejně jako daně a zákony....)
    HARALD
    HARALD --- ---
    Petrie, kdybych ti připravil Římský pantheon, upravil bys to?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    HARALD: Taky by mi vic sednul rimsky, ale co nadelame...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HARALD: Kdyz chcu uctivat ciziho boha, musim ho predstavovat jako jinou variantu nejakeho boha z pantheonu a pak ho pripadne odstepit. Verejne uctivani zcela ciziho boha je vnimano s nevoli. Jak velka a bolestiva je ta nevole zavisi ale spise na (in)toleranci prislusneho lokalniho spravce. Jsou v cisarstvi mista, kde algar je snadnou cestou ke smrti jsou mista, kde je tolerovan.
    (muj soukromy nazor, necht mne Petrius prosim moc nekamenuje)
    HARALD
    HARALD --- ---
    ZAPPO: V údolí bude všude klid a mír a pohoda. :-))
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    na me to pusobilo tak, ze v cisarstvi jsou bud Alagarovci nuceni to napasovat na viru neceho v panteonu nebo byt loveni(tak je to nejak v pravidlech)
    V kralovsti mi prislo, ze panteonovci budou loveni z principu:)
    A v dalejskem udoli bude asi nejaky klid zbrani
    HARALD
    HARALD --- ---
    GREATDRAKE: Tak jinak, pohybují se po císařství Algarovi kněží veřejně, nebo jsou v ilegalitě a loveni císařskými posádkami?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HARALD: To si ale resi se svou niternou virou samotni lide neb co se verejnych projevu nemaji na vybranou.
    HARALD
    HARALD --- ---
    GREATDRAKE: Ale no tak, neříkej, že to nikdy nikdo neřešil a nevyřešil. Nejde jenom o obchodníky, migrace určitě bude silnější.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HARALD: Muj soukromy nazor je, ze kralovsti obchodnici nemaji s neprojevovanim viry v bojovneho siritele dobra vubec zadny problem ;)
    Nejde o boj ci dobro, jen o prachy a jelikoz se nikde nepise o povine navsteve chramu a konani obeti...
    HARALD
    HARALD --- ---
    A pořád tedy myslím, že bude potřeba zodpovědět tu otázku na Algara.
    HARALD
    HARALD --- ---
    GREATDRAKE: Jo, aha. Ony jsou v tom Wordu, kde jsou pravidla pro víru, ne v obecných pravidlech. Tak jenom dotaz ... proč Řecký pantheon a ne Římský? Římský mnohem lépe sedí na podmínky císařství. Teda, ne že by mě to bolelo moc, jen se ptám.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HARALD: Vzdyt jsou na strankach.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam