• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CISTICZRichard P. Feynman
    WENCA
    WENCA --- ---
    MELOUN: A vo tom to je. :) Dost tezky, mimochodem. Heh.
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    “Nejsem povinen být takový, jaký bych podle ostatních lidí měl být. Je to jejich omyl, a ne moje selhání.”
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    WENCA
    WENCA --- ---
    When I was a graduate student studying physics at U.C.L.A. during the late 1950s, two godlike figures dominated our imaginations: Richard Feynman and Murray Gell-Mann. Both physicists worked across town at Caltech, and now and then we’d slip over and sit in on a lecture. Feynman was the older of the two and better known, as much for his wry wit as for his stunning work on quantum electrodynamics. Who was smarter, Feynman or Gell-Mann? On the street, the choice was up for grabs. Some folks are just a lot smarter than the rest of us, and Feynman and Gell-Mann were about as smart as you get. The very existence of such towering geniuses just down the road had a mixed effect on us students. Some were inspired to compete with the greats; others inclined toward melancholy. If nothing else, it was an exciting time to be entering an exciting field, and the two Caltech paragons were a big part of the excitement. Feynman knew everything there was to know about physics and not much about anything else; when not doing physics, he played the bongos and hung out in bars. Gell-Mann knew everything there was to know about everything, and during “off” hours he was likely to be bird-watching in some exotic venue, collecting archaeological artifacts or picking up yet one more foreign language. At least these are the impressions one gets from George Johnson’s masterful
    biography of the younger member of the dynamic duo. When the two rivals got together, sparks would fly, igniting lots of good physics. Both men would eventually win Nobel Prizes.

    Z recenze na knihu Strange beauty od Murray Gell Manna.
    WENCA
    WENCA --- ---
    http://bbs.vslib.cz/bbs2www/CZscience/026f
    Trochu te kvantovky na dobrou noc. :)
    WENCA
    WENCA --- ---
    http://schwinger.harvard.edu/~motl/skripta/mzahrad/node99.html
    Dejte nekolikrat tlacitko Next. Se vsadim, ze na Nyxu jsou lidi co tomu rozumi, priznejte se. :)
    WENCA
    WENCA --- ---
    http://video.google.com/videoplay?docid=-5793308409260044770&q=challenger

    Video spojeny ze zaberu Challengeru a Columbie. Me se libi uplnej konec. :)
    WENCA
    WENCA --- ---
    MMM444: To souhlasim. Inzenyri z NASA o tom urcite vedeli. Jenom me zarazilo, kdyz je to vyroci a v obrovskym clanku neni o Feynmanovi ani zminka.
    On tu funkci v komisi vlastne nechtel prijmout, ale jeho manzelka mu rekla, ze pokud na to nekdo ma prijit, tak je to on.
    RADO1
    RADO1 --- ---
    Ja co som cital, tak bol tusim jediny, kto niekam zavolal a spytal sa, ci nahodou nemrzlo noc pred startom.
    MMM444
    MMM444 --- ---
    WENCA: kdo na to prisel, to je tezka otazka. feynman to "jen" ukazal. myslim, ze se o tom problemu vedelo, jen ho prirozene tutlali. sam feynman, pokud si dobre pamatuju, napsal, ze si pripadal trochu jako loutka, ze ho popostrcili, aby na to prisel. ze pry rozumi fyzice, ale ve vecech politickych se nevyzna. proto taky napsal ten text o vysetrovani nezdaru challegeru, protoze, podle me, nemel ze sveho pusobeni v komisi nejlepsi pocit a citil potrebu svoje jednani a nazory vysvetlit.
    KOJA
    KOJA --- ---
    Tohle je hezka fotka s O-krouzkem.
    WENCA
    WENCA --- ---
    Feynman took a piece of O-ring rubber, dunked it in iced water, and showed that when cold it was slow to return to its original shape. Here, surely, was elementary proof that cold affected the seals. How could NASA have been so negligent as to have missed such a simple truth?

    http://www.scienceandsociety.ucsd.edu/socl30/dossiers/challenger/challenger.htm

    Ale v tohmle obsahlym clanku ani zminka:
    http://www.msnbc.msn.com/id/3077897/
    WENCA
    WENCA --- ---
    Pred 20 lety spadl raketoplan Challenger. Vsude se pise, kde byla nejspis chyba (tesnici O krouzky). Nikde ani zminka, kdo na to prisel.

    Tady je dodatek ke zprave vysetrovaci komise od Feynmana, ktery nakonec do oficialni zpravy nebyl zarazen:
    http://www.ralentz.com/old/space/feynman-report.html
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    to jak mu přečetl poznámky..to je přesně on,
    plno věcí nebylo ani tak způsobeno jeho genialitou,
    jen nechal ostatní ať si to myslí..což je vlastně geniální,
    takže to bylo jeho genialitou..sakra sem se ňák zamotal :>
    WENCA
    WENCA --- ---
    „Na začátku roku 1984 přednášel Feynman na Caltechu kurz výpočetní techniky spolu s Geraldem Sussmanem z MIT. Jednou, když Feynman přednášel, musel Sussman stále chodit k tabuli a Feynmana opravovat. Později se zjistilo, že Feynman, když si chtěl koupit nový počítač, zakopl o obrubník, upadl a udeřil se do hlavy, což vyvolalo nějaké vnitřní krvácení. Později Feynman ostatním vyprávěl, co se přesně přihodilo. Ráně do hlavy tehdy nepřikládal žádnou důležitost. Postupně začal ztrácet přehled nad tím, co se kolem něj dělo, aniž by si to uvědomoval. Nejprve nemohl najít své auto. Poté měl velmi zvláštní schůzku s jednou dívkou, která mu měla sedět modelem pro kresbu. Další den řekl sekretářce Heleně, že jde domů, ale svlékl se ve své kanceláři a usnul přímo tam. Pak zapomněl, že měl přednášet na Hughs aircraft a tak dále... Když to dovyprávěl, divil se: „Nikdo mi neřekl, že se ze mne stává blázen. Proč proboha?“ „Ale jdi,“ řekl jsem, „pořád děláš divné věci. Hranice mezi genialitou a bláznovstvím je tak tenká, že je těžké to odlišit,“ vypráví o něm Al Seckel.

    Studna historek, ve kterých vystupuje pozoruhodná postavička Richarda Feynmana se zdá být téměř bezedná. Možná se čtenář diví, proč si takto v seriálu o matematicích vypomáhám příhodami fyzika, ale nebyl to právě Feynman, kdo tak často odmítal dělení přírody na jednotlivé obory (fyzika, chemie, matematika, biologie, ...) jako naprosto umělé?

    „Při jedné příležitosti jsem s Feynmanem navštívil přednášku, kterou měl na Caltechu jeden pozvaný profesor. Přišli jsme brzy a usadili jsme se hned v první řadě. Feynman si všiml, že přednášející profesor si položil své poznámky přímo vedle něj a někam odešel. Začal tedy sešitem listovat a bylo na něm vidět, že vnímá, co čte. Dříve, než se profesor znovu objevil, položil poznámky nazpět. Když se pak při přednášce ozvalo: „Strávil jsem mnoho času, než jsem odvodil následující vzorec...“ Feynman do toho vstoupil. „Pff, to řešení je samozřejmé. Je to ...“ Profesor i zbytek posluchačů byl ohromen, jak Feynman podal celou odpověď jen tak, na místě. Když jsme z přednáškové místnosti odcházeli, otočil jsem se na Feynmana a vrhl jsem na něj chápavý pohled. A on se usmál zpátky.“

    http://www.zive.cz/h/Specialy/AR.asp?ARI=113741
    WENCA
    WENCA --- ---
    Jakýsi švédský vydavatel nějaké encyklopedie jednou požádal Richarda Feynmana, slavného amerického teoretického fyzika a nadšeného hráče na brazilská bonga, zda by mu neposlal svou fotografii, jak hraje na bubny, aby ,,výklad tak složité látky, jakou je teoretická fyzika, dostal lidský rozměr.''

    Feynmanova odpověď však nemohla být výstižnější:

    "Vážený pane,

    skutečnost, že hraji na bubny, nemá s tím, že dělám teoretickou fyziku, vůbec nic společného. Teoretická fyzika je lidské úsilí, jeden z nejvyšších výkonů lidských bytostí. Stálá snaha dokázat, že lidé, kteří to dělají, jsou lidští, tím, že ukážete, že dělají i jiné věci, které dělá málo ostatních lidí (jako například hraní na bonga), mne uráží. Jsem dost lidský na to, abych byl schopen vám říci, ať táhnete k čertu."

    To je z tohodle clanku:
    http://www.zive.cz/h/Specialy/AR.asp?ARI=113154&CAI=2154
    Btw, genialni serial. Jako ostatni serialy a clanky od Hynka. Napr. o hackerech. Enjoy.
    WENCA
    WENCA --- ---
    Ten Kulhanek je fakt dobrej, vsem vrele doporucuju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam